Wymiana akumulatorków we wkrętarce.
-
W ładowarce są 3 styki +, - i T (cokolwiek to znaczy). Tylko na stykach + i T podaje 13.3V.
Czy zbyt wysoki prąd rozładowania ogniwa może jakoś uszkodzić wkrętarkę? Tutaj https://www.bto.pl/kat/391/z-wyprowadzeniami ogniwa mają od 4A do nawet 30A (prąd rozładowania).
Jest jakiś lepszy (tańszy) sklep z ogniwami? A może kupić od kogoś z forum? Tylko pytanie czy takie ogniwa z rozbiórki będą się nadawać do wkrętarki.
Czy zbyt wysoki prąd rozładowania ogniwa może jakoś uszkodzić wkrętarkę? Tutaj https://www.bto.pl/kat/391/z-wyprowadzeniami ogniwa mają od 4A do nawet 30A (prąd rozładowania).
Jest jakiś lepszy (tańszy) sklep z ogniwami? A może kupić od kogoś z forum? Tylko pytanie czy takie ogniwa z rozbiórki będą się nadawać do wkrętarki.
Prąd rozładowania ogniwa wskazuje jaki max prąd można z niego pobierać a nie jaki będzie pobierany.
T to zapewne termistor.
T to zapewne termistor.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
-
Przeczytałem cały temat, ale zapewne nie dokładnie, proszę o wypowiedz użytkowników, którzy znają się na elektronice. Za co jest odpowiedzialny ten układ na płytce?
Próbowałem znaleźć jakieś info odnośnie chipa z osiemnastoma wyprowadzeniami, ale nic nie znalazłem.
Model wkrętarki to Bawaria CD310-LI
cordless drill driver.
Co dokładnie znaczy
Jaką kupić najtańszą ładowarkę z balanserem do ogniw 18650? (preferuje aliexpress, nie zalezy mi na czasie).
Próbowałem znaleźć jakieś info odnośnie chipa z osiemnastoma wyprowadzeniami, ale nic nie znalazłem.
Model wkrętarki to Bawaria CD310-LI
cordless drill driver.
Co dokładnie znaczy
Czy Sony vtc5 spełnia swoją rolę w tym sprzęcie?A wiesz ile prądu bierze taki silnik przy starcie i pod obciążeniem? 10A to zdecydowanie za mało, bo tyle to jest przy spokojnym wierceniu. Na sam szybki start pewnie idzie grubo powyżej 20A w impulsie (zasilacz impulsowy 15A nie jest w stanie nawet na średnio wciśniętym przycisku wystartować wkrętarki)
Jaką kupić najtańszą ładowarkę z balanserem do ogniw 18650? (preferuje aliexpress, nie zalezy mi na czasie).
Kup sobie takie nowe https://www.ceneo.pl/31933041 i prądowo dadzą radę i wkrętarka dłużej podziała niż na oryginalnej baterii.
Układ z płytki oz8952 http://www.o2micro.com/products/o2m_ind ... e_1012.pdf strona 15
Zwykły monitor napięć. Można podmieniać celki.
Samsung 25R i sony vtc5 to ta sama półka, używa się ich w dobrych elektronarzędziach.
Zwykły monitor napięć. Można podmieniać celki.
Samsung 25R i sony vtc5 to ta sama półka, używa się ich w dobrych elektronarzędziach.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Mam pytanie odnośnie przeróbki wkrętarki dewalt dc728 14,4V. Kupiłem taką na złomie , wyczyściłem i nasmarowałem przekładnię oraz przedmuchałem silnik . Oryginalnie był akumulator Ni -MH lub Ni-Cd a chciałbym zastosować ogniwa Li-Fe A123 w pakiecie 5s . Czy nie zaszkodzi to wyłącznikowi (Marquardt 2705.5405)? W środku jest NE555 i zasilany jest bezpośrednio z baterii ale z tego co zauważyłem to w pełni naładowane pakiety Ni-cd czy Ni-mh po naładowaniu przekracząją wartość napięcia zasilania dla tego scalaka.
Ostatnio znajomy poprosił mnie aby wymienić mu akumulator we wkrętaku akumulatorowym NITEO TOOLS kupionym w biedronce bo aku padł. W środku siedziało coś takiego
Aku miał 1,2V i został wyładowany do tego poziomu prawdopodobnie przez pozostawienie włączonej diody led którą włącza się osobnym przełącznikiem.
Spróbowałem go reanimować i ładowarka Xtara naładowała go do pełna.
Następnie rozładowałem go prądem 2,5A myśląc że będzie totalna padaka a ładowarka pokazała taki oto wynik
Aku miał 1,2V i został wyładowany do tego poziomu prawdopodobnie przez pozostawienie włączonej diody led którą włącza się osobnym przełącznikiem.
Spróbowałem go reanimować i ładowarka Xtara naładowała go do pełna.
Następnie rozładowałem go prądem 2,5A myśląc że będzie totalna padaka a ładowarka pokazała taki oto wynik
- Załączniki
-
- 2.png (571.57 KiB) Przejrzano 7831 razy
Mam pytanie odnośnie wymiany ogniw we wkrętarce bosch gsr 14,4v (dokładnego modelu nie pamiętam bo to sprzęt znajomego lecz dwubiegowa) ale ogniwa ni-cd (chyba 2Ah ) i prawie padnięte bo krótko po naładowaniu trzymają . Czy można zamiast nich założyć ogniwa ni-mh 3Ah zdemontowane z baterii de walt xrp 18V pozostawiąjąc oryginalne zabezpieczenie termiczne z ogniw ni-cd i ładując bosch-owską ładowarką ?