LED dookólny - potrzebny link

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
abyss

LED dookólny - potrzebny link

Post autor: abyss »

Parę miesięcy temu widziałem na jakimś portalu typu ali emiter laser LED który nie świeci "od czoła" - a emituje wąski, laserowy pasek dookoła obudowy - tworząc "kontur" czy "obwódkę". Jak byśmy go włożyli do szklanki, to na wewnętrznych ściankach wyświetlił by kółko lub elpisę - po przechyleniu. Działa trochę tak, jak poziom wody w naczyniu.
Szukałem po circle | round | circuit | flat | beam | laser | led i podobnych - ale nic nie mogę znaleźć. Nie chodzi o "celowniki" wyświetlające kółka od czoła modułu. Nie są to też "Line Laser Diode Module " które wyświetlają linię od czoła - to nie o nie chodzi. Chodzi trochę o coś jak to widoczne w https://www.youtube.com/watch?v=3jeUTcNucYY w ~23 sekundzie.
Potencjalnie mogę zrobić laser led'a z silniczkiem i lustrem, ale wolę gotowca który nie miga (to nie do filmu).

Może ktoś się natknie przypadkowo przy przeglądaniu i poratuje linkiem?
grigorij00

Post autor: grigorij00 »

A to nie będzie podobny efekt jak w niwelatorach, poziomicach laserowych ?
W prostych konstrukcjach siedzą tam jakieś pryzmaty, lustra bez silniczków.
Szukaj pod hasłem "360 laser line"
"Circular line beam red laser module (360 degrees)"
Awatar użytkownika
abyss

grigorij00 pisze:A to nie będzie podobny efekt jak w niwelatorach, poziomicach laserowych ?
W prostych konstrukcjach siedzą tam jakieś pryzmaty, lustra bez silniczków.
Szukaj pod hasłem "360 laser line"
"Circular line beam red laser module (360 degrees)"
Funkcjonalnie nieco zbliżone - ale wygląd zupełnie inny. To był pojedynczy, niewielki moduł - jak duży laser-led albo mała latarka i tani - z kilka/kilkanaście euro. I "focus" (czyli ostra linia) były chyba w relatywnie niewielkiej odległości od źródła. Ja to planuję używać w niewielkim pojemniku, z kilkadziesiąt cm między ściankami w środku - więc im mnijszy moduł, tym lepszy. Tym niemniej dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
Jarekk

Post autor: Jarekk »

Awatar użytkownika
abyss

Jarekk, to są dokładnie te lasery których szukałem. Moje wyszukiwania były "zaszumione" przez narzędzia budowlane/geodezyjne. Dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
abyss

P.S. Moduł doszedł i działa - ponieważ chińce mylą się w zeznaniach to podrzucę że zasiliłem go 3.3V z prądem140mA i 5V z 90mA. Najpierw próbowałem przez rezystory, ale nie "ruszał". Jak się dokładnie popatrzyło od dołu tu w obudowie widać coś jak zalany żywicą driver. Wykonanie dosyć przyzwoite, nie wygląda na chińszczyznę. Info zostawiam bo może ktoś będzie szukał z googla i tu trafi. U mnie oznaczenie na obudowie to DSA66100LH1428 - ale w googlu go nie znalazłem.
Za pomoc jeszcze raz dziękuję :)
ODPOWIEDZ