Witam chciałbym zbudować barierę optyczną refleksyjna z podczerwoną diodą nadawczą LD274 ( 5mm 950nm 170mW 10*) i detektorem TFMS5360 po tej samej stronie bariery a po przeciwnej zastosować odblask refleksyjny. Chciałbym, żeby szerokość bramki była w okolicach 5m.
Nie przyszło mi nic do głowy jaką zastosować soczewkę żeby wzmocnić barierę optyczną, zastanawiam się czy nie zastosować soczewki o kącie 10* przeznaczonej do diod Power Led, jednak diody te mają kąt świecenia dużo większy ~140* Czytałem gdzieś, że soczewki plastikowe słabo przepuszczają światło podczerwone czy może być to prawdą? Znalazłem też rozwiązania na soczewka fresnela ale nie wiem gdzie mógłbym taką dostać, no i kolejne pytanie czy taką soczewkę jak do diod Power Led mogę zastosować do skupienia odbitej przez odblask wiązki światła i skierowania na detektor, czy do tego zastosowania nie nadaje się taka soczewka???
Optyka do bariery podczerwieni
-
Jeżeli chcesz soczewką skupiać po stronie odbiornika to możesz próbować użyć soczewek ZnSe (żółtawo-miodowe) stosowanych w laserach CO2 (działają w świetle widzialnym i w paśmie 10.6 mikrometra=10600nm więc może i twoje 950nm pokryją bo jest między widzialnym (np. 780nm czerwień) i tym wspomnianym. Cena około 22€ na Ali, popularne ogniskowe to około 38 / 50 / 63mm, średnice 12/15/18/19/20mm są szeroko dostępne. Cloudray to znany sprzedawca materiałów. Tam też dostaniesz lustra które powinny odbijać także podczerwień.
P.S. Tak, plastik może bardzo kiepsko przepuszczać podczerwień.
P.S. Tak, plastik może bardzo kiepsko przepuszczać podczerwień.