Sztuczne słońce :)

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Sztuczne słońce :)

Post autor: Umberto »

Zagadnienie może czysto teoretyczne... :mrgreen:
Aby w wiacie o przeszklonym dachu o wysokości ok 6m (wysokość źródła światła), w pochmurny dzień natężenie światła chociaż trochę zbliżone do słonecznego dnia, na powierzchni koła o średnicy 12 m, to czy 5 takich Citizenów CLU058 wystarczy? :)
https://www.tme.eu/pl/details/clu058-36 ... 4-503m2k1/
W sumie to ok. 100 tys. lm...
Oświetlenie ma być dla człowieka a nie dla roślin...
W rozważaniach pomijam kwestie kosztów :smile:
ja też mam swoją lampke:)
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Z tego co można znaleźć na Wikipedii, to w słoneczny dzień w miejscach niezacienionych natężenie oświetlenia może wynosić nawet 100 tys. luksów, czyli 100 tys. lumenów na m².
Czyli pewnie namiastka by była, ale jeszcze trochę brakuje..

Tak pół żartem, pół serio, to jeżeli pomijasz w rozważaniach kwestię kosztów, to może:
https://www.osram.com/pia/ecat/HMI-HMI% ... P_1004796/

Trochę ponad 2 miliony lumenów :twisted: :razz:

Koło o średnicy 12m, to około 113m², to dałoby Ci 20 tys. luksów, więc myślę całkiem nieźle.

:mrgreen:
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Ogólnie trza byłoby policzyć ale podpowiem że takich COB-ów nie używa się na golasa tylko z jakimkolwiek TIR-em, soczewką (najczęściej szklana) - nasadzona na styk czy nawet odbłyśnikiem.
Sprawa druga - przy tak dużej mocy (200-500W) potrzeba naprawdę sporej powierzchni chłodzącej - i nie wystarczy gruby klocek aluminiowy ale MUSI być dobrze "uradiatarzony" aby te kilkaset W jakoś wypluć - im wyższe finy i gęstsze tym powierzchnia styku może być mniejsza (na szybko liczyłbym klocek typu wieża aktywna typu http://www.benchmark.pl/produkt/silenti ... s-2-xe1436 na 250W lub pasywny o wymiarach 30x30x30cm - przy czym pocięty do połowy jako radiator).
Ogólnie - samo przylepienie tego do kawałka aluminium (chcesz 4-5 sztuk a więc 2-2,5KW mocy elektrycznej i ok. 1500W mocy cieplnej - to jak małe żelazko które NIE MOŻE osiągnąć temperatury wyższej niż ok 60-70 stopni na diodzie ...
Szczerze powiedziawszy karkołomne zadanie - takie rzeczy robi się sprytem ograniczając powierzchnię świecenia (na podłodze gdzie siedzi człowiek) przez zawężanie strumienia soczewką itd. Poza tym realnie nie trzeba aż 100 klm aby człowiek "poczuł się" świeżo - trzeba odpowiedniego natężenia na poziomie 5-10 tys. luxów o barwie między 4500-5700K - ta ostatnia to "prawie" jak słońce w godzinach 10-15, od marca do września, w bezchmurny dzień, na szerokościach geograficznych typu Europa Środkowa ;) (bardzo z grubsza).
Tego typu oświetlenie nosi miano "antydepresyjnego" i w wersji ekonomicznej jest to ... po prostu lampka stołowa o dużej mocy świecenia i z odpowiednia barwą - znacznie to obniża koszty szczególnie jak się samemu takie coś zrobi (czasem 1/10 kosztów) - istotą jest źródło światła nie wygląd.
Przykładowe wynalazki komercyjne https://ultraviol.pl/produkty/fotovita- ... epresyjne/ - w technikaliach widać ile wynosi natężenie oświetlenia ok. 5000 luxów - tak jest wtedy kiedy świeci "w pysk", z góry może być więcej - 10-15 tys luxów (ale nie 100 tys. bo to absurdalna i niepotrzebnie duża wartość).
Krótko - takie cos trzeba byłoby policzyć z jakimś "skupiaczem" aby miało sens - na nosa wystarczyłby JEDEN COB z soczewką 60 stopni aby z 6m powstał na ziemi okrąg o średnicy ok. 7-8m i natężeniem odpowiednim do oczekiwań - 4-6 tys luxów
milkoo

Post autor: milkoo »

Na pewno jej minusem jest trwałość w stosunku do ceny. :o
Trwałość: 500h
Cena: 10 885,50 PLN
https://www.techlight.com.pl/hmi-24000-w-dxs.html
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

milkoo, mam w garażu dwa metalohalogeny osram 400W, przyjemne światło- za tą cenę co podałeś bym miał ok 50 opraw i żarników:) To też nie jest zły pomysł.
Mociumpel, dzięki za wywód! Z tym odbiorem ciepła nie było by tak źle jeśli w tej "wiacie" byłby basen-a raczej tak będzie :) Nawet wymiana tego na ciepło w pomieszczeniu wchodzi w grę:)
Jako że trochę noga jestem, to poleci ktoś sterownik pod tą diodę- bo chyba zrobię próbę na jednym egzemplarzu... :)
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Pod basen kupuje się jakieś gotowe lampki o IP65 (zabezpieczone przed wilgocią) z gwarancja 5-7 lat, każda o mocy 120-200W w cenie do 500-800 zł jedna ...
Przy czym .NIGDY w swojej 20 letniej karierze nie widziałem tak rozświetlonego basenu - nawet na imprezach międzynarodowych max. co na środku basenu jest to 1-3 kluxów - tworzysz jakieś monstrum - ale to Twój basen ;)
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

W założeniu ma to być nieduży basen rekreacyjny- do leżakowania przy nim i pluskania się... Nie ma pogody- pochmurno itp. to włączamy oświetlenie i jest namiastka słonecznego dnia :)
Awatar użytkownika
abyss

Post autor: abyss »

Dawno temu miałem własnoręcznie zrobione dwa panele ze świetlówkami o wysokim współczynniku oddawania barw, każdy po kilkanaście świetlówek - ale już nie pamiętam dokładnie jakiej mocy - to były chyba półtorametrowe. Używałem tego do fotografii - światło było miękkie, rozproszone i bardzo przyjemnie się przy tym siedziało - żartowałem, że powinienem jeszcze piasku nawieźć i otworzyć "plażę" :) Przy jeszcze większej liczbie świetlówek i relatywnie małym pomieszczeniu to dosyć fajne. Tylko zasilanie wysokoczęstotliwościowe, żeby nie migało...
ODPOWIEDZ