Długie na rower - drugie podejście

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
wiejski

Długie na rower - drugie podejście

Post autor: wiejski »

Dzień dobry po dłuższej przerwie.
Bez zbędnego przedłużanie znowu próbuje ugryźć temat drugiej lampki na rower, czyli świateł długich. Jako krótkiego używam Gregowego edc x1 3x XPL lampka zadowala mnie w 110% mała, strasznie mocna, bardzo szeroki rozkład. Po jakimś czasie uznałem, że przydało by się coś co świeci dalej. Po lekturze forum postanowiłem samemu zmontować convoy s2 (ta z głębszym obiektywem to s2, prawda?) w konfiguracji SMO, oskalpowane xpg2. Po początkowej ekscytacji, że to w ogóle świeci i późniejszej jak świeci (takie maleństwo, a zasięg pododny do c8 op). Zachwyt minął po założeniu na kierownicę. Zasięg ujdzie, ale za wąsko i hmmm w sumie trochę ciemno. Z zalet mała jest. Generalnie chodzi mi zeby było ze 40/50m dalej niż edc x1, ale nie tak wąsko i jaśniej. Moja s2 była lekko bezużyteczna przy skręcie kierownicy.
Z tego co wiem do modułu 3 x XPL można dobrać bardziej skupiającą optyke. Kiedyś widziałem na forum c8 z takim układem...
Na chwilę obecną mój faworyt. Jeśli macie inne propozycje, może tańsze to chętnie wysłucham waszych opinii.
Pozdrawiam.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Podpowiedź jest moim zdaniem prosta - wydłub z S2 XPG2, wsadź XP-L HI i popędź to prądem 2,8-3A - zyskasz 2x więcej światła i zwiększysz dystans wobec X1 dwukrotnie - nie będzie to tak ostre jak igła z XPG ale szersze - dzięki temu za pół darmo (wymiana leda) polepszysz oświetlenie na dystans.
I tyle ...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Zamień SMO na OP, a diodę na XM-L(2). Przy 3-diodowych lampkach z tak małą optyką (i szeroko świecącą) nawet S2+ OP może być "długimi". Jednak z 50m dalej zaświeci S2. XP-L HI w S2 (poprzednia propozycja) będzie nadal za wąskie. Można też ew zakupić nowe S2+ z reflektorem SMO i diodą XP-L HI ale wg mnie lepiej użyć to, co się już ma. Zresztą przy tak mocnych krótkich to spokojnie 2x S2 OP można założyć na długie i jeszcze może być mało.
Poza tym w latarkach nie ma obiektywu.
wiejski

A co myślicie o convoyu m1 jako długich światłach? Z diodą xpl? Jak dużym prądem można to maksymalnie traktować? Oczywiście mówimy tylko o użytku na rowerze przy dużych prędkościach.
Tom.O

Post autor: Tom.O »

U mnie poza 3xxpl od Grega jeszcze jest c8 do długich. Spisuje się to świetnie. 3xpl dawało odczuć na otwartych obszarach za mały zasięg. Pomyśl o czymś ma głowę. Czołówka w terenie wg mnie jest mega istotna, bo najpierw patrzysz gdzie będziesz skręcał a dopiero potem skręcasz. przy samym oświetleniu montowanym do kierownicy masz przez chwilę brak światła w tym istotnym obszarze. Skilhunt H3 świetnie się sprawdza w tej roli.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 25 gru 2017, 23:42 przez Tom.O, łącznie zmieniany 1 raz.
wiejski

W jakiej konfiguracji masz c8? Xm-L2 i OP? A może jakaś szalona opcja typu C8 z xhp 50? Światła byłoby bardzo dużo plus dosyć szeroko pewnie z reflektorem OP. Tylko czy to się nie stopi?
Pozdrawiam
Mediana

Post autor: Mediana »

Posiadam na lampkę Solarforce L2P z diodą XML (750 lumenów), optyka OP i planuję kupić od grega edc x1 3x XPL i mam nadzieję, że zasięg mi nie spadnie, bo nie chcę jeździć z dwiema lampkami. :)
Lampka na szosę.
M...
wiejski

Podejrzewam, że spadnie. 3x XP-L to ogrom światła, ale zasięg raczej mizerny...
Mediana

Czyli na szosówkę edc x1 3x XPL to zła opcja ?
M...
wiejski

Nie koniecznie, po prostu świeci bardzo szeroko - super doświetla boki, ale zasięg nie jest jakoś imponujący, aczkolwiek jest raczej wystarczający. Zresztą na szosie nawet przy dużych prędkościach przelotowych nie potrzebuje jakoś specjalnie dużo światła - trasa jest równa i przewidywalna. Inna sprawa na trasach enduro/fr tam wolę wiedzieć o hopie czy dropie jak najwcześniej...
Tom.O

Post autor: Tom.O »

wiejski pisze:Podejrzewam, że spadnie. 3x XP-L to ogrom światła, ale zasięg raczej mizerny...
Zasieg jest ok do normalnej jazdy, ale wymaga dosyc mocnego trybu ktory szybciej rozladowuje baterie. Nie mysl ze 1000lm z lampki z jedna dioda to to samo co 1000 z 3XPL. XPL ma wtedy wyraznie mniejszy zasieg, ale swieci szerzej. Przy 1800lm to juz jest pieknie i szeroko i daleko, ale bateria siada w 40min. Dlatego lepiej miec cos dedykowanego do zasiegu a 3xpl uzywac do szerokiego swiecenia.
Ostatnio zmieniony sobota 30 gru 2017, 19:15 przez Tom.O, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontek

Post autor: Kontek »

wiejski pisze:Podejrzewam, że spadnie. 3x XP-L to ogrom światła, ale zasięg raczej mizerny...
Potwierdzam sprawdziłem.
wiejski

Zdecydowałem, że kupię convoya m1 OP XM-L2. Przy 3A w diodę ilość światła będzie prawie dwa razy większa niż przy obecnym s2 z xpg2, więc powinno być fajnie :=)
Mediana

Najczęściej na treningu mam ustawioną lampkę na tryb, w którym mmam ok. 450 lumenów (dioda XML), w trybie max czyli 750 lumenów nie jeżdżę bo dobrą baterię wykończy mi w ok 65 minut.
Widziałem na wykresie grega, że 3x XP-L przy mocy też ok 750 lumenów świeci chyba 1h 40 minut, bardzo mi to pasuje.

I teraz moje.pytanie, czy spadnie mi zasięg jak będę miał lampkę na diodach 3x XP-L , które będę świecić z mocą 750 lumenów vs dioda XML świecąca na mocy 450 lumenów ?

M...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Spadnie, bo kąt światła jest znacznie szerszy a jest jakoś tak, że dwukrotne zwiększenie kąta generuje to samo natężenie przy 4ro krotnym zwiększeniu ilości światła. Najprawdopodobniej max na 3xXP nie da tego zasięgu, co 1xXM-L na pół gwizdka. viewtopic.php?p=187546#187546
ODPOWIEDZ