Kupiłem więc na Allegro lampę rowerową BUSCH & MULLER LUMOTEC IQ Cyo T LED senso Premium 42/6V DC (tylko Niemcy mogą wymyślać takie długie zbitki słowne). Wydawało mi się, że zrobiłem doskonały interes, kupując w niskiej cenie lampkę mocną (80lx), z odcięciem, uniwersalną bo napędzaną prądem o napięciu 6-42V (model dedykowany do e-Bike'ów). Tyle, że teraz… nie mam pojęcia jak to podłączyć. Z lampy wychodzą dwie pary kabli. Czarny i czarno-biały oraz czarny i czarno-czerwony. Znalazłem instrukcję (ale do wersji napędzanej dynamem), z której wynika, że:
czarno-biały -> zasilenie „masa”
czarny -> zasilanie „+”
czarno-czerwony -> WY na lampkę tylną „masa”
czarny -> WY na lampkę tylną „+ 6V”
Zastanawia mnie brak jakiegokolwiek włącznika. Czy to możliwe, że ten model podpina się pod sterownik e-Bike'a i bez tego lampki nie uruchomię? Dodatkowo, ten model posiada czujnik jasności i samodzielnie przełącza się pomiędzy światłem do jazdy w dzień a światłem do jazdy w nocy (a więc moim zdaniem lampka powinna mieć przełącznik czterostanowy: OFF - tylko ś.dzienne - tylko ś.nocne - AUTO, a takiego przełącznika nie ma)
Podpiąłem czarny i czarno-biały do źródła napięcia 11V (rozbebeszona bateria laptopowa) i… nic. A więc jak ją uruchomić?
Miernik wskazał, że pomiędzy czarnym z jednej pary a czarnym z drugiej pary jest zwarcie. To by sugerowało, że to jednak czarny jest masą.
Czy dysponując zwykłym miernikiem elektronicznym i nie rozbierając lampki, jestem w stanie odkryć rzeczywiste przeznaczenie poszczególnych przewodów?