Solarforce L2P 4x XP-L 3500lm+
W temacie daty premiery L2P 4x XP-L pojawił się drobny problem.
Mam pewien dylemat. Właśnie kończę opracowywanie nowego sterownika extended 4.0 HE i nie wiem, czy nie poczekać jeszcze te kilka dni i nie wypuścić naprawdę innowacyjnego sprzętu.
Funkcjonalność, od strony interfejsu użytkownika, będzie w zasadzie taka sama, jak w przedstawionym niedawno driverze extended v3.5 HE. Natomiast konstrukcja elektroniki jest kompletnie odmienna.
Parametry:
• stabilizowany prąd zasilania LED 5A
• praca całkowicie bez PWM w każdym z trybów, z maksymalną sprawnością LED
• element wykonawczy: MOSFET RDSon 0,95 mΩ sterowany z ATtiny85V ze sprzężeniem zwrotnym
• rezystor pomiarowy prądu 10 mΩ
• zakres napięcia zasilania 2,8-4,5V
• zasilanie: 1x ogniwo Li-ion 18650, preferowane bez zabezpieczenia
• przy konfiguracji 4x XP-L pełna stabilizacja prądu 5A aż do spadku napięcia zasilania poniżej 3,20V
• średnica 17mm - standard latarkowy
Poniżej zdjęcia ze stanowiska pomiarowego.
czarny miernik: spadek napięcia na całym driverze
żółty miernik: napięcie zasilania sterownika
czerwony miernik: prąd LED
Jak widać, przy napięciu zasilania 3,13V mamy wciąż stabilizowany prąd 4,78A
Mam pewien dylemat. Właśnie kończę opracowywanie nowego sterownika extended 4.0 HE i nie wiem, czy nie poczekać jeszcze te kilka dni i nie wypuścić naprawdę innowacyjnego sprzętu.
Funkcjonalność, od strony interfejsu użytkownika, będzie w zasadzie taka sama, jak w przedstawionym niedawno driverze extended v3.5 HE. Natomiast konstrukcja elektroniki jest kompletnie odmienna.
Parametry:
• stabilizowany prąd zasilania LED 5A
• praca całkowicie bez PWM w każdym z trybów, z maksymalną sprawnością LED
• element wykonawczy: MOSFET RDSon 0,95 mΩ sterowany z ATtiny85V ze sprzężeniem zwrotnym
• rezystor pomiarowy prądu 10 mΩ
• zakres napięcia zasilania 2,8-4,5V
• zasilanie: 1x ogniwo Li-ion 18650, preferowane bez zabezpieczenia
• przy konfiguracji 4x XP-L pełna stabilizacja prądu 5A aż do spadku napięcia zasilania poniżej 3,20V
• średnica 17mm - standard latarkowy
Poniżej zdjęcia ze stanowiska pomiarowego.
czarny miernik: spadek napięcia na całym driverze
żółty miernik: napięcie zasilania sterownika
czerwony miernik: prąd LED
Jak widać, przy napięciu zasilania 3,13V mamy wciąż stabilizowany prąd 4,78A
Ostatnio zmieniony poniedziałek 27 sty 2020, 11:26 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
-
Sterownik nie jest oparty na AMC-kach.
Tranzystor MOSFET sterowany z ATtiny stabilizuje prąd LED.
Tranzystor MOSFET sterowany z ATtiny stabilizuje prąd LED.
Ebola pisze:Nieźle, a jak sprawa wygląda przy 4.2V? Widzę faktycznie rewolucja się szykuje:) Niedługo większość modowanych latarek na 1 lion będzie zabytkiem:)
Kolego, nie przesadzaj, kwestia dwóch rezystorów i tranzystora to nie jest rewolucja
I nie odejdzie, bo zapewne za pomocą tranzystora realizowany jest jeden tryb, ten ~5 A, a stabilizacja układu jest dzięki temu że 4 diody połączone równolegle mają dość niskie Vf, myślę że bardzo zbliżoną wartość można uzyskać za pomocą AMC, ale układ będzie miał minimalnie większy spadek napięcia na AMC, a może i różnicy nie będzie wcale....
Stabilizacja prądu w dowolnym trybie pracy z zakresu 0,001-5A jest realizowana przez jeden i ten sam element, tranzystor MOSFET zamiast nastu układów AMC7135. Dzięki temu dowolny tryb pracy z prądem LED w zakresie 0,001-5A realizowany jest całkowicie bez PWM, co oznacza maksymalną sprawność LED w każdym trybie.
Jak widać z pomiarów, maksymalny prąd drivera, czyli 5A, jest stabilizowany począwszy od w pełni naładowanego akumulatora 4,20V aż do poniżej 3,20V. Spadek napięcia na całym sterowniku przy prądzie 5A wynosi poniżej 80mV, czego akurat na AMC-kach uzyskać nie sposób. Nie da się też wykonać dowolnego trybu z zakresu 0,001-5A bez PWM, z maksymalną sprawnością LED, bo każdy tryb w driverze na AMC7135 musiałby być krotnością wartości prądu 350mA.
bienio, a tu co miałeś na myśli? Nie "ogarnąłem" przekazu.
Jak widać z pomiarów, maksymalny prąd drivera, czyli 5A, jest stabilizowany począwszy od w pełni naładowanego akumulatora 4,20V aż do poniżej 3,20V. Spadek napięcia na całym sterowniku przy prądzie 5A wynosi poniżej 80mV, czego akurat na AMC-kach uzyskać nie sposób. Nie da się też wykonać dowolnego trybu z zakresu 0,001-5A bez PWM, z maksymalną sprawnością LED, bo każdy tryb w driverze na AMC7135 musiałby być krotnością wartości prądu 350mA.
bienio, a tu co miałeś na myśli? Nie "ogarnąłem" przekazu.
bienio pisze: Kolego, nie przesadzaj, kwestia dwóch rezystorów i tranzystora to nie jest rewolucja
-
Optyka 4x LED ma średnicę 24mm, nie zmieści się do X1.
Wersja L2P 4x XP-L ze sterownikiem extended v3.5 jest gotowa.
Natomiast pracuję nad wersją extended v4.0 - czyli stabilizowany prąd 5A, bez PWM, strumień świetlny ponad 2000lm.
Wersja L2P 4x XP-L ze sterownikiem extended v3.5 jest gotowa.
Natomiast pracuję nad wersją extended v4.0 - czyli stabilizowany prąd 5A, bez PWM, strumień świetlny ponad 2000lm.
-
Zastanawiam się nad tą kwestią. Jednak raczej zamiast zwarcia tranzystorem LEDów do akumulatora (czyli zamiast direct drive) będzie stabilizowany tryb turbo z prądem maksymalnym 8A.
klakson/boost dobrze by było też umożliwić ustawienie jasności(albo na przykład pobrać jasność z najjaśniejszego trybu), wiesz ja tym trybem chcę przyświecić komuś kto mnie nie widzi, a nie go podpalić...greg pisze:Zastanawiam się nad tą kwestią. Jednak raczej zamiast zwarcia tranzystorem LEDów do akumulatora (czyli zamiast direct drive) będzie stabilizowany tryb turbo z prądem maksymalnym 8A.