Latarki Xeno Led

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
HaDwaO

Latarki Xeno Led

Post autor: HaDwaO »

Witam

Czy ktoś wie gdzie można kupić latarki Xeno Led.
Do niedawna (albo dawna - nie wiem dokładnie do kiedy) ich latarki sprzedawał sklep latarkisklep.pl ale już jest niedostępny.

Na stronie Xeno podają do siebie kontakt ale chyba raczej nie w sprawie sprzedaży detalicznej.
Ciekawostka - nadal latarkisklep widnieje u nich jako dystrybutor.

Nie wiem czy ta firma umarła, czy jeszcze coś produkują.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

A która Xeno i dlaczego ona?
HaDwaO

G10 V2 i S3A.
Dlaczego? Bo są fajne, mają solidne obudowy, ciekawe wyposażenie.
Mociumpel

Acha - no cóż na pozytywne emocje ze sprzętem nie pomogę, na wątpliwości i potrzeby techniczne mógłbym - nie zaproponuje nic bo Xeno to nie moja liga (za słaby wydajnościowo sprzęt).
HaDwaO

Mociumpel, może czymś innym zasugeruję się. W czym Ty gustujesz i dlaczego oprócz wydajności polecasz?
I czy chodzi o wydajność czy dokładniej o moc?
Mociumpel

Małe OT - dzisiaj mam troche wolnego i szukając natchnienia idę śladem starych internetowych wpisów m.in. "światełkowych" - trafił mi się tekst gdzie jeden z naszych kolegów z wojskową potrzebą chciał konkretnej latary - ale to miała być BARDZO sprecyzowana konkretna. ostatecznie i tak wybrał co było jego faworytem i ... dał ulepszyć innemu koledze z forum, który zmodował co trzeba i przekazał dzieło zlecającemu - latarka @Claymora zjeździła świat i spisała sie wg Jego opinii doskonale - a byłą to latarka .. zoom ;) ( viewtopic.php?t=11287 )
Nie będę wnikał co jak i dlaczego bo za dużo pisania ale takie właśnie pytania jak Twoje @HaDwaO - jak nie To to co innego - wskazują na otwarty umysł ;) i chęć znalezienia alternatywnych równie dobrych a może lepszych rozwiązań niz te dotychczasowe Ci znane.
Tyle słowem wstępu.
Zacznę od tego że ... nie kupuje latarek ;) chyba że jako szybki prezent czy okazja dla kogoś - po prostu nie mam megaśnych wymagań a latarki sklecam sobie sam z części.
Gdybym miał Ci polecić coś prostego to wskazałbym Ci zwykłego Convoya S2 bez plusa - ostatnio kilku moich znajomych stwierdziło że nie lubią mieć za szerokiego spilla czyli tej otoczki wkoło spota - nie są w stanie wprost wyartykułować argumentu za ale wolą efekt "światełka w tunelu świetlnym" - tę okoliczność zapewnia S2 bez plusa - ma głębszy ref.
Drugą zaletą S2 jest "walcowatość i niewielkość" - taki grubszy flamaster mogący zaświecić w zależności od trybów 5-30-100%, przy czym moc tych procentów zależy od rodzaju sterownika i rodzaju diody - w najbardziej popularnych max. jest 2,8A i dioda XML2 - przy tych prądach te % to odpowiednio 50-300-900 lm - dwa pierwsze to typowe "wkoło domu" a ostatni to zazwyczaj oglądanie obszaru do 50-80 merów od nas.
Producenci diod określają maksymalny prąd w daną diodę - modujący przekraczają często znacznie te maksymalne - dla większości diod 3V (na jedno ogniwo) max to 3A a często pchane s prądy 5-6A w diodę (nic nie mówię o wieloledowych gdzie prądy te często przekraczają 20A.
Wynikem zasilania diod takim prądem jest giga moc świetlna (w sensie emisja świetlna na poziomie 1600-2000 lm) ale również ... giga ciepła, które w nie przygotowanych latarkach zamienia diody w kupkę dymiącego gruzu. Stąd aby przesunąć granicę ze standardowych 1000 lumenów na 1600+ należy albo ograniczyć czas płynięcia takich prądów (aby latara się nie przegrzała) albo zlecić kontrolę nad tym aspektem sterownikowi. I tu zaczyna się problem kosztów. O ile przyzwoita mocna wersja 2,8A Convoya S2+ prosto od Chińczyka kosztuje 12 (w promocjach) do 20 dolarów (z dowolną dioda i w dowolnym kolorze obudowy) to mocny inteligentny sterownik to koszt 40-60 zł i wyżej ...
No i robi się smutno bo jak tu mieć coś co powala na kolana za psie piniondze?
Rowiązania są dwa - albo kupujesz drogo i dobrze ale ... w promocjach ;) albo uczysz się i ... sam po pewnym czasie dobierasz elementy "zusammen do kupken" bo to proste jest i "robisz latarki" wg własnego pomysłu.
Oczywiście sa pewne granice modów czy przeróbek powyżej któych nie da sie tego zrobić "w miarę tanio" - przykładem sa potworki wieloledowe o wydajności 10-20 tys. lumenów i mocy pochłanianej liczonej w 100W i wyżej - tutaj jest pole dla maniaków a nie dla Kowalskiego chcącego posiadać latarkę do piwnicy ...
Ja w zasadzie przeskoczyłem od razu do wersji drugiej ale ... trwało 2-3 miesiące skubania wiedzy o elementach latarkowych zanim odważyłem się wykonać swojego pierwszego S2 ;).
Teraz zaś dłubię i skrobię mocniejsze latarki i moje ulubione zuumy.
Meritum powyższego - aby wskazać dokładnie to czego TY oczekujesz musiałbyś więcej i bardziej sprecyzować swoich wymagań - najbardziej do Twoich "podobne" z moich faworytów to https://www.fasttech.com/products/1601/10002364/1856704 - bardzo przyzwoite parametry a po zmianach może wygladac tak viewtopic.php?t=22762 (2x mocniejsza i 2 x droższa po modach).
Może zanim zabierzesz sie za zakupy poczytaj to https://diodek.pl - diodek zadał sobie dużo trudu aby zebrać niemal wszystko o convoyach serii S i C (pominął inne mniej znane) - to takie spore kompendium o tych latarkach.
Gdybym zaś miał wskazać Ci jedyną słuszną to ideę ... moja modowana M2 i dobry zuum (zamiennie) stanowią mocny uzupełniający się tandem żyjący w symbiozie.

Ostatecznie - podpowiedz co Cie w latarkach rajcuje to może uda się wskazać Tobie gotowe rozwiązanie - wstepnie podsyłąm Ci to http://kaidomain.com/Led-Flashlights/KD ... ight-Black
ODPOWIEDZ