Lampa oświetleniowa LED do kamery.
-
Jaka barwa oświetlenia
A jaka barwe oswietlenia zastosowac do doswietlania przy amatorskich zastosowaniach. Najczesciej w sprzedazy sa lampy ze zrodlem swiatla o barwie 3200 K, 5500 K.
Czy jezeli za oknem jest pochmurnie a w pomieszczeniu nie pali sie zadne swiatlo to czy najlepszym rozwiazaniem do doswietlania bedzie barwa 5500 K ? A co w przypadku gdy w pochmurny dzien zapalone bedzie swiatlo ze zwyklych zarowek ?
Trzeci wariant kiedy bym stosowal kamere to ciemnosc na dworze i zapalone swiatlo ze zwyklych zarowek, oraz doswietlanie za pomoca led.
Jaka barwa swiatla moglaby pelnic uniwersalnej ? Moze 3200K, 4000 K, albo 5000 K, 5500 ?
Moja amatorska kamera posiada niewielka mozliwosc regulacji balansu bieli, filmy zadowalajaco wygladaja przy swietle dziennym.
Czy jezeli za oknem jest pochmurnie a w pomieszczeniu nie pali sie zadne swiatlo to czy najlepszym rozwiazaniem do doswietlania bedzie barwa 5500 K ? A co w przypadku gdy w pochmurny dzien zapalone bedzie swiatlo ze zwyklych zarowek ?
Trzeci wariant kiedy bym stosowal kamere to ciemnosc na dworze i zapalone swiatlo ze zwyklych zarowek, oraz doswietlanie za pomoca led.
Jaka barwa swiatla moglaby pelnic uniwersalnej ? Moze 3200K, 4000 K, albo 5000 K, 5500 ?
Moja amatorska kamera posiada niewielka mozliwosc regulacji balansu bieli, filmy zadowalajaco wygladaja przy swietle dziennym.
Witam, Ja bym proponował cieplejszą zrobić niż 4000 K bo twarze wychodzą blade a tak na marginesie zrobiłem potwora z 6x MC-E zasilanie z żelówki 12V 7 Ah z płynną regulacją mocy i dochodzę do wniosku że przesadziłem - można by tym oświetlać budynek używana jest tylko na min ok 5W a max jaki dają drivery to jakieś 28W no i problem z ciepłem pozdrawiam
Odkopie może stary temat bo właśnie jestem zainteresowany dołożeniem latarki do kamery. Pytanie czy np coś takiego:
http://allegro.pl/latarka-zoom-cree-r2- ... 72616.html
będzie się w miarę nadawać do doświetlania filmowanych obiektów, wiadomo że nie jest to lampa do kamery tylko latarka, cudów nie oczekuję, chce tylko doświetlić filmowany obszar.
będzie się w miarę nadawać do doświetlania filmowanych obiektów, wiadomo że nie jest to lampa do kamery tylko latarka, cudów nie oczekuję, chce tylko doświetlić filmowany obszar.
Nie nadaje się. Z tak niebieskim światłem wszystko będzie jedno kolorowe. Moc za mała, żeby coś tym oświetlić dla kamery.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
A ja też odkopię. Niedawno kręciłem filmik kamerą i oświetlałem plan mocną latarką rowerową. Niestety na filmie widać migotanie - wynika to chyba z działania regulatora PWM w latarce. Da się coś z tym zrobić?tomybb pisze:Odkopie może stary temat bo właśnie jestem zainteresowany dołożeniem latarki do kamery. Pytanie czy np coś takiego:
Ostatnio zmieniony środa 03 maja 2017, 09:19 przez Mantom, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Pozdrawiam
Zależy jaka to latarka.Mantom pisze:... mocną latarką rowerową.
W trybie 100%, nie powinno być już migotania, ono występuje w trybach pośrednich. (oczywiście w tanich latarkach)Mantom pisze:Niestety na filmie widać migotanie - wynika to chyba z działania regulatora PWM w latarce. Da się coś z tym zrobić?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Solar Storm. Sprawdziłem - rzeczywiście tak jest. Właściwie to nie jest migotanie tylko takie pasy przesuwajace się w góry na dół ekranu.Pyra pisze:WitamZależy jaka to latarka.Mantom pisze:... mocną latarką rowerową.
W trybie 100%, nie powinno być już migotania, ono występuje w trybach pośrednich. (oczywiście w tanich latarkach)Mantom pisze:Niestety na filmie widać migotanie - wynika to chyba z działania regulatora PWM w latarce. Da się coś z tym zrobić?
Pozdrawiam
Doczytałem trochę na forum, ktoś kiedyś radził dołozyć kondensator równolegle na wyjściu sterownika, ale praktycznie to chyba nikt tego nie wypróbował.