nowa alternatywa dla Petzl Tikka XP 2

Oświetlenie montowane na głowie
zarnik

nowa alternatywa dla Petzl Tikka XP 2

Post autor: zarnik »

Hej,

od kilku lat posiadam czołówkę jak w temacie oraz fotach poniżej:

Obrazek

Obrazek

Wybrałem ją ponieważ, priorytetami były:
- na tamte czasy ok 60-70 lumenów (aktualnie wystarczy, chociaż 100-150)
- naprawdę małe gabaryty i obła konstrukcja !
- nie odstaje od głowy, jest maks blisko
- wszystko w jedym zespole, żadnych przewodów i "wisiorków"
- ma możłiwośc pochylenia
- waga ok 60 g i ok 90 gram z 3 akumulatorkami eneloop !!!
- dwa rodzaje światła skupione i rozproszone, przysłona dodatkowo zabezpiecza przez kurzem i brudem
- 2 baterie AA lub 3 AAA
- dwa oddzielne źródła światła białe i czerwone (nawet jeśli jedna dioda ulegnie awarii pozostaje druga)
- prostota
- znana marka i niby lider w oświetleniu ?

Z czasem okazało się, że:
- akumulatorki (trzy różne serie i producenci) rozładowują sie nie równomiernie
- jest zbyt duża dysproporcja pomiędzy poziomem I standard i II maks
- tryb II traci poziom jasności już po kilku godzinach
- wykonanie płytki drukowanej i sama dioda jest mocno przeciętna
- poza tym jestem typowym gadżeciarzem :)

Od kilku osób słyszałem wiele dobrego o zbliżonych konstrukcyjnie latarkach:
- Skilhunt H03
- zebra light h600 wmk2
- nitecore HC 30

I tak trafiłem na forum :)

Polecana skilhunt h03, to dużo za dużo światła :) poza tym gabaryty jest mała, ale to zawsze 10 cm i niekiedy nie można już wszędzie głowy włożyć. Wg odp z serwisu skilhunt ciężar z paskami i baterią typu 18650 to coś ok 230 g - to dla mnie za dużo. Cena ok 22 dolarów do przełknięcia.

W aktualnych odpowiednikach Petzla:

https://www.petzl.com/INT/en/Sport/CLAS ... amps/TIKKA
https://www.petzl.com/INT/en/Sport/ACTI ... amps/ACTIK
https://www.petzl.com/INT/en/Sport/SPEC ... s/TACTIKKA

Przy poziomie 100 lumenów wystarcza światła na ok 60 godzin, to satysfakcjonujący dla mnie wynik.
Przy 200 lm niby na tyle samo, ale to chyba jakiś błąd w tabeli jak to u francuzów.. napisałęm do nich , ale odpowiedzieli rozmijająco. Zatem nie wiadomo jak jest w rzeczywistości.
Z akumulatorkiem core jest znacznie gorzej.

Co polecacie zatem.. jako alternatywe?
Najlepiej identycznej konstrukcji / budowie oraz z b.dobrą diodą.

- któryś z powyższych Petzli czy jakaś inna firma ? model Actik parametrami wypada najlepiej
- z racji pojemności baterii chyba lapiej 2xAA ?
- może byc coś nie firmowego lub jakaś alternatywa do przeróbki bo lubie lutować, ale nie czołówki za 20-30 pln
- cenowo tak do ok 150-180 pln

Zastosowanie przeróżne, chyba wszystko oprócz nurkowania :)

dziekuje z góry za sugestie i podpowiedzi ! fajne miejce.
Ostatnio zmieniony piątek 17 lis 2017, 23:27 przez zarnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Scenic

Post autor: Scenic »

Witam

Kilka ciekawych lampek w dziale newsy

viewtopic.php?t=21604

Zobacz sobie np.
Olight HS2

Cena 180zł w pl i można zasilić z powerbanka. :wink:
zarnik

dzięki !

- mikry akumulator 2000 mAh... i oddzielne (zewn) zasilanie odpada
- lokalizacja z tyłu głowy (kabelki) i malutki przycisk do sterowania raczej wyklucza obsługę w grubszej rękawicy
- nowości unikam... bo niechcę być testerem :)

feniks HM50R byłby pawie ok, ale źródło energii zbyt małe

zasubskybowałem wskazany przez Ciebie wątek - będę patrzał :)
Scenic

Guzik akurat ma dość spory. Kilka testów zagranicznych już jest i wypadła ok.

Skilhunt H03

Mam dwie wersje tej lampki. Waga mi nie przeszkadza. :)

Z petzla to mam tylko petzl nao a to inna pólka cenowa. ;-)

Fenix HM50R
1 × CR123A (nie ma w zestawie) lub 1 × 16340 Li-ion (jest w zestawie)

Można kupic zapasowe ogniwa ładowalne 16340 i zasilania starczy.
130 lumen przez 10 h.
Fenix do dobra sprawdzona marka. ;)

Ciekawa lampka to też klarus titanium h1a,ale żeby kupić w jakieś sensownej cenie to trzeba by kupić za granicą . Widziałem gdzieś kod promocyjny. Ponad 300zl bym na pewno nie dał.
Max 50-60 $

Z fenixów to jeszcze można luknąc na
Fenix HL15
Fenix HL26R
Fenix HL50
kik
melonmelon

Petzl i Mactronic jedni oszuści

Post autor: melonmelon »

Od tragedii na Broad Peak jestem uczulony na oszustwa podawane przez producentów latarek, w szczególności przez Petzla i Mactronic.
Linkowane latarki Petzla nie mają tak długich czasów świecenia jak podano w specyfikacji, dla danej ilości lumenów.
Może się kiedyś doczekam, kiedy przestaną oszukiwać klientów.

pozdro
Ostatnio zmieniony sobota 18 lis 2017, 12:59 przez melonmelon, łącznie zmieniany 1 raz.
zarnik

Scenic,
akumlatorek 16340 (1000 mAh) to żart nie ogniwo...

Melonmelon,
czy tragedia powstała wskutek awarii latarki ?

przeglądając kolejne opisy techniczne na witrynach, tylko się wkurzam. brakuje podst informacji o wadze, trybach świecenia, jaśności każdego trybu itp
to jest na każdym kroku jak kupuje jakiś produkt... masakra. wszystko ukryte, pod bełkotem marketingowym.

co do petzla raczej rezygnuje ACTIK posiada nieodpowienio wg mnie zaprogramowene tryby pracy dla swiatla białego:
- max authonomy 5 lm (zbyt mało do przemieszczania)
- standard 100 lm (zbyt dużo do przemieszczania i precyzyjnych prac ręcznych, zbyteczne rozładowanie baterii)
- max power 300 lm

kolejny niby MEGA producent typu GoPro "bądź bohaterem" do kompletu z epicka tv :)
latarka, która ma już 5 wydań... tymczasem problem z zatrzaskiem:
https://www.youtube.com/watch?v=CD0LC61nMxo
ręce opadają. projektanci bezmyślni.
ta sama latarka.. brak również info na temat lm. dopiero w instrukcji jest napisane, ale chyba z błędem...
45h for 200 lm and 30 h for 40 lm ??
gdyby nie kwadratowość obudowy oraz klips być może bym ją kupił.

firma Skilhunt (jako mało rozpoznawalna marka) podaje jak za komuny wszystkie szczegóły techniczne w jedny miejscu:
http://www.skilhunt.com/wp-content/uplo ... /06/12.jpg

zakup dotyczy niby tylko latarki, a ile zachodu... :)

i jeszcze jeden drobiazg...
jak można w czołówce próbować sygnalizować w jakikolwiek sposób stan baterii diodą, która jest umieszczona w korpusie ? przecież takie latarki włącza się dopiero jak są na głowie ! wystarczyło zmiast bzdurnych modułów "bluetooth" jak to w petzlu dodać zwykły "beeper" na płytce, który emitowałby sygnał dźwiękowy... i tyle w temacie. niestety osoby, które projektują tak jakby nie używały produktów projektowanych przez siebie.. to dotyczy przeróżnych produktów.

tak jak pisałem zatrzymuję się na 100-150 lumenach, bo przecież wraz ze wzrostem wartośći lm trzeba dostarczyć więcej energii. tym samym czołówka bd cosmo w wydaniu 160 lm świeci choćby teoretycznie znacznie dłużej niż nowsze Cosmo 200lm oraz podobny model Spot - poniżej tabelki:

Obrazek

poczekam co odpisze BD.pomyślę nad przeróbką klipsa do zamykania i ewnt kupię Cosmo 160 lm...
nówka za 79 pln z gratis przesyłką i gwarancją 3 lata, wydaje się ciekawą propozycją:
http://allegro.pl/czolowka-black-diamon ... ippingInfo
Ostatnio zmieniony środa 26 wrz 2018, 11:48 przez zarnik, łącznie zmieniany 4 razy.
Scenic

zarnik

Jeżeli chcesz mieć lekka czołówkę to nie licz na nic więcej niż ogniwo aa aaa czy 16340. Ewentualnie coś co jest już wbudowane .

Nic lepszego niż Skilhunt H03 nie kupisz w takiej cenie. Jeżeli waga Ci przeszkadza kup coś z w,w propozycji,

"100 lumenów wystarcza światła na ok 60 godzin,"

Te czasy pracy dla petzla które wymieniłeś są fałszywe i prowadzają w błąd.
Fenix HM50R daje 10h i stabilizacje swiatła przy 130 lumenów. I ten producent podaje przetestowane wartości.

Latarki na ogniwa 18650 muszą niestety swoje ważyć .
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

Ja uważam, że nie ma różnicy w wadze, baterie AA ważą ok 20-30g, litówki ok 15g jedna. Ogniwo 18650 waży ok 35-46g. Na jednej AA nie odpali czołówka, zazwyczaj jest potrzeba 3 więc waga mniej więcej taka sama, na zwykłych AA nawet trochę większa. Oczywiście mówimy tylko o budowie i wadze, pomijam aspekty Li-jon kontra NiMH.
melonmelon

Nie wiem

Post autor: melonmelon »

Nie wiem co było na Broad Peak. Nigdy się nie dowiemy.
Jednak jedno zdanie utkwiło mi w pamięci:
http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,60391.0.html

A to już wg mnie bardzo źle.

pozdro
max4max

Post autor: max4max »

zarnik pisze:akumlatorek 16340 (1000 mAh) to żart nie ogniwo...
Zweryfikuj dane ;)
Te 1000 mAh przy napięciu 3,7 V (nominalnym) to więcej energii niż 3x Eneloop AAA.
Dla ogniwa 18650 podobnie, z tym, że więcej niż 3 x Eneloop AA.
jatu44

Post autor: jatu44 »

Ja również mam podobny problem jak autor wątku. Szukam czegoś mocniejszego na zastępstwo Tikka XP (120 lm). Z Petzla byłem zadowolony (waga, rozmiary, mocowanie na głowie) ale świat idzie do przodu, są nowsze i mocniej świecące sprzęty.

Postanowiłem przetestować Black Diamond Spot 5. Wg producenta przy 300 lm czas pracy na 3xAAA powinien wynieść 30 godzin. No to sprawdziłem.

Świeciłem pełną mocą diody dalekiego zasięgu na 3 AAA Fujitsu black (950mAh) w pełni naładowane, aku w dobrym stanie. Test w domu w temperaturze pokojowej. Po 2:45 latarka świeciła zauważalnie słabiej, po 4 godzinach już tylko słabiutko się żarzyła na kilka metrów a akumulatory były kompletnie rozładowane (na jednym z nich napięcie spadło do 0,88v). Ja rozumiem, że producenci zawyżają parametry sprzętu, ale żeby zamiast 30 godzin czołówka świeciła 4 godziny to już przegięcie.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Problem z producentami polega na tym że każdy chce się wyróżnić wśród masy innych stąd zakłamanie w reklamach - Ci którzy wiedzą (niestety to droga prób własnych lub wiara w tych co sami przeszli to i opisali) wybierają rozsądnie Ci którzy ufają "nalepkom" bezkrytycznie - dostają kijem po jajcach.
Przy opisywaniu zasad i różnic między poszczególnymi bateriami/akumulatorami wskazuję uproszczoną zasadę zależności - 9/3/1 - 9 (AAA)=3(AA)=1 (18650) co wskazuje ile zyskać można przy stosowaniu poszczególnych rodzajów ogniw (podkreślam to wersja mocno uproszczona):

1. AAA - zakłądając pojemność baterii alkalicznych na poziomie przyzwoitego akumulatorka LR3 - 900 mAh daje to przy napięciu roboczym 1,2V = 1x0,8 Ah*1,2V= 0,96 Wh - dla jednej ogniwa
2. AA - zakładając pojemność baterii alkalicznych na poziomie przyzwoitego akumulatorka LR6 - 2400 mAh daje to przy napięciu roboczym 1,2V = 1x2,4Ahx1,2V = 2,88 Wh
Porównując AAA z AA widać że jedno ogniwo AA (2,88Wh) jest równe 3xAAA(0,96Wh) czyli JEDNA bateria AA ma tyle "mocy" co 3 małe paluszki
3. 18650 - tu nie ma do czego porównać bo bateria klasy R14 czy R20 to są już spore ciężkie klocki
Zakładając jednak jakąś przyzwoitą pojemność np. 2600-2800 mAh co przy napięciu nominalnym 3,7V daje 1x2,6 Ahx3,7V = 9,62 Wh.
Porównując 18650 z AA widać że jedno ogniwo 18650 (9,62Wh) jest co najmniej równe 3xAA (2,88Wh) = 8,64Wh czyli JEDNO przeciętne ogniwo 18650 ma tyle "mocy" co 3 paluszki.

Przykładowo z (wykorzystując podane wyżej wartości) - dla latarki o mocy 1W (przy prądzie ok. 0,350A dla diody XM-L2 T6 4C) i wydajności ok. 150 lumenów teoretyczny czas działania na jednym ogniwie:
- 18650 wyniesie - 9,62Wh/1W=ok. 9,5h = 3xAA=9xAAA
- AA wyniesie - 2,88Wh/1W=ok. 3h
- AAA wyniesie - 0,96Wh/1W=ok. 1h

Powyższe dywagacje "matematyczne" nie są szczególnie trudne niemniej jednak pozwalają przy odrobinie wysiłku umysłowego zweryfikować "prawdziwość" reklamy.
Ogólnie:
- do celów typowo awaryjnych krótkich paluszek AAA wystarcza do wszystkiego
- do prac dłuższych 3xAA lub 1xAA jest wskazane
- do pracy ciągłej (3-5 godzin) 2-3 paluszki AA dają radę (z ilością światła) ale potem zaczyna "brakować latarce tchu"
- przy długich wielogodzinnych sesjach minimum to 18650 plus drugie w zapasie.

Powyższe oczywiście jest uproszczeniem pojęcia "mocy" ogniwa ale pozwala zrozumieć dlaczego akumulatorki NiMH są dobre ale na krótki czas - poza tym nie wybuchają więc są bardzo bezpieczne do wszystkiego ;)

Reasumując - nie ma "złotych technologii" w paluszku AA czy AAA - ich zaletą jest łatwa dostępność, względna lekkość i ważne - bezpieczeństwo użytkowania (idealne dla dziecięcych zabawek) - pocięte, poharatane co najwyżej "wyleją" i trochę wypaskudzą wnętrze latarki lub palce - można z tym żyć.
Siwy

Re: nowa alternatywa dla Petzl Tikka XP 2

Post autor: Siwy »

Miałem dwa takie Petzle, jak Ty i ten sam dylemat. Chyba najbardziej w nich przeszkadzała mi trupia barwa światła.

Wybrałem Skilhunta H03. Waga to bodajże 44g, z ogniwem będzie pewnie w okolicy 90g. Do tego paski, wątpię aby ważyły 150g, sprawdzę to dam znać.

Jak dla mnie Skilhunt ma jedną wadę - odrobinę za bardzo odstaje od głowy, szczególnie na bokach (XP też odstawała, ale na środku), można o coś zahaczyć. Ciężko też dobrze założyć na kask enduro z daszkiem - jak nie ma przypiętego paska przez środek głowy potrafi staczać się na oczy :), wielokrotnie. Nadmiar światła to nie wada, zawsze można ustawić na low, a zapas mocy w ogniwie zawsze się przyda.

Jak wielkość jest priorytetem i ma być mniejsze niż H03/HC30, to zobacz np. Nitecore NU-20.

Jeśli bierzesz pod uwagę BD to warto zapoznać się z tym wątkiem. Nie wiem jak Cosmo ale Storm/Icon miały wspominany wcześniej "beeper", działał on cały czas ;)
melonmelon pisze:Nie wiem co było na Broad Peak. Nigdy się nie dowiemy.
Jednak jedno zdanie utkwiło mi w pamięci:
http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,60391.0.html
Ta informacja wcale nie świadczy o tym, że w opisie było oszustwo (mimo że pewnie jest). Nie wiadomo czym zasilali czołówki - kiedy włożyli nowe baterie/kiedy ładowali...
Mociumpel pisze: Przy opisywaniu zasad i różnic między poszczególnymi bateriami/akumulatorami wskazuję uproszczoną zasadę zależności - 9/3/1 - 9 (AAA)=3(AA)=1 (18650) co wskazuje ile zyskać można przy stosowaniu poszczególnych rodzajów ogniw (podkreślam to wersja mocno uproszczona)
Fajnie to pokazałeś, nigdy nie zastanawiałem się nad prostotą tej zależności. Przy dobrym 18650 to będzie nawet 12/4/1.
zarnik

o kurcze, ale ruch - SUPER fajnie, że piszecie i to konkretnie na wysokim poziomie wiedza... !!!

Scenic,
feniks rzeczywiście prezentuje się ciekawie, modele: HL40R, HL32R i HL12R
jeszcze się im przyjrzę.

Volo,
jeśli porównujesz, podawaj dane w odniesieniu do jednakowej ilości... najlepiej 1 szt jak choćby Mociumpel :) Jeśli było jak to opisano w podanym przez Ciebie linku... to masakra.

Melonmelon,
przygotowanie wypraw i sprzęt ludzi czasami rzeczywiście zadzwia.. skrajnościami w dół i górę.

max4max,
rzeczywiśćie z racji napięcia będzie więcej energii.. :)

Mociumpel,
tezmasz rację.. kurcze może przerobić jakąś latarkę na 1 ogniwo 18650 luib 16340 bo są przecież niewiele większe od AA i AAA. podejrzewam, że weszłoby po modyfikacji niektórych obudów typu tikka... tylko trzeba by pewnie i niektóre elementy na płytce wymienić z racji napięcia, a to już coraz więcej grzebania i czasu zajmuje. hmmm... poddaje do dyskusji.
dlaczego nie widać czołówek kompaktowych ala tikka na dwie baterie NiMh AA ? to byłby dobry kompromis.
być może chodzi o napięcie, które byłoby zbyt niskie dla diody ?

Siwy,
dej znac z wagą... proszę bo wydaje mi się, że waga, którą podawałem w pierwszym poście co do kpl jest zbyt duże. Zgadza się nadamiar nie przeszkadza, ale skoor jest to musi skąś musi być czyli niepotrzenie większa bateria, waga itp... która się nosi i nie wiadomo czy wykorzysta. "beeper" daje o sobie znac również w decatlonowych produktach..

z mojej strony...

wygląda na to, że Black Diamond marka wykreowana krzykiem marketingu.. jak GoPro. widzę to po ich sprzęcie innego rodzaju oraz słysze dość często od innych negatywne opinie. Inżynierowie w oficialnej odp potwierdzają, że latarka Spot w trybie 40 lm świeci 175 lm... chyba im pogrzało !

z CZASAMI świecenie jest jedna wielka ściemia jak to piszecie... szczegóły nieco niżej:

przypomniałem sobie jeszcze o:

*
firmie od... kompasów :)
http://silva.se/product/headlamps/headl ... explore-2/
http://silva.se/product/headlamps/headl ... /active-x/
http://silva.se/product/headlamps/headl ... active-xt/
piszą, że nie mogą przesłąć instrukcji do produktu bo maja problem ze stroną... na stronie komunikat , że tez problem jest. bez komentarza pozostawię. omijam z daleka, choć ciekawe się wydawały.

*
decathlon.. kupiłem na próbę trzy poniższe:
https://www.decathlon.pl/czoowka-onnigh ... 84995.html
80 pln
15lm-20m-35h
60lm-40m-17h
130lm-60m-7h
250lm -75m - ?
czerw - 6metr - 45 h
- cena zbliżona do lepszych produktów
- dość trudno się pochyla
- przełączanie trybów z opóźnieniem ok 1-1,5 sekundy
- piszczy na niektórych trybach !!!!
- zbyt małe przyciski
- wypukła szybka podatna na zarysowanie i zmatowienie !
- zbyt ciasny pasek, a mam 58 cm obwodu głowy tej górnej :)
+ da się wyłączyć przytrzymaniem przycisku
+ dobra koncepcja dwóch przycisków
+ bardzo łatwa do rozebrania i modyfikacji ?
+ dość starannie uszczelniona
+ ilość światła na trybie 15 lm naprawdę duża niemal jak w moim petzlu na trybie max !!! chyba w rzeczywistośći jest więcej lm niż w opisie.. a jeśli nie to 130 Lm i 60 m to dla mnie całkowicie wystarczający max !!! nie jestem z tych co kupują tv 80" / auta z silnikami 200 KM i później głodują :))))
+ bardzo dobre ukształtowanie strumienia światła

https://www.decathlon.pl/czoowka-onnigh ... 84994.html
60 pln
15lm-20m-35h
60lm-40m-17h
130lm-60m-7h )
czerw - 6metr - 45 h
jak powyżej, dodatkowo:
- w trybie 15 lm niemal całkowicie rozładowała się po ok 20 h w temp pokojowej na nowych akumulatorkach eneloop 4 generacji (napięcie początkowe 1,48 V, po 3h - 1,26 V, po 17h 1,10 V, po 22h co bardzo dziwne każda bateria miała inne napięcie 1,05 V, 0,91 Vi 0,51 V)
- fatalnie bo brak możliwości wyłączenie 1 przyciśnięciem.. musze zweryfikować na drugim egzemplarzu, brak instr w opakowaniu !
+ przełączanie trybów bez opóźniena

Przycisk szary: 1 – dwie male na gorze, 2 – wieksza dolna, 3 – wieksza dolna mocniej
Przycisk czerw: 1 - swiatlo stale, 2 swiatlo migajace

https://www.decathlon.pl/czoowka-onnigh ... 84993.html
https://www.youtube.com/watch?v=6_Moz8ZJKFQ
30 pln
30 lm – 15 m - 30 h
80 lm – 25 m - 10 h
- świeci niezbyt daleko
- dyskwalifikujące czerwone światło jako pierwsza pozycja wybory trybów!
+dobry pomysł obudowy obłej gumowej zdejmowanej. zastanawiam się czy gdyby nie dałoby się
zamontować w niej jakieś wydajniejszej diody led, żeby wydłużyć czas działania.. przy tej samej dla mnie wystarczającej janości i skupieniu bo oryginalnie zasięg jest rzeczywiście na poziomie 25 m.

Decathlon zawsze psuje swoje całkiem udane prudkty jakimś jedneym / dwoma nieprzemyślanymi rozwiązaniami / decyzjami.

*
energizer.. spec od baterii :)

Vision HD+ 200 lm
http://www.energizer.com/lighting/headlights#vhdplh

Vision HD+ focus300 lm
http://www.energizer.com/lighting/headlights#vhdflh

obie mają funkcje jakich potrzebuje i wyglądaja OK !!

szkoda, ze tych for ktoś nie połączył...
http://www.torch.pl/forum/index.php/board,30.0.html

przeglądałem jeszcze ofertę: Spark, Fenix, Armytec, które w wyżej wymienionym wątku podał Pawel_PP , ale to sa znacznie droższe latarki. Skilhunt wypada cenowo/parametrami najlepiej z tego co widzę. jak nic innego nie znajdę to może się skuszę.

korci mnie:

BD Cosmo... bo nie potrzebuje kosmicznych technologii, jej paramtery (30lm - 30 h, 160 lm max) mi wystarczają, ma wiele opcji ustawień i kombinacj łącznie z przyciemnianiem ... ale piszczenie itp dobrze nie wróżą.

Energizer 200 lm tylko nie wiadomo dla, którego trybu jest 6h czasu świecenia

Fenix HM50R ma 68 mm długości i wbudowny akumulator - na nim tryb 30 lm działa 24 h... ale cena 250 pln

nightcore hc60 ok 75 mm długości, wbudowany akum i 38 lm przez 25 h.. ale bardzo mało popularna

Nie podawajcie proszę linków do produktów > 150 pln bo taki sprzęt będzie mi zbyteczny i przejrzystość wątku tracimy :)
Ostatnio zmieniony czwartek 23 lis 2017, 06:13 przez zarnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Patrząc na czas świecenia
1. Porównywanie latarek stabilizowanych z niestabilizowanymi jest absurdalne.
2. Porównywanie latarek zasilanych róznymi bateriami jest absurdalne.
3. Ponieważ sterowniki różnych latarek mają podobną sprawność, porównywanie długości świecenia latarek nawet z podobnym zasilaniem w ogóle jest bezsensowne.
4. Na dodatek opieranie się o dane podawane przez producentów, ze względu na brak norm, jest ryzykowne i mocno mylące.
5. Jedynie porównanie latarek z podobnym zasilaniem i sterownikiem (stabilizowany lub nie) pod kątem estetyki i trwałości wykonania ma jakiś sens. No może jeszcze pod kątem zastosowanej diody...
pozdrav
ODPOWIEDZ