O ogniwach 18650

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Vendeur

O ogniwach 18650

Post autor: Vendeur »

Czy na forum naprawdę nie ma żadnego wątku o 18650, w którym polecałoby się różne ogniwa, miejsca w których je można kupić itp. Szukałem dość długo, ale na nic nie trafiłem i trudno mi uwierzyć, aby nic nie było :).

Jakby ktoś potrzebował, ciekawe linki:

ZESTAWIENIE AKUMULATORÓW - TEST
http://lygte-info.dk/review/batteries20 ... %20UK.html

TESTY POSZCZEGÓLNYCH OGNIW
http://lygte-info.dk/review/batteries20 ... %20UK.html

PORÓWNYWARKA AKUMULATORÓW
http://lygte-info.dk/review/batteries20 ... arator.php

TESTY ŁADOWAREK
http://lygte-info.dk/info/roundCellChar ... %20UK.html
Ostatnio zmieniony czwartek 23 lis 2017, 21:16 przez Vendeur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Całe forum to jeden wielki wątek. LG, Samsung, Sanyo, Panasonic, SONY to są najczęściej polecane marki. Daj ogłoszenie w sklepiku i pewnie ktoś się odezwie. Promo z Chin w dobrej cenie znajdziesz.
Awatar użytkownika
Vendeur

Ogłoszenie w sklepiku to bzdura totalna... Aż dziw bierze, że na tak dużym forum nie ma przeznaczonego do tego wątku. Nie tylko w kwestiach co polecane i gdzie kupić, ale także z różnymi pytaniami na ten temat.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Szukałeś w ogóle, czy chciałbyś wszystko podsunięte pod nos? Na pierwszej stronie działu "zakupy w internecie..." masz chociażby ten wątek:
viewtopic.php?t=21561
Awatar użytkownika
Vendeur

pietros pisze:Szukałeś w ogóle, czy chciałbyś wszystko podsunięte pod nos?
A czytałeś w ogóle o czym pisałem? Szukałem, tamten wątek nie jest o akumulatorach ogólnie, a o tanich, a to różnica. Na forum nie znalazłem zaś zbiorczego wątku dotyczącego takich ogniw, gdzie byłyby wszystkie informacje o nich, i gdzie można by podpytać o cokolwiek, zamiast zakładać osobny temat...
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

http://nexun.pl/sklep/60-akumulatory - tu se masz ogniwa ... tanio dobrze i w miarę szybko ...
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Możesz założyć, nikt nie broni.
Temat zakupu ogniw przeważnie pojawia się równolegle do wątku zakupu latarki, i to tam zazwyczaj jest podrzucane info co się poleca.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Goferjw

Post autor: Goferjw »

Skoro istnieje ten topic to tutaj zadam pytanie.
Jakie ogniwa należałoby użyć dla latarki ze sterownikiem 2,1A, 2,8A i 3,15A ?
Chodzi mi o prąd rozładowania ciągłego, pojemność to inna sprawa, która jest jasna, im więcej tym dłużej poświecimy.
O i w trakcie pisania drugie pytanie wpadło mi pod palce - czy w opisach ogniw o przykładowo prądzie rozładowania 30A (Sony VTC6 przykładowy link do sklepu ) wysokość tego prądu rozładowania to wartość, którą możemy stale obciążyć ogniwo czy tylko na parę sekund ?
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Maksymalny ciągły prąd rozładowania ogniwa nie powinien być niższy niż wymagany przez latarkę.
W instrukcjach do ogniw zawsze jest wszystko opisane, jeśli producent podaje że prąd ciągły to 10A to właśnie to oznacza że taki prąd można pobierać z ogniwa.
Awatar użytkownika
Goferjw

Post autor: Goferjw »

Na bieżąco póki widzę pewne rozbieżności.
W myśl powyższych postów przeszukałem zawartość batlit'a i nexun'a.
I mam zagwozdkę - niby identyczne ogniwo Sanyo NCR18650BL o pojemności 3350 mAh ale na dwóch portalach w prądach rozładowania są duże rozbieżności.
Batlit w nazwie ma 7A, w opisie 8A ciągłego rozładowania.
Nexun w opisie umieszcza info o 7A do 10 sek, powyżej 10 sek 5A.

Piszę te posty by czegoś więcej się dowiedzieć bo można kręćka dostać, informacje na poszczególnych stronach są rozbieżne ....

Odnosząc się jeszcze do postu plecho1, czy nie powinno się stosować jakiegoś zapasu aby ogniwo się nie "pociło" pod obciążeniem na wzór zasilaczy do listew LED ?
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
Awatar użytkownika
Vendeur

Mociumpel pisze:http://nexun.pl/sklep/60-akumulatory - tu se masz ogniwa ... tanio dobrze i w miarę szybko ...
Ceny mają faktycznie świetne, choć trochę brakuje nowszych ogniw jak NCR18650B lub GA.

Ale nawet pomijając to, dziwnie tanio, to na pewno oryginały są? Najniższe ceny, jakie spotykałem do tej pory to około 17-20 zł, za nowoczesne modele. Po czasie zauważyłem, że to ogniwa z pakietów, ale cena i tak dobra.

Najtańsza raczej pewna firma jaką znalazłem, z ogromnym wyborem to AM ELECTRONICS : http://amelectronics.pl/kategoria-produ ... ty-li-ion/ , lepsze ceny od BTO mają, na Allegro bywa jeszcze taniej.

Skoro ktoś wydzielił wątek, to dodałem w pierwszym poście bardzo przydatne linki, może jak się temat rozrośnie, będzie warto go przykleić :)
Ostatnio zmieniony sobota 02 gru 2017, 01:30 przez Vendeur, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Dokumentacja techniczna producenta prawdę Ci powie.
W naszym latarkowym zastosowaniu każde nowoczesne ogniwo 18650 jest wystarczająco wydajne prądowo.
Nexun podaje nieco zaniżone wartości prądów ze względu że sklep wychodzi z założenia, że z ogniw będzie budowana duża bateria, i wówczas trzeba brać pod uwagę grzanie się ogniw pod obciążeniem.
Producent podaje max prąd dla pojedynczej sztuki, nie w większym pakiecie. Chodzi o osiągane temperatury i idąca za tym żywotność.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ww296

Post autor: ww296 »

Praktycznie cała wiedza o ogniwach 18650 jest zawarta w danych technicznych producenta. Są trzy rodzaje ogniw. Markowe, niemarkowe i używane. W markowych mamy dane techniczne producenta - szczegółowe i prawdziwe. W niemarkowych jest wielostronnie owy wątek dedykowany. A używane? - zależy jak się trafi ale np sprzedawcy w sklepiku na tym forum zwykle je dokładnie testują więc informacje też są.
Awatar użytkownika
Vendeur

Polecam sklep AM Electronics, do którego link dałem wyżej. Zakupiłem przez jedno z ich kont na Allegro ogniwa Sanyo NCR18650GA, po 19,5 zł, do tego trafiłem na urodziny Allegro i darmową wysyłkę do paczkomatów. Ogniwa oryginalne, sprawne, nowe, znamionowa pojemność.
tisher

Post autor: tisher »

maciex93 pisze:Nexun podaje nieco zaniżone wartości prądów ze względu że sklep wychodzi z założenia, że z ogniw będzie budowana duża bateria, i wówczas trzeba brać pod uwagę grzanie się ogniw pod obciążeniem.
Zgadza się, nota mówi o prądach dla 1szt ogniwa. Jeśli byśmy stosowali takie same parametry z noty ale dla pakietów to by były pożary, wybuchy, a przynajmniej bardzo niska żywotność.

Problemy nie znane w światku latarkowców, a niestety bolesne w światku ebajkerów

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ogniwa rozładowywane zaledwie połową maksymalnego ciągłego z noty dla 1 ogniwa.
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
ODPOWIEDZ