Opryski na komary
Opryski na komary
Witajcie,
zaczął się u nas sezon burz... i komarów
Mieszkam niedaleko lasu, mam kilka drzew na działce i nie mogę z tego wszystkiego korzystać, bo się na dworze wysiedzieć nie da, nawet w dzień. Jakie macie doświadczenia z walką z komarami na działce/zielonym otoczeniu? Jakieś opryski (ULV/zimne/gorące/na mokro)?
Zastanawiam się nad zrobieniem generatora dymu ze spryskiwacza ciśnieniowego, giętkiej rurki miedzianej (zagiętej w spiralę) i palnika gazowego, bo jak na razie profesjonalne "odkomarzanie" i gotowe urządzenia są dla mnie za drogie.
Pozdrawiam.
zaczął się u nas sezon burz... i komarów
Mieszkam niedaleko lasu, mam kilka drzew na działce i nie mogę z tego wszystkiego korzystać, bo się na dworze wysiedzieć nie da, nawet w dzień. Jakie macie doświadczenia z walką z komarami na działce/zielonym otoczeniu? Jakieś opryski (ULV/zimne/gorące/na mokro)?
Zastanawiam się nad zrobieniem generatora dymu ze spryskiwacza ciśnieniowego, giętkiej rurki miedzianej (zagiętej w spiralę) i palnika gazowego, bo jak na razie profesjonalne "odkomarzanie" i gotowe urządzenia są dla mnie za drogie.
Pozdrawiam.
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Mieszkam tam kilka lat i w zasadzie zapomniałem, jak wyglądają pszczoły... Jedynie osy i szerszenie się pojawiają. W najbliższej okolicy także nie ma pszczelarzy, więc wydaje mi się, że wpływ na pszczoły będzie marginalny...
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
Są jeszcze dzikie pszczoły które często wyglądają bardziej jak mucha, motyle, trzmiele, część much też jest od zapylania na przykład Bzyg często mylony z osą/pszczołą.
Może zamiast oprysków warto zasadzić lawendę, miętę, bazylie bo komary tego nie lubią, będzie ładnie pachniało i do kuchni się nada
Może zamiast oprysków warto zasadzić lawendę, miętę, bazylie bo komary tego nie lubią, będzie ładnie pachniało i do kuchni się nada
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Mięty nie lubią, nienawidzą piołunu i wrotycza. Jak biwakuję w puszczy to sporo załatwia piołun wiszacy w wiązkach - dawniej się w stajniach i w oborach wieszało takie wiązki dla odstraszania owadów. Suszone jaskółcze ziele palone w ognisku mocno odstrasza owady. A jak już ukąszą to doskonały jest podagrycznik lekko wtarty w miejsce ukąszenia.
pozdrav