LED-y pod półkę w kuchni.
LED-y pod półkę w kuchni.
Witam chciałbym zamontować ok 1,5 m ledów pod półką drewnianą nad blatem w kuchni totalnie się na tym nie znam. co potrzeba do takiego montażu? Światło białe i raczej zimne.
Pozdrawiam
ps.
w grę wchodzi zakup na aliexpress i tym podobnych witrynach.
Pozdrawiam
ps.
w grę wchodzi zakup na aliexpress i tym podobnych witrynach.
Co potrzeba:
1-zasilacz z zapasem tj. jeśli taśma jest na 12 V i jeden metr pobiera 1A, to na 1,5 metra potrzeba 1,5A. Wówczas wskazane jest aby zasilacz miał te 2 A minimum
2-taśma, do kuchni musisz wybierać coś z wysokim CRI czyli oddawaniem barw. Tanie taśmy mają po 70 - 80 max, wskazane jest aby miały około 90 lub więcej. Takie taśmy nie są tanie
3-dobrze widziane jest przyklejenie taśmy do aluminiowego profilu celem rozpraszania ciepła
Tyle
1-zasilacz z zapasem tj. jeśli taśma jest na 12 V i jeden metr pobiera 1A, to na 1,5 metra potrzeba 1,5A. Wówczas wskazane jest aby zasilacz miał te 2 A minimum
2-taśma, do kuchni musisz wybierać coś z wysokim CRI czyli oddawaniem barw. Tanie taśmy mają po 70 - 80 max, wskazane jest aby miały około 90 lub więcej. Takie taśmy nie są tanie
3-dobrze widziane jest przyklejenie taśmy do aluminiowego profilu celem rozpraszania ciepła
Tyle
Ostatnio zmieniony niedziela 26 lis 2017, 19:06 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
@atyde ostatnio ktoś na forum pisał o taśmie z wysokim CRI. Te taśmy są stosunkowo drogie i sprzedawane zazwyczaj po 5m. Sam mam do wykonania taką instalację, ale niestety nie mam teraz na to czasu. Gdyby 5m było dla Ciebie za dużo, to może na spółkę kupimy jeśli razem udałoby nam się w takim odcinku wyrobić.
Muszę poprawić stolarza, bo zamontował mi jakieś badziewie z kiepskim zasilaczem. Od pstryknięcia włącznikiem do zaświecenia światła mija ok. 0,5s. Włącznik oczywiście od strony zasilania i tak chcę żeby zostało. U siebie też rozważ czy chcesz włączanie od strony 230V czy 12V.
Muszę poprawić stolarza, bo zamontował mi jakieś badziewie z kiepskim zasilaczem. Od pstryknięcia włącznikiem do zaświecenia światła mija ok. 0,5s. Włącznik oczywiście od strony zasilania i tak chcę żeby zostało. U siebie też rozważ czy chcesz włączanie od strony 230V czy 12V.
4,8W/Ra90 - 20/metr/340 lumenów z metra
9,6W/Ra90 - 30/metr/680 lumenów z metra
dostawa z magazynu Polska, 3 lata gwarancji
tak mniej więcej w detalu wygląda cena na metry z rolek 30 metrowych
Ra90 z badaniem i potwierdzeniem.
Ra80 jest normą, tańsze i w dużo wyższych mocach i wydajności nawet 150/160lm/W ......
Wyższych mocy w Ra90 się nie ściąga - są za drogie, aczkolwiek są i takie 14W i, 19,6W i wyżej z metra
są tez i takie gdzie wydajność z Ra90+ wynosi grubo powyżej 120lm/W ale to już ceny z kosmosu.
9,6W/Ra90 - 30/metr/680 lumenów z metra
dostawa z magazynu Polska, 3 lata gwarancji
tak mniej więcej w detalu wygląda cena na metry z rolek 30 metrowych
Ra90 z badaniem i potwierdzeniem.
Ra80 jest normą, tańsze i w dużo wyższych mocach i wydajności nawet 150/160lm/W ......
Wyższych mocy w Ra90 się nie ściąga - są za drogie, aczkolwiek są i takie 14W i, 19,6W i wyżej z metra
są tez i takie gdzie wydajność z Ra90+ wynosi grubo powyżej 120lm/W ale to już ceny z kosmosu.
U siebie dałem w aluminiowym profilu zwykłą taśmę Ra80 i daję radę, ważne aby temperatura barwowa była jakaś neutralna. Szukam teraz jakiegoś fajnego ściemniacza do tego, bo kupiłem taki włącznik ze ściemniaczem, ale poniżej 70% jasności zaczyna być widać migotanie.
Podobno można dać 2 taśmy nieco różnych barwach i wtedy odbiór takiego światła się poprawia.
Podobno można dać 2 taśmy nieco różnych barwach i wtedy odbiór takiego światła się poprawia.
-
Witam, także przerabiam oświetlenie blatu w kuchni, mieliśmy wcześniej 4 świetlówki 8W jakoś to świeciło i działało X lat, postanowiłem zmienić na Ledy. Zamontowałem teraz taśme 2835 300led, w kolorze ciepłym t-
teraz bym wybrał neutralny,niestety trochę jest za słabo. Skusiła mnie osczędnośc tych ledów one pobierają 25W na 5m odcinku. Muszę zmienić je przed świętami na coś mocniejszego i raczej zmiana na 5630 łącznie z zasilaczem one na odcinku 5m będą pobierać ok 75W. Całego blatu to podświetlenia jest właśnie 5m, czy mógłby jakąs dobrą taśme do kuchni? Lub jakiś sklep w Warszawie co się tym zajmuje ?
teraz bym wybrał neutralny,niestety trochę jest za słabo. Skusiła mnie osczędnośc tych ledów one pobierają 25W na 5m odcinku. Muszę zmienić je przed świętami na coś mocniejszego i raczej zmiana na 5630 łącznie z zasilaczem one na odcinku 5m będą pobierać ok 75W. Całego blatu to podświetlenia jest właśnie 5m, czy mógłby jakąs dobrą taśme do kuchni? Lub jakiś sklep w Warszawie co się tym zajmuje ?