Żarowki LED do domu...
Ja zaopatruję się w LED'y w Leroy Merlin. Ich produkt własny marki LEXMAN uważam za dobry (jak na marketowe). Z rozbieraniem nie ma problemu. Ponowny montaż myślę, że również jest możliwy - chodź nie próbowałem. Ich emiter i zasilacz wykorzystywałem w innej konstrukcji. Korpus szedł do śmieci.
Oddawanie ciepła w korpus moim zdaniem nie najgorsze - chodź zaznaczam, aż tak dużego doświadczenia nie mam jak koledzy na forum.
Nawet robiłem testy. Porównywałem temperaturę emitera z temperaturą korpusu z próbkowaniem co kilka minut w czasie 1 godziny. Jeśli znajdę wyniki pomiarów, to mogę zamieścić jeśli ktoś będzie zainteresowany. Jeśli dobrze pamiętam, to emiter miał max. temperaturę w okolicach 80-90°C przy ściągniętym kloszu - mierzyłem pirometrem.
Światło przyjemne, brak migotania. Na elektronice się nie znam, więc nie mogę stwierdzić, czy konstrukcja jest poprawna - chociaż na pewno oszczędna (czyt. tania). W promocji 10W (realnie mniej) można nabyć za ok. 5zł.
EDIT:
Zapomniałem o najważniejszym. Gwarancja 5 lat, więc niech się psuje, chodź przy takiej cenie nie wiem, czy warto zawracać sobie tym głowę.
Oddawanie ciepła w korpus moim zdaniem nie najgorsze - chodź zaznaczam, aż tak dużego doświadczenia nie mam jak koledzy na forum.
Nawet robiłem testy. Porównywałem temperaturę emitera z temperaturą korpusu z próbkowaniem co kilka minut w czasie 1 godziny. Jeśli znajdę wyniki pomiarów, to mogę zamieścić jeśli ktoś będzie zainteresowany. Jeśli dobrze pamiętam, to emiter miał max. temperaturę w okolicach 80-90°C przy ściągniętym kloszu - mierzyłem pirometrem.
Światło przyjemne, brak migotania. Na elektronice się nie znam, więc nie mogę stwierdzić, czy konstrukcja jest poprawna - chociaż na pewno oszczędna (czyt. tania). W promocji 10W (realnie mniej) można nabyć za ok. 5zł.
EDIT:
Zapomniałem o najważniejszym. Gwarancja 5 lat, więc niech się psuje, chodź przy takiej cenie nie wiem, czy warto zawracać sobie tym głowę.
Ostatnio zmieniony czwartek 07 gru 2017, 09:03 przez milkoo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
nie warto, ale czasami trzeba się o tym przekonać na własnej skórze.marekwoj pisze:Warto "naprawiać" ?
Ponadto fakt, że działają o niczym dobrym nie świadczy. LEDy są bardzo fajne jeśli chodzi o planowe ich psucie, ponieważ wypalając się z czasem, zmniejszają ilość emitowanego światła - zamiast się spalić jak stare żarówki, więc na pewno będą działać dłużej niż czas gwarancji, ale gorzej niż w dniu zakupu.
-
Dla producenta chyba to wcale nie jest takie fajne. Użytkownik za szybko nie zauważy, że świecą ciemniej. Więc będzie użytkował jeszcze długo, długo.GanzConrad pisze:LEDy są bardzo fajne jeśli chodzi o planowe ich psucie, ponieważ wypalając się z czasem, zmniejszają ilość emitowanego światła - zamiast się spalić jak stare żarówki, więc na pewno będą działać dłużej niż czas gwarancji, ale gorzej niż w dniu zakupu.marekwoj pisze:Warto "naprawiać" ?
PS
Wysłałem zapytanie do IKEI, czy ich parametr oddawanie barw jest równoznaczny z parametrem CRI / Ra. Zobaczymy, czy odpowiedzą.
-
Poniżej odpowiedź IKEI, napytanie, czy ich "oddawanie barw" to to samo co Ra/CRI
Pozostaje kupić i wypróbować . Byłyby to najtańsze żarówki CRI>90uprzejmie informuję, że konsultowaliśmy Pana wiadomość z pracownikami Działu Oświetlenia w sklepie IKEA Gdańsk.
Otrzymaliśmy potwierdzenie, iż oddanie barw 90 oznacza parametr ra9/CRI.
-
Dobrze to widać przy oświetlaniu drewna albo własnej dłoni.Feniks1000 pisze:Myślałem o bardziej amatorskim próbowaniu. Wziąć kilka kolorowych przedmiotów i porównywać ich kolor przy oświetlaniu różnymi żarówkami
Jeżeli macie latarki np. z ledami Nichia i innymi np. Cree proponuję taki eksperyment - oświetlenie kawałka drewna z wyraźnym rysunkiem słojów drewna.
Od razu jest widoczna różnica między takimi emiterami. Przy używaniu ledów >90 od Nichia (podobnie jest też np. z żarówkami od Bociana, gdzie używa ledów od Citizen), rysunek drewna jest bardziej wyraźny, oko zauważa więcej szczegółów. Przy niskim CRI obraz będzie nawet nieprzyjemny w odbiorze.
Obecnie zwykle używa się kilku typów żarówek. Są to najczęściej żarówki halogenowe. Ich plusem jest długi czas działania. Generują też bardziej intensywne światło. B. dobrze sprawdzają się w łazience, gdzie potrzebne jest bardziej intensywne światło.
Czesto spotykane są też żarówki energooszczędne, czyli świetlówki. Fakt, są energooszczędne ale ich barwa światła jest dosyć uciążliwa, męcząca oczy moim zdaniem.
http://www.smob.pl/dom/ktore-zarowki-na ... ieszkaniu/
Czesto spotykane są też żarówki energooszczędne, czyli świetlówki. Fakt, są energooszczędne ale ich barwa światła jest dosyć uciążliwa, męcząca oczy moim zdaniem.
http://www.smob.pl/dom/ktore-zarowki-na ... ieszkaniu/