Alliexpress i akumulatorki AA i AAA

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Deeno pisze:Na facebookowych grupach o chińskich zakupach odradzają kupowanie AA i AAA w Chinach.
Odradzam konto na fejsbuku ... nie wszystko co ma drobnym druczkiem w nazwie Made in China jest niegodne uwagi ...
Wprawdzie jedno z pierwszych kosmicznych osiągnięć stacja kosmiczna Tianggong-1 spada na ziemię po utracie kontroli w 2016 r ale to nie oznacza to nic ponadto, że tempo w jakim Chiny doganiają "kosmicznych mocarzy" jest do pozazdroszczenia dla innych krajów.
A posiadaczom konta na fejsbuku współczuję ich wiedzy na każdy temat - i tak wszystko co mówicie jest podsłuchiwane najpierw na serwerach chińskich a potem amerykańskich - no bo przez czyje smartfony się łączycie? Ajfony Made in China (konkretnie Foxconn hehe) - stąd złe słowo, zły dotyk, zła opinia wróci kiedyś do Was z potrojoną siłą od władcy miliarda marionetek ;)
Acer

Post autor: Acer »

Barton_ pisze:Pokaż mi akumulator AAA o pojemności 2700mAh.
Miało być AA nie AAA. Mój drobny błąd, ale kumaci na pewno dali radę ogarnąć ;).
Oczywiście AAA też polecam GP 1000mAh.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Acer pisze:Oczywiście AAA też polecam GP 1000mAh.
Miałem i jedne i drugie, był bym daleki od polecania... Wszystkie dawno w utylizacji...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
xo83

Post autor: xo83 »

Pyra pisze:Witam
Miałem i jedne i drugie, był bym daleki od polecania... Wszystkie dawno w utylizacji...

Pozdrawiam
A Ty pyra jako jako weteran co byś polecił od siebie?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
xo83 pisze:A Ty pyra jako jako weteran co byś polecił od siebie?
Ja "zatrzymałem się" na Eneloop od Sanyo. Kilkuletnie sprawują się znakomicie.
Gdzie się dało, przeszedłem na Li-Ion...

Pozdrawiam
xo83

Dziękuje temat do zamknięcia.
Acer

Post autor: Acer »

Pyra pisze:Witam

Pozdrawiam
Po jakim czasie zawiodły Cię GP i co konkretnie? Nie używam ich tak długo jak Eneloop od Sanyo (bo mam parkę 1900 po 5 latach niemal trzymają pojemność, co nie zmienia faktu, że są najdroższe ze stawki) ale po roku wydają się być całkiem ok. GP były moją propozycją w relacji cena/jakość. Eneloopy można polecać w ciemno... Kilka dni temu zamówiłem najnowsze GP ReCyko+, niebawem testy :).
xo83

;) :mad: Komedia, musze wrócić do tematu, nie zwróciłem uwagi i zamówiłem eneloop panasonic'ka. Wiecie jak one sie maja do tych od sanyo?? :mad:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 08 sty 2018, 16:42 przez xo83, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darek_b

Post autor: darek_b »

HaikeLite MT03 II Devourer, Convoy S11[3000K], Skilhunt H03, Olight M20, Ultrafire S12 XML-T6, Nitecore TIP, Convoy S2+UV i kilka laserów 10-100 mW [green, purple]
xo83

A wiec "uf" :smile:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Acer pisze:Po jakim czasie zawiodły Cię GP i co konkretnie?
Pracowały w aparacie foto, przestały być użyteczne po około roku. Mocno im podskoczyła Rwew, po kilku zdjęciach aparat się wyłączał. W jakiejś tam kiepskiej latarce, pracowały jeszcze kilka lat, ale prądy w okolicach 400mA

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sosenia

Post autor: Sosenia »

Ja z kolei miałem akumulatorki AA GP "2700 mAh", tez do aparatu. I nie miałem się do czego przyczepic, dopóki któregoś razu nie zobaczyłem aparatu leżącego na podłodzie, z otwartą obudową, osmolonym biurkiem i kawałkami baterii rozrzuconymi po całym pokoju. Było to z 10 lat temu. Jedna z baterii po prostu wybuchła w aparacie. Nie był do niczego podłączony. Do tej pory jest to dla mnie abstrakcja... Możliwe, że mam też zdjęcia z tego wydarzenia, postaram się je odnaleźć.

Teraz, od wielu lat mam te same Eneloopy, Sanyo i Panasonica, białe i czarne (extreme) i nie widzę po nich żadnego spadku na jakości. A lekkiego życia nie mają u fotografa w różnego rodzaju lampach błyskowych. Mam ich w sumie 16 sztuk, od zawsze ładowane automatyczną ładowarką GP, którą kupiłem w zestawie z wybuchającymi ogniwami :)

Tymczasem pozostałe ogniwa GP dawno odeszły ze służby z powodu zużycia.

Edit: Oto mój zestaw GP:
Obrazek
ODPOWIEDZ