Zwykły, tani odkurzacz
Zwykły, tani odkurzacz
Padł mi odkurzacz (jakiś Samsung, miał z 5 lat), więc trzeba nowy kupić. Ale co ?
Nie mam dużych wymagań, ma po prostu dobrze odkurzać (siła ssania). I to wszystko, nie musi być cichy, nie musi mieć specjalnych filtrów. Zwykły prosty, tani odkurzacz do domu.
Tyle tych firm i modeli, że nie mam pojęcia wybrać. Może ktoś trzerabiał temat i ma coś godnego polecenia ?
Nie mam określonego zakresu cen, ale w sieci (Allegro itp) widzę ceny od 100 zł, więc czy warto wydać kilka razy więcej ?
Nie mam dużych wymagań, ma po prostu dobrze odkurzać (siła ssania). I to wszystko, nie musi być cichy, nie musi mieć specjalnych filtrów. Zwykły prosty, tani odkurzacz do domu.
Tyle tych firm i modeli, że nie mam pojęcia wybrać. Może ktoś trzerabiał temat i ma coś godnego polecenia ?
Nie mam określonego zakresu cen, ale w sieci (Allegro itp) widzę ceny od 100 zł, więc czy warto wydać kilka razy więcej ?
-
Około 10 lat temu marketowy przy piątym odkurzaniu 34m2 zawył przeraźliwie zwiększając obroty i po chwili wyzionął ducha.
Chwilę obyliśmy się bez i w końcu na jakiejś promocji żona wyrwała:
Zelmera Cobrę 2 silent
Odkurzacz od około ośmiu lat nie ma lekko, zaczynał na powierzchni34m2, następnie 55m2 i teraz 120m2. I tak co drugi-trzeci dzień, przeżył dwa remonty generalne, gdzie dzielnie radził sobie z ogarnianiem tego z czym miotła sobie nie radziła, czyli ogromne ilości gipsu i tynku. Jeśli marka trzyma jakość, następny też będzie Zelmer.
Chwilę obyliśmy się bez i w końcu na jakiejś promocji żona wyrwała:
Zelmera Cobrę 2 silent
Odkurzacz od około ośmiu lat nie ma lekko, zaczynał na powierzchni34m2, następnie 55m2 i teraz 120m2. I tak co drugi-trzeci dzień, przeżył dwa remonty generalne, gdzie dzielnie radził sobie z ogarnianiem tego z czym miotła sobie nie radziła, czyli ogromne ilości gipsu i tynku. Jeśli marka trzyma jakość, następny też będzie Zelmer.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy C8 XM-L2
S2+ OP, S2+ XP-L hi SMO
Miedziana homemade TiR-ówka XM-L 2.8A
Modowany zoomik XP-G2
kilka innych 1W ulepów.
Na rowerku robią dwie BT40s i jasno jest
Convoy C8 XM-L2
S2+ OP, S2+ XP-L hi SMO
Miedziana homemade TiR-ówka XM-L 2.8A
Modowany zoomik XP-G2
kilka innych 1W ulepów.
Na rowerku robią dwie BT40s i jasno jest
Nawet jak Ci padnie, po jednym użyciu, nowy Zelmer i będziesz narzekać jaki to bubel teraz robią, to pretensje możesz mieć tylko do siebie. Pył poremontowy i zwykły odkurzacz to tylko jego powolne dobijanie. Nie ważne jaka marka, to nie są konstrukcje przeznaczone do tego celu.
W przypadku nowoczesnych odkurzaczy, pewnie już nie będzie tak ładnie. Obudowy są szczelniejsze, większa siła ssania przy wykorzystaniu mniejszej mocy, ale silniki są, przynajmniej mam takie wrażenie, "delikatniejsze".
W przypadku nowoczesnych odkurzaczy, pewnie już nie będzie tak ładnie. Obudowy są szczelniejsze, większa siła ssania przy wykorzystaniu mniejszej mocy, ale silniki są, przynajmniej mam takie wrażenie, "delikatniejsze".
Ma mniejszą moc niż kiedyś ale lepsze uszczelnienia i mimo regulacji ciśnienia ssania zazwyczaj 1/2 do 2/3 wystarcza do efektywnego siorbania kurzu z dywanu - z podłogi połowa mocy wystarcza i jest przy tym w miarę cichy.Dariusz70 pisze:Zelmer Odyssey. Kompaktowy rozmiar, dobrze "ciągnie". Typowe worki do zelmerowskie, mocny osprzęt, mało awaryjne.
Dzięki za odpowiedzi, nie spodziewałem się że wszyscy jedną firmę polecą. Zastanawiam się tylko czy na prawdę będzie duża różnica między nimi:
Zelmer Odyssey https://www.euro.com.pl/odkurzacze/zelm ... 80320-1025 600W i 299 zł
Zelmer Elf https://www.euro.com.pl/odkurzacze/zelm ... 80320-1025 700W i 180 zł.
I czy 600W to nie jest za mało ? Ten Samsung co padł miał 1800W.
Zelmer Odyssey https://www.euro.com.pl/odkurzacze/zelm ... 80320-1025 600W i 299 zł
Zelmer Elf https://www.euro.com.pl/odkurzacze/zelm ... 80320-1025 700W i 180 zł.
I czy 600W to nie jest za mało ? Ten Samsung co padł miał 1800W.