Generatora funkyjnego szukam

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
BKK

Generatora funkyjnego szukam

Post autor: BKK »

Przyznam, że celuję w coś nie bardzo drogiego. Jest tego trochę na rynku, ale nie znalazłem niczego, co by mnie satysfakcjonowało. Wymagania mam takie:
1. Możliwość płynnej zmiany parametrów typu amplituda, częstotliwość podczas pracy generatora. Większość DDS nie ma takiej możliwości, jeśli chodzi o częstotliwość. Trzeba najpierw ustawić wartość, załączyć, a jak się chce zmienić, to wyłączyć, przestawić i dopiero można załączyć ponownie.
2. W większości tanich DDS jakoś dziwnie zmieniają się parametry amplitudy sygnału wyjściowego w zależności od ustawienia funkcji offset. Generalnie kręcą jednym parametrem, zmienia się drugi w niewłaściwy sposób.
3. Sygnały generowane oczywiście sinus, prostokąt, trójkąt, piła, częstotliwość nieduża, bo myślę, że do kilku MHz mi już w zupełności wystarczy. Nie bawię się w urządzenia radiowe, a częściej mam do czynienia np z układami samochodowymi, gdzie muszę wysterować moduły, zegary, etc... Amplituda gdzieś do 15 - 20V. Na przebiegu prostokątnym możliwość pracy w trybie PWM.
4. Najchętniej, jakby w urządzeniu była wbudowana końcówka mocy, oczywiście z częstotliwością ograniczoną do powiedzmy maksymalnie 400 kHz, która umożliwiłaby bezpośrednie obciążenie prądem 1A.
Spotkał się ktoś z urządzeniem, które spełniałoby wymagania? Może być nawet kit do złożenia lub jakiś gotowy projekt.
Awatar użytkownika
breshnew

Post autor: breshnew »

Od paru lat AFG-2225 (2x25MHz), płynna zmiana wszystkich parametrów, ale bez końcówki mocy. Max amplituda10V RMS chyba.
Polecam używkę.
Breshnew
BKK

Post autor: BKK »

Fajny. Aż za dobry, jak na moje wymagania. Bo arbitralny nie jest mi potrzebny. W tej chwili. Gdzie szukać używki? Bo przejrzałem kilka portali handlowych i ni chu chu takiego używanego sprzętu.
No i troszkę amplituda mała. Jak będę chciał symulować coś z samochodówki, to jednak to 12V już powinno być. W sumie, to działałem nawet z amplitudami rzędu 9V, ale bywały problemy.
Awatar użytkownika
breshnew

Post autor: breshnew »

Tak widzę, że może zasilacz programowalny byłby lepszy.
Np:
https://serwis.avt.pl/manuals/AVT366.pdf
albo inne z używek laboratoryjnych.

Kiedyś pracowałem z prostym Rhode Schwarz, się zadawało poziom napięcia, krok w ms, następne napięcie, krok itd w kółko. Potem on to powtarzał w pętli, męczyłem tym żarówki, silniczki wycieraczek itp.
Breshnew
ODPOWIEDZ