Zmodujmy SolarStorm X3 razem.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Halina

uszkodzone diody lampki solarstorm x 3

Post autor: Halina »

Dzień dobry. Kłaniam się nisko wszystkim i proszę o wyrozumiałość jeżeli moje pierwsze wpisy będą mało fachowe. Przechodząc jednak do rzeczy, potrzebuję naprawić lub wymienić płytkę z 3 diodami. Reszta lampki jest sprawna. Czy można gdzieś zakupić taki gotowy element? Czy trzeba jednak wymieniać diody pojedynczo? Krótko mówiąc diody są uszkodzone i co można sensownego z tym zrobić? Dziękuję za podpowiedzi. :)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ledy trzeba wymieniać, MCPCB na którym leżą nie jest typowe. Uległy uszkodzeniu bo pewnie doszło do dużego ich przegrzania. Bez dobrej przeróbki znów będą padać.
Ostatnio zmieniony czwartek 07 mar 2019, 22:21 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Halina

Ogólnie rzecz biorąc ta lampka mi pasowała. Czy dobra przeróbka będzie kosztowała więcej niż takie same nowe światełko?
1984

Post autor: 1984 »

Trzeba poprawić odprowadzanie ciepła.
Kupno nowej nic nie pomoże, bo jest spora szansa że będzie tak samo jak w tej co Ci się sfajczyla.
Halina

O pastylkach do odprowadzania ciepła już co nieco wiem. Myślę, że jest to do zrobienia. Natomiast jak poradzić sobie z diodami to już nie bardzo. Jakie konkretnie i gdzie kupować? Oraz jak zamontować? Może ktoś podrzuci jakiś zrozumiały manuał?
Halina

Próbuję działać samodzielnie. Czy takie diody: "LED Cree XM-L2 U3 2C 5350-5700K Noctigon miedź" dostępne w cenie 28 zł./szt + dostawa, będą dobre? Chcę je połączyć szeregowo i oprzeć solidnie na wciśniętych pastylkach, stosując pastę termoprzewidzącą. Będzie to miało ręce i nogi?
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Przelicz może koszty modyfikacji w stosunku do lampki i swoich sił. Bo odnoszę wrażenie że próba moda przerośnie wartość światełka.
Halina

No ale diody tyle kosztują i nic na to nie poradzę. Bardziej chodziło mi o to czy takie diody podejdą i czy to rozwiązanie technicznie jest poprawne? Swoją drogą taka lampka, deklarowana jako oryginalna, kosztuje ponad 200 zł.
1984

Post autor: 1984 »

Dziubek pisze:Przelicz może koszty modyfikacji w stosunku do lampki i swoich sił. Bo odnoszę wrażenie że próba moda przerośnie wartość światełka.
Za 200pln ja bym kupił jakiegoś Convoya S2 ze dwa ogniwa, prostą ładowarkę i uchwyt na kierownicę.
To co zostało z X3 sprzedać.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Halina pisze: deklarowana jako oryginalna, kosztuje ponad 200 zł.
A masz oryginał ? Gdzie dokonałaś zakupu ? Jeżeli w Chinach to deklaracje trzeba traktować z dystansem.

Wiem ile co kosztuje, możesz ściągać z Chin, powinno wyjść taniej ale czas dostawy znacznie się wydłuży.

Ewentualnie pomyśl nad https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/ ... 106/#tab01 Niewiele drożej, gwarancję masz i na forum już ktoś ją omawiał bo posiada.
Halina

Lampka była prezentem, więc gdzie kupiona nie potrafię powiedzieć. Zdecydowanie wolę kupić u nas, niż czekać aż przyjdzie z Chin. Widzę, że nie mam poparcia jeśli chodzi o naprawę. Proszę zatem tylko o odpowiedź. Da się to naprawić w/g mojego pomysłu, czy się nie da? 0 lub 1.
Awatar użytkownika
MIXTERek

Post autor: MIXTERek »

Halina, "płytka" z ledami wygląda tak:
Obrazek
zresztą jak już rozkręciłaś latarkę i jesteś w stanie polutować i upakować ledy wraz z padami aby zapewnić im odpowiednie chłodzenie to tak możesz - "1". Powodzenia!
PS. Czasami trzeba zrobić coś gdzie gra nie jest warta świeczki tylko po to aby się pobawić i powiedzieć zrobiłem/am :) Za jakiś czas pochwalę się budową latarki 200W wtedy to będzie naprawdę bezsesu - czekam na graty z Chin ;-)
Halina

Nie wiem jeszcze czy zdecyduję się na naprawę, czy kupię coś innego, ale mam przynajmniej już jakieś rozeznanie. Dzięki za wszystkie odpowiedzi sugestie w tej sprawie. Ale to jeszcze nie koniec. Pomęczę Was troszkę a mianowicie. Do rzeczonej lampki mam zasilanie w postaci pudełeczka z 4 aku 18650. Posiada ono funkcję power-banku. Ale coś jest nie tak, bo telefonu nie da się tym naładować. Działa ale za słabo. Jaka może być przyczyna?
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

A co rozumiesz przez słabe działanie ? Wolno ładuje, nie naładuje nawet telefonu ?
Możliwe że akumulatory są badziewnej jakości bądź nie są naładowane. Możliwe uszkodzenie wyjścia USB, choć bardziej obstawiam pierwsze przyczyny, lecz to strzelanie na ślepo.
Jak masz opcję to sprawdź jakie jest ich napięcie. Dodatkowo wrzuć fotki na forum, zobaczymy czy to nie fake 18650. Jak masz opcje to zrób zdjęcie owego "pudełka". Fajnie było by wiedzieć o czym gadamy, bo aktualnie to tylko domysły.
Awatar użytkownika
MIXTERek

Post autor: MIXTERek »

Halina, co masz za telefon? Huawei? ekstra by było gdybyś zrobiła zdjęcie w power banku tam gdzie masz gniazdo USB znając życie brak odpowiedniego mostka na D+ D-
ODPOWIEDZ