Radmi 5A - martwy telefon i ciągły bootlop.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

Radmi 5A - martwy telefon i ciągły bootlop.

Post autor: skaktus »

Witam.

Pacjent to zmęczony Redmi 5A. Telefon załąpał bootlopa - po uruchomieniu, wyświetla logo MI i nic się nie dzieje. Po wyłączeniu, tel się wyłącza i po chwili sam włącza.

Po wejściu w Fastboot, telefon jest widziany przez kompa. Pobrałem MiFlash, chciałem wgrać Global-a, jednak mam taki błąd:

(0x800004005:Failed (remote:Critical partition is not allowed))

Z tego co znalazłem na necie, to wina zablokowanego bootloadera. Pytanie - jak to obejść. Telefon się nie uruchamia, więc odblokowanie przez pisanie do Xiaomi nie wchodzi w grę, tym bardziej że nie wiadomo na jakie konto jest zarejestrowany telefon tzn. wiadomo, ale hasło zostało zapomniane...

Dzięki za pomoc.

EDIT.

Wrzuciłem soft za pomocą tego systemu:

https://miuipolska.pl/forum/topic/40620 ... obalchina/

Telefon po wgraniu samoczynnie się uruchomił, jednak wciąż wisiał na logo androida. Po ręcznym resecie, telefon wystartował. Jednak radość nie trwała długo - małoletnia właścicielka nie pamięta hasła do konta google ;)
ILPT
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Strasznie nakombinowali z tym blokowaniem bootloadera, ja walczyłem jakiś rok temu, skończyło się na wysłaniu go na gwarancję - zwrot kasy, za którą kupiłem model wyższy i jeszcze stówa została...Miałem podobną sytuację - bootloop.
Awatar użytkownika
MIXTERek

Post autor: MIXTERek »

skakutswszystko prawie robisz dobrze ale... musisz uruchomić w trybie EDL - dostępu niskiego poziomu do pamięci, opis po angielsku masz np tu: EDL mode
gdybyś miał problem, a bym nie odpisywał pisz proszę na pw, abym odpisał na forum (przez natłok zadań mogę odpisać za tydzień... sam z siebie)
Ostatnio zmieniony wtorek 05 lut 2019, 15:15 przez MIXTERek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Hej. MAsz opis co robić po uruchomieniu telefonu w EDL ? Pytałem na forum xiaomi, ale tam jakoś pusto...
ILPT
Awatar użytkownika
MIXTERek

Uruchom mi flasha jak wcześniej teraz przejdzie bez problemu :) sam to przerabiałem w mi a1
Awatar użytkownika
skaktus

Coś mi to nie idzie. A mianowicie - uruchamiam telefon w Fastboot. Następnie uruchamiam "Fastboot-edl-v2" poprzez plik "Reboot.bat" - wciskam Enter na klawiaturze zgodnie z zaleceniem. Wówczas telefon zawibruje i uruchamia się tak jak po wciśnięciu przycisku Power. Sugestie ?
ILPT
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

Najlepiej to było by wrzucić TWRP. Łatwa instalacja softów itd. ale to chyba bez odblokowania BL nie jest możliwe. :/
Awatar użytkownika
MIXTERek

skaktus, ciekawe wszystko powinno działać. Ale aby ten telefon uruchomić w trybie EDL masz jeszcze na pewno jedną możliwość jak nie 2(nie wiem czy zadziała kabelek USB)... Rozbierając tel możesz jak na filmiku [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gE7QDiuaKvo
[/youtube] kolejną opcja jest... zrobienie kabelka USB, zobacz jak na filmiku gościu to zmostkował ;-)
sorki że dopiero... ale byłem mocno zajęty w weekend, powodzenia
Awatar użytkownika
skaktus

Udało się wejść w EDL. Potem problem z sterownikami, ale rozwiązany. Teraz kolejny - wybieram ten sam ROM który instalowałem w trybie ADB. XiaomiMiFlash chwile myśli i wywala błąd. Sugestia / rada ?

Obrazek

Pobrałem inną wersję MiFlash, tutaj już po wybraniu romu mam błąd:

Obrazek

Jeśli klinknę mimo to na flash, chwilę myśli i jest ten sam błąd co na początku postu.

Pobrałem kolejny rom i inny błąd:

Obrazek
ILPT
Awatar użytkownika
MIXTERek

Hej podeślij link do romu który chcesz załadować... Jak będę przy komputerze to zrobię Ci pliczek.
Awatar użytkownika
skaktus

ILPT
Awatar użytkownika
MIXTERek

to więc tak... z tego linku pobierz właściwy soft, gdyby dalej nieszło to możesz postąpić jeszcze jak w tej instrukcji link
ODPOWIEDZ