Wystraszyłem się trochę bo trzymam tam sporo $. Najpierw musiałem potwierdzić że ja to ja za pomocą sms, a potem zmienić hasło. I dostałem wiadomość że pełna funkcjonalność została przywrócona. Nie ma żadnych dziwnych transakcji. Nie wiem o co chodzi, ktoś próbował mi się zalogować czy co? Nigdzie nie widzę opcji żeby to sprawdzić (np. na skrzynce gmail jest taka opcja).Drogi Użytkowniku! (Adresatem tej wiadomości jest Pewien Jegomość).
Potrzebujemy Twojej pomocy w rozwiązaniu problemu dotyczącego konta PayPal. Do momentu rozwiązania problemu funkcjonalność konta została tymczasowo ograniczona.
O co chodzi?
Zauważyliśmy nietypowe operacje na Twoim koncie PayPal, dlatego mamy obawy dotyczące potencjalnego nieautoryzowanego dostępu do Twojego konta.
Co dalej?
Zaloguj się do konta PayPal i wykonaj opisane czynności, aby potwierdzić swoją tożsamość i ostatnie działania. W celu zapewnienia bezpieczeństwa Twojego konta dostęp do niego pozostanie ograniczony do momentu wykonania niezbędnych kroków.
Bezpieczeństwo Twojego konta PayPal jest dla nas sprawą priorytetową, dlatego chcemy Ci pomóc w jego ochronie.
Jeśli potrzebujesz pomocy lub masz pytania, skontaktuj się z nami pod numerem telefonu 801 38 66 86 od poniedziałku do piątku w godzinach od 08:30 do 17:00. Godziny pracy w dni wolne mogą być inne.
Z poważaniem
PayPal
Nieautoryzowana transakcja PayPal
Odkopuję bo dzisiaj dostałem to samo co Pyra.
Skądkolwiek dostaje się takie maile nigdy nie ściąga się załączników i nie wchodzi w żadne linki podane w wiadomości. Nie robi się także poleceń, które są w wiadomości.
Najlepiej wejść samodzielnie na swoje konto poprzez sprawdzoną stronę(pierwszy odnośnik w google, strona PayPal dodana do zakładek) aby sprawdzić czy to prawda.
Osobiście omijam szerokim łukiem takie maile jakby nie brzmiały.
Z jakiego adresu email to przyszło?
Najlepiej wejść samodzielnie na swoje konto poprzez sprawdzoną stronę(pierwszy odnośnik w google, strona PayPal dodana do zakładek) aby sprawdzić czy to prawda.
Osobiście omijam szerokim łukiem takie maile jakby nie brzmiały.
Z jakiego adresu email to przyszło?
"Nietypowe transakcje" to mogą być różnie definiowane przez paypal ( czy też nawet przez nasze banki, bo też miałem z takimi komunikatami do czynienia). Mogą to być np. jedna transakcja na większa kwotę i stąd "nietypowa" lub dużo małych w krótkim czasie, lub zmiany np. waluty rozliczeniowej czy sposobu obciążania karty. Wszystko co odstaje od Twojego typowego dotychczasowego zachowania może wzbudzić alarm w tego typu instytucjach - i generalnie dobrze.