Dioda P czy Q

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
Logic

Dioda P czy Q

Post autor: Logic »

Witam,

Kupiłem na DX RC-G2. Z opisu wynika, że jest to P2.
Ale biorąc pod uwagę wypowiedzi w tym wątku http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=58,
zastanawiam się, czy DX nie sprezentował mi czegoś na Qx. Da się to jakoś rozpoznać, wymacać co faktycznie siedzi w tej latarence? :)
Z eneloopa prąd idzie ok 700mA. Świeci ciepło. Niestety, nie mam innych światełek z Q więc nie mam porównania.

Obrazek
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Ciężko powiedzieć. Na pewno nie jet to P2 może być P4 lub inna w górę tabelki binów ;)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Mam trochę diodek P4, które wyglądają podobnie. Ilością drucików nie ma zatem co się sugerować - ot po prostu nowszy proces produkcyjny.
Jeśli światło nie jest zbyt chłodne to najprawdopodobniej jest to coś z binu "P", ja przynajmniej nie mam żadnej diodki P4 która świeciłaby bardzo chłodno, czy też miała fioletowy odcień (jak to czasem bywa z "Q" z DX/KAI).
Awatar użytkownika
Logic

Post autor: Logic »

Aha czyli rozumiem, że z całą pewnością nie jest to P2, a conajmniej P4. Jakby zmierzyć luxy, to więcej by było wiadomo. Swoją drogą, miła niespodzianka, jak wydłubie sterownik to zrobie pomiary, może tutaj też będzie ciekawie :)
ODPOWIEDZ