Witajcie.
Może i to banalne pytanie, ale nie mogę znaleźć nigdzie jednoznacznej odpowiedzi... Czy TAKA przetwornica może być zasilana zasilaczem impulsowym, np. od laptopa, z sieci 230V? Czy lepiej jednak dać tutaj trafo z mostkiem prostowniczym? Jakie są wady i zalety obu rozwiązań?
Kupiłem to jako miniaturowy zasilacz do elektroniki na bardzo wczesny początek... Wiem, wiem, to tylko zabawka. Ale od tego są zabawki, żeby się bawić
Jaki zasilacz do taniej przetwornicy CC/CV?
Jaki zasilacz do taniej przetwornicy CC/CV?
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Że 230V to oczywista sprawa, chodziło mi, że nie z baterii ani z akumulatora
Dlaczego sie waham nad impulsowym, zasilacz laptopowy też jest przetwornicą... nie będą tu jakieś "impulsowe" zakłócenia na siebie wpływać? Żadnych dziwnych skoków na wyjściu?
Dlaczego sie waham nad impulsowym, zasilacz laptopowy też jest przetwornicą... nie będą tu jakieś "impulsowe" zakłócenia na siebie wpływać? Żadnych dziwnych skoków na wyjściu?
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
-
Zasilacz laptopowy jest zasilaczem impulsowym.
W opisie jest co prawda 5V-32V, ale ja nie przekraczałbym 30V, najbezpieczniej 24V. To samo z prądem : "na oko" max 3A. Można potestować jak to się grzeje i wtedy zwiększyć. Jest sporo informacji w sieci, że tanie chińskie przetwornice palą się przy zbliżaniu się do granicznych parametrów.
Zasilacz impulsowy będzie bezpieczniejszy od transformatorowego ponieważ ma stabilizację napięcia wyjściowego i nie będzie się niebezpiecznie zbliżał do wartości maksymalnych.
W opisie jest co prawda 5V-32V, ale ja nie przekraczałbym 30V, najbezpieczniej 24V. To samo z prądem : "na oko" max 3A. Można potestować jak to się grzeje i wtedy zwiększyć. Jest sporo informacji w sieci, że tanie chińskie przetwornice palą się przy zbliżaniu się do granicznych parametrów.
Zasilacz impulsowy będzie bezpieczniejszy od transformatorowego ponieważ ma stabilizację napięcia wyjściowego i nie będzie się niebezpiecznie zbliżał do wartości maksymalnych.
Nie, ponieważ zasilacz impulsowy nie daje "impulsów" na wyjściu, tylko przemiana napięcia wejściowego do wyjściowego jest impulsowa. Wyjście jest filtrowane i stabilizowane.Sosenia pisze:Żadnych dziwnych skoków na wyjściu?
Dziękuję za pomoc. Wszystko wygląda jasno. Obawiałem się, że przebieg napięcia na wyjściu będzie na tyle poszarpany, że druga przetwornica może z tego powodu działać niestabilnie.
Chyba jestem po prostu przewrażliwiony. We wzmacniaczach audio częściej są transformatory...
Chyba jestem po prostu przewrażliwiony. We wzmacniaczach audio częściej są transformatory...