Eneloop aaa i opus bt-c3100

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
klekot78

Eneloop aaa i opus bt-c3100

Post autor: klekot78 »

Mam lampkę na 4 aaa. Lampka przestała świecić więc włożyłem akumulatorki do opusa. Dwie z nich od razu zaczęły się ładować, a dwóch pozostałych nie wykrywał. Zamieniałem miejscami i dalej tych dwóch nie wykrywał. Włożyłem jedną do lii-100 i zaczęło go ładować po kilku sekundach. Włożyłem do opusa i poszło. Z drugą tak samo. Czy opus po czasie też by zaczął ładować? Czy może trzeba coś w ustawieniach zmienić? Opusa mam od niedawna i pierwszy raz ładuję w nim aaa. Wcześniej ładowałem w nitecore d2 i było wszystko w porządku.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

A sprawdzałeś napięcie na tych dwóch co OPUS nie ładował ? Prawdopodobnie było za niskie i Lii podbiła do poziomu na którym OPSU je wykrył i ładował. Jak nie wykrywa po chwili to później tym bardziej nie będzie widział aku.
klekot78

Nie sprawdzałem. Nie mam czym. Czy opcja refresch w opusie może pomóc?
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Szkoda. Spróbować nie zaszkodzi. A nóż widelec się uda ;)
leszko

Post autor: leszko »

Rzeczywiście Opus nie widzi za bardzo rozładowanych ogniw NiMH i trzeba wtedy podładować inną ładowarką. Można nim zmierzyć rezystancję wewnętrzną, opcja "quick check". Jeżeli w jakimś ogniwie jest wyraźnie wyższa niż w innych to lepiej nie łączyć ich szeregowo, bo będą się nierównomiernie rozładowywać.
klekot78

Zrobiłem quick test czterech sztuk 1-83 2-87 3-116 4-208. Ta z wartością 208 jest do wyrzucenia?
WojtekErnest

Post autor: WojtekErnest »

Quick test robiłeś gdy wszystkie te ogniwa były naładowane na max ?
WojtekErnest
klekot78

Chyba tak,choć już dzisiaj pewności nie mam. Akumulatorki były ładowane może max z 20 razy.
ODPOWIEDZ