Convoy C8 z MT-G2
Convoy C8 z MT-G2
Zauważenie kilku możliwości.
Na Kaidomain pojawił się boost driver LINK .
Driver 3A zasilany 1S obsługuje diody 6V (XHP50/70 , MT-G2). Cztery tryby, bez PWM.
Ważne: 20mm średnicy i 7,5mm wysokości.
Robiłem kilka projektów z MT-G2 w reflektorze z otworem 9mm. Dioda pasuje z lekkim zapasem.
Reflektor opiera się o dorobioną podkładkę (nie wolno opierać o diodę - uszkodzi się)
Convoy C8 posiada otwór 19,5mm pod pierścień dokręcający driver.
Po podferzowaniu drivera połowa wchodzi w otwór. Od góry docisk przez tubę.
Styk elektryczny przez czoło tuby (usunięta anodyzacja).
Po skręceniu pasuje, driver dobrze dociśnięty i jest stabilny styk elektryczny.
Efekty:
Na 2m średnica promienia głównego 30cm. Ładny równomierny rozkład.
Duża ilość światła oceniam ponad 2 x jak z XM-L2.
Umiarkowanie się grzeje w trybie HI (po 3min w pomieszczeniu mocno ciepła obudowa ale nie parzy)
Sprawdziłem diody XHP50 z reflektorem OP. XHP 50 - 2 x węziej świeci ale rozkład czteropolowy. Podniesienie reflektora o 1,2mm częściowo eliminuje "efekt celownika ".
Latarka mocno się grzeje w trybie HI. Ilość światła mniejsza o 1/3 w stosunku do MT-G2.
Na Kaidomain pojawił się boost driver LINK .
Driver 3A zasilany 1S obsługuje diody 6V (XHP50/70 , MT-G2). Cztery tryby, bez PWM.
Ważne: 20mm średnicy i 7,5mm wysokości.
Robiłem kilka projektów z MT-G2 w reflektorze z otworem 9mm. Dioda pasuje z lekkim zapasem.
Reflektor opiera się o dorobioną podkładkę (nie wolno opierać o diodę - uszkodzi się)
Convoy C8 posiada otwór 19,5mm pod pierścień dokręcający driver.
Po podferzowaniu drivera połowa wchodzi w otwór. Od góry docisk przez tubę.
Styk elektryczny przez czoło tuby (usunięta anodyzacja).
Po skręceniu pasuje, driver dobrze dociśnięty i jest stabilny styk elektryczny.
Efekty:
Na 2m średnica promienia głównego 30cm. Ładny równomierny rozkład.
Duża ilość światła oceniam ponad 2 x jak z XM-L2.
Umiarkowanie się grzeje w trybie HI (po 3min w pomieszczeniu mocno ciepła obudowa ale nie parzy)
Sprawdziłem diody XHP50 z reflektorem OP. XHP 50 - 2 x węziej świeci ale rozkład czteropolowy. Podniesienie reflektora o 1,2mm częściowo eliminuje "efekt celownika ".
Latarka mocno się grzeje w trybie HI. Ilość światła mniejsza o 1/3 w stosunku do MT-G2.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Wcześniej sprawdzałem działanie sterownika na XHP70 (zainstalowana na radiatorze).
Sterownik bez chłodzenia.
Sterownik robi się ciepły a w trybie HI po 1 min gorący - oceniam na 55°C.
W C8 sterownik styka się rantem z tubą i ma dobre odprowadzenie ciepła.
Z naładowanego Sanyo 3,5Ag (GA) pobiera 5,5A. Z rozładowanego ogniwa do 30% - 7,5A.
Pomiar sprawności:
Naładowany Samsung 3,5Ah , 4,13V, dioda XHP70.
Zasilanie 5,59A x 3,84V = 21,46W
Dioda: 3,09A x 6,30V = 19,47W
90% sprawności na naładowanym ogniwie.
Sterownik bez chłodzenia.
Sterownik robi się ciepły a w trybie HI po 1 min gorący - oceniam na 55°C.
W C8 sterownik styka się rantem z tubą i ma dobre odprowadzenie ciepła.
Z naładowanego Sanyo 3,5Ag (GA) pobiera 5,5A. Z rozładowanego ogniwa do 30% - 7,5A.
Pomiar sprawności:
Naładowany Samsung 3,5Ah , 4,13V, dioda XHP70.
Zasilanie 5,59A x 3,84V = 21,46W
Dioda: 3,09A x 6,30V = 19,47W
90% sprawności na naładowanym ogniwie.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
-
Witam
Jakby kogoś to interesowało to nakręciłem proste porównanie pomiędzy Convoy S2 z XM-l2 i prezentowaną tu C8 z MT-G2.
Pierw świeci S2, po chwili ciemności C8. S2 robi na mnie i osoby postronne spore wrażenie, ale jak się poświeci chwilę tym C8 to S2 pozostawia lekki niedosyt.
Ps.
Sorry że film w pionie.
https://youtu.be/ETZWPOqvIUk
Jakby kogoś to interesowało to nakręciłem proste porównanie pomiędzy Convoy S2 z XM-l2 i prezentowaną tu C8 z MT-G2.
Pierw świeci S2, po chwili ciemności C8. S2 robi na mnie i osoby postronne spore wrażenie, ale jak się poświeci chwilę tym C8 to S2 pozostawia lekki niedosyt.
Ps.
Sorry że film w pionie.
https://youtu.be/ETZWPOqvIUk
MT-G2 niedoceniana dioda. Bdb sprawność (lm/W) i dobra barwa.
Duża powierzchnia emitera = szeroko świeci. Praktyczne zastosowanie ze zwykłym reflektorem SMO (zamiast kolimatorów rozpraszających) .
W czołówce AceBeam H10 MT-G2 genialna.
Duża powierzchnia emitera = szeroko świeci. Praktyczne zastosowanie ze zwykłym reflektorem SMO (zamiast kolimatorów rozpraszających) .
W czołówce AceBeam H10 MT-G2 genialna.
Ostatnio zmieniony sobota 21 paź 2017, 20:55 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 1 raz.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Nigdy nie rozumiałem jak można porównywać bezpośrednio s2 i c8. Co by w środku nie było. to dwa kompletnie inne reflektory. Gdybyś zrobił c8 XML vs c8 MTG to było by super, ale znając życie nie posiadasz drugiej c8dziubek123 pisze:Witam
-
-
Re: Convoy C8 z MT-G2
Rozumiem, iż oparcie o diodę może spowodować ukruszenie. A ta podkładka wtedy nie opiera się o diodę? Jak ta podkładka wygląda?Dariusz70 pisze:Reflektor opiera się o dorobioną podkładkę (nie wolno opierać o diodę - uszkodzi się)
Dotyczy otworu w reflektorze 9mm :
Dioda MT-G2 po przekątnej ma 12,5mm i rozmiar 8,9mm x 8,9mm
Wysokość "bocznych części" diody 0,8mm.
Bez podkładki reflektor oprze się o te "boczne części" i uszkodzi diodę.
Trzeba wykonać podkładkę z otworem 8,9mm x 8,9mm i grubości ponad 0,8mm (1mm będzie OK)
Reflektor oprze się o podkładkę nie o diodę.
Znajdzie się zawsze kawałek polietylenu z np opakowania od płyty DVD.
Dioda MT-G2 po przekątnej ma 12,5mm i rozmiar 8,9mm x 8,9mm
Wysokość "bocznych części" diody 0,8mm.
Bez podkładki reflektor oprze się o te "boczne części" i uszkodzi diodę.
Trzeba wykonać podkładkę z otworem 8,9mm x 8,9mm i grubości ponad 0,8mm (1mm będzie OK)
Reflektor oprze się o podkładkę nie o diodę.
Znajdzie się zawsze kawałek polietylenu z np opakowania od płyty DVD.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl