Witam
Nabyłem na Kaidomain latarkę o nazwie JKK36.
Dioda XHP70.2 5000K, zasilana z 3 ogniw 18650 we wbudowanym powerbank'u.
Dla zainteresowanych zamieszczam zdjęcia latarki.
Nie bardzo miałęm z czym ją porównać, więc wzięłem od szwagra wykonaną przez Dariusza70 latarkę Convoy C8 w diodą MT-G2, omawianą w innym temacie na tym forum. LINKLINK
Poniżej zdjęcia poszczególnych elementów składowych, pad pod diodą wydaje się aluminiowy, a pod nim pasta termoprzewodząca o białym kolorze.
Porównanie na filmie, najpierw C8 z MT-G2 potem JKK36:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Jaqtq6EFL4I[/youtube]
Ustawiłem w telefonie identyczne parametry aparatu i porównałem jeszcze te latarki świecąc na ziemię, słabo to wyszło ale to bliżej to MT-G2, to dalej JKK36 (Jak wgrać GIF?):
Czy w takiej latareczce poprawki typu mostkowanie sprężyny, wymiana pasty termoprzewodzącej dodadzą wydajności. Czy da się w jakiś minimalnych krokach dodatkowo zwiększyć jej wydajność?
Wydaje mi się że zastosowany jest w niej poniższy driver:
KX70 32mm 4A 1-cell 6-Mode Boost Driver Circuit Board with Side Switch for Cree XHP70 6V
[/youtube]
JKK36 z Kaidomain XHP70
-
-
Nie bardzo wiem jak odpowiedzieć na to pytanie, bo szedłem z latarką ponad 15 minut i nagle się przełączyła w tryb niżej, mimo że na dworze było 3 st.C i korpus nie był rozgrzany. Może słabe przewodzenie pod padem diody spowodował małe rozproszenie ciepła.
Nie miałem okazji powtórzyć doswiadczenia.
Nie miałem okazji powtórzyć doswiadczenia.
Ostatnio zmieniony niedziela 24 gru 2017, 22:47 przez dziubek123, łącznie zmieniany 1 raz.