Większy prąd rozładowania imax B8+

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Większy prąd rozładowania imax B8+

Post autor: Sid Gotama »

Witam

Posiadam ładowarkę imax B8+, chciałem za jej pomocą zmierzyć pojemność akumulatora motocyklowego przy prądzie większym niż 1A. Niestety, ustawienie prądu już na poziomie 2A powoduje przerwanie rozładowania już po ok. 2min. z komunikatem o temperaturze. I nie wiem czy ta ładowarka nie może rozładowywać większym prądem, czy może z moją jest coś nie tak. Wentylator dmucha na rezystor więc chyba on, przynajmniej częściowo odpowiada za rozładowanie, częściowo, bo radiator też mocniej nagrzewa się z tej strony.
Da się coś z tym zrobić? Rezystor większej mocy?
ptja

Post autor: ptja »

Chłodź radiator zewnętrznym wentylatorem. Też mam B8+ i nigdy nie wyłączyła mi się z powodu przegrzania, a zdarzało mi się rozładowywać maksymalną mocą.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Sid Gotama

ptja pisze:Chłodź radiator zewnętrznym wentylatorem. Też mam B8+ i nigdy nie wyłączyła mi się z powodu przegrzania, a zdarzało mi się rozładowywać maksymalną mocą.
Próbowałem takiej metody, co prawda słabym wentylatorem ale jednak i w sumie na niewiele to się zdało, 2A i nieco później się wyłączała.
Teraz nie mam jak sprawdzić bo ładuje ale radiator z tyłu nie był aż tak gorący by musiało zadziałać zabezpieczenie, myślałem by gdzieś indziej przesunąć termo rezystor czy co tam siedzi, bo jak pamiętam jest zamontowany bardzo blisko tranzystora.
No ale skoro Ty rozładowujesz pełną mocą ( jaką, ile amper?) a ja nie mogę, to raczej coś u mnie jest nie tak z ładowarką?
ptja

Post autor: ptja »

Chyba 25W jest maks (ładowarka startuje z mniejszym prądem, jeśli z ilorazu prądu rozładowania i napięcia pakietu wynikałaby większa moc) - przed chwilą podłączyłem akumulator żelowy 12V i przy 12,5V prąd pozostał 1,9A (ustawiłem 3A).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Sid Gotama

To chyba u nie jest coś nie halo.
Włączyłem rozładowanie kwasowego na 2A (na wyświetlaczu 1,9), po czterech minutach 'TEMP OVER ERR' . Radiator rozgrzany ale w jednym miejscu, trochę lipa.

EDIT
Z instrukcji (pdf str.14) wynika że dla aku 12V pb prąd rozładowania może być od 0.1 do 5A
"Set discharge current on the left and final voltage
on the right. The discharge current ranges from
0.1 to 5.0A. To start the process, press
Start/Enter key for more than 3 seconds"

Czyli jednak coś mam popsute w swojej.
ODPOWIEDZ