jaka sensowna ładowarka do 18650
Panowie, a potrafi ktoś z Was coś powiedzieć na temat Lii-402? Szukam niedrogiego, ale bezpiecznego i bezproblemowego zmiennika dla Xtara VC4. Zależy mi na tym, aby ładowarka nie przeładowywała ogniw oraz potrafiła ładować 1x AA/AAA, bo z moich ładowarek tylko BC-1000 i VC4 to potrafią, a potrzebuję jeszcze jednej. Miała być 2-kanałowa, ale zobaczyłem Lii-402 i w tej cenie 4 kanały to wielka zaleta.
Z tego co wyczytałem w internecie Lii-100 notorycznie przeładowuje, Lii-202 jest w porządku, a Lii-402? Myślałem, że to wszystko rozbudowa Lii-100, ale skoro tylko ona przeładowuje to może nie należy skreślać Liitokali?
Z tego co wyczytałem w internecie Lii-100 notorycznie przeładowuje, Lii-202 jest w porządku, a Lii-402? Myślałem, że to wszystko rozbudowa Lii-100, ale skoro tylko ona przeładowuje to może nie należy skreślać Liitokali?
Pozdrawiam
Polecam Lii-500. Konsekwentnie powtarzana jest informacja o przeładowanych ogniwach.
Po pierwsze te wartości są często w tolerancji ogniwa.
Po drugie wreszcie dotarł do mnie miernik i tak jak się nie przejmowałem tym przeładowaniem, to teraz już wiem że mój egzemplarz tego nie robi. Natomiast na wyświetlaczu w każdym ładowaniu mam wartości od 4,22 do 4,24. W moim przypadku ładowarka podaje nie prawidłowe informacje ale ładuje dobrze i w punkt. Co do pomiaru rezystencji to te wartości raczej nie działają prawidłowo. Test robiłem z ogniwem VTC6.
A tu link do recenzji i na wykresie widać lekkie przeładowanie.
http://lygte-info.dk/review/Review%20Ch ... %20UK.html
Jak ktoś używa do zastosowań domowych to szczerze polecam. Jako ładowarka przemysłowa w ciągłym użyciu to już nie koniecznie, bo się troszkę grzeje i pewnie padnie szybko. Ale w tej cenie to ciężko o coś lepszego. No i jest szansa trafić na nie przeładowujący egzemplarz tak jak w moim przypadku.
Po pierwsze te wartości są często w tolerancji ogniwa.
Po drugie wreszcie dotarł do mnie miernik i tak jak się nie przejmowałem tym przeładowaniem, to teraz już wiem że mój egzemplarz tego nie robi. Natomiast na wyświetlaczu w każdym ładowaniu mam wartości od 4,22 do 4,24. W moim przypadku ładowarka podaje nie prawidłowe informacje ale ładuje dobrze i w punkt. Co do pomiaru rezystencji to te wartości raczej nie działają prawidłowo. Test robiłem z ogniwem VTC6.
A tu link do recenzji i na wykresie widać lekkie przeładowanie.
http://lygte-info.dk/review/Review%20Ch ... %20UK.html
Jak ktoś używa do zastosowań domowych to szczerze polecam. Jako ładowarka przemysłowa w ciągłym użyciu to już nie koniecznie, bo się troszkę grzeje i pewnie padnie szybko. Ale w tej cenie to ciężko o coś lepszego. No i jest szansa trafić na nie przeładowujący egzemplarz tak jak w moim przypadku.
Witam
Potrzebna ładowarka do 18650. Do tej pory używałem zwykłej chińskiej za ok 15zł na dwa sloty. Teraz z czasem nazbierało się trochę ogniw i potrzebuję takiej na 4 sloty.
Akumulatorki mam różnych producentów. Czy taka ładowarka się nada? D4
Czy może lepiej doinwestować w taką?
D4 I4
Przepraszam Moderatora. Poprawione
Potrzebna ładowarka do 18650. Do tej pory używałem zwykłej chińskiej za ok 15zł na dwa sloty. Teraz z czasem nazbierało się trochę ogniw i potrzebuję takiej na 4 sloty.
Akumulatorki mam różnych producentów. Czy taka ładowarka się nada? D4
Czy może lepiej doinwestować w taką?
D4 I4
Przepraszam Moderatora. Poprawione
Ostatnio zmieniony poniedziałek 13 lis 2017, 20:13 przez marcin94, łącznie zmieniany 2 razy.
Mam tą d4. Dziala bezawaryjnie od ponad roku. Przy dwoch ogniwach prad ladowania 750mA przy 4 375mA.
Takze szybka to ona nie jest aczkolwiek polecam.
Takze szybka to ona nie jest aczkolwiek polecam.
Ostatnio zmieniony niedziela 12 lis 2017, 18:13 przez banditas, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja ze swej strony polecam XTAR VC2 (bez plusa). Kupiona w PL za 65 zł, z AliEx można mieć za nieco ponad 50. Jakość wykonania świetna, rewelacja, zaskoczyła mnie wręcz, dodatkowo gumowe nóżki, które zapobiegają przesuwaniu i przydatny pokrowiec. Bardzo czytelny wyświetlacz. Przydatna funkcja obliczania ile prądu zostało "władowane" bo akumulatora. Nawet jeśli jest "prowizoryczna" to jednak w łatwy sposób pozwala ocenić, które ogniwa są ile warte.
Hej, a czy ktos mialby pomysl na ladowarke spelniajaca ponizsze wymagania:
- ladowanie AA/AAA/18650
- optymalnie 4 sloty
i najwazniejsze czego mi brakuje w nitecore i4 bo ta mam aktualnie - mozliwosc weryfikacji stanu akumulatorkow tzn ich pojemnosci i innych paramterow tak abym wiedzial czy jeszcze mi posluza czy moze juz zmierzaja ku recyklingowi
Rownie wazne jest bezpieczenstwo uzytkowania ale to oczywista oczywistosc
Moge zamowic z Polski, moze byc Gearbest, moze byc Aliexpress.
- ladowanie AA/AAA/18650
- optymalnie 4 sloty
i najwazniejsze czego mi brakuje w nitecore i4 bo ta mam aktualnie - mozliwosc weryfikacji stanu akumulatorkow tzn ich pojemnosci i innych paramterow tak abym wiedzial czy jeszcze mi posluza czy moze juz zmierzaja ku recyklingowi

Rownie wazne jest bezpieczenstwo uzytkowania ale to oczywista oczywistosc

Ostatnio zmieniony czwartek 21 gru 2017, 20:47 przez lelusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Rowniez mi wpadla w okoplecho1 pisze:https://www.gearbest.com/chargers/pp_17 ... gJSSPD_BwE

No i cena sporo nizsza jednak... ale cyz to znaczy ze jest znacznie gorsza, a moze nie oferuje wymaganych rzeczy przeze mnie ?
Ostatnio zmieniony piątek 22 gru 2017, 19:16 przez lelusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie jeszcze chcialbym sie poradzic. Aktualnie sa kupony na dwie ladowarki.
Zanflare C4 - cena $22.99 (1x Battery Charger, 1x Power Adapter, 1x Car Charger, 1x Instruction)
Liitokala LII 500 - $21.99 (1 x Battery Charger, 1 x AC Adapter, 1 x Car Charger )
Do LII500 daja przelotke na gniazdko, nie wiem jak jest w przypadku Zanflare.
Ktora wybrac, cena bardzo podobna(80zl), wysylka z tego samego miejsca. Ktoras z w/w ma mozliwosc 'reanimowania' martwego aku ?
Czy... xtar vc4 za ok 90zl ? /edit/ wyczytalem ze Xtar nie ma mozliwosc pomiaru pojemnosci, tzn mierzy tylko wpompowana ilosc a nie wypompowana a to jest podobno bardziej dokladniejszy wynik
Wysylka z G-W-4 ...ktos wie co to za magazyn ?
Zanflare C4 - cena $22.99 (1x Battery Charger, 1x Power Adapter, 1x Car Charger, 1x Instruction)
Liitokala LII 500 - $21.99 (1 x Battery Charger, 1 x AC Adapter, 1 x Car Charger )
Do LII500 daja przelotke na gniazdko, nie wiem jak jest w przypadku Zanflare.
Ktora wybrac, cena bardzo podobna(80zl), wysylka z tego samego miejsca. Ktoras z w/w ma mozliwosc 'reanimowania' martwego aku ?
Czy... xtar vc4 za ok 90zl ? /edit/ wyczytalem ze Xtar nie ma mozliwosc pomiaru pojemnosci, tzn mierzy tylko wpompowana ilosc a nie wypompowana a to jest podobno bardziej dokladniejszy wynik
Wysylka z G-W-4 ...ktos wie co to za magazyn ?
Ostatnio zmieniony piątek 12 sty 2018, 15:33 przez lelusz, łącznie zmieniany 1 raz.