Latarka EDC z akcesoriami

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
SebaW

Latarka EDC z akcesoriami

Post autor: SebaW »

Witajcie,
długo przeglądałem forum i już jakiś czas rośnie we mnie chęć posiadania czegoś co będzie "dobrze świecić".
Po lekturze forum mam niestety coraz większy mętlik w głowie i muszę zasięgnąć waszej porady.
Chciałbym skompletować zestaw do codziennego użytku, tj. latarka + ogniwo + ładowarka. Budżet na wszystko to 120/130 zł. Być może w przyszłości zainwestuję w coś porządniejszego.

Czego oczekuję od latarki
- ładnego oświetlenia terenu na odległość ok 30/50m z możliwie równomiernym rozkładem. Jeśli zaświeci użytecznie na 100m też będzie dobrze, większy zasięg mi nie potrzebny.
- wymiary: długość ok 10-13cm i średnicy ok 2,5/3cm
- waga: do ok 100 gram bez ogniwa
- zasilana raczej ogniwem 18650
- dwa lub trzy tryby pracy (mały/średni/max)
- w trybie średnim ok 2,5/3h ciągłej pracy
- aby nie zżerała nadmiernie ogniwa w spoczynku
- przetrwanie niewielkich upadków
- żywotności podzespołów na ok 5 lat

Jak użytkuję latarki obecnie:
- codzienne spacery 30-45 minut po terenach wiejskich (pola/las itp.) i 15 minut na busa
- czasami coś przyświecić przy aucie czy innych robotach warsztatowych
- sporadycznie użyć jako "otwieracza i młotka" (otworzyć jaką buteleczkę czy docisnąć jakieś pinezki na starej drewnianej tablicy ogłoszeń)
- szukanie jakichś "pierdułek" po szafach. Przejrzenie po pomieszczeniach czy niczego w nich nie zostawiono.

Bardzo zależy mi na wytrzymałości mechanicznej i czasie świecenia na jednym ładowaniu. Z lektury forum wynika, że moim wymaganiom sprosta Convoy S2/S2+/M1 bądź Solarforce L2P. Pozostaje kwestia, co i gdzie zakupić? Preferowałbym zakup w kraju, choć i zagranica będzie ok (musi być bardzo pewne źródło.)
Jedna z ofert w sklepiku składa sięz S2+, Lii-100 i ogniw. Mieszczę się w budżecie.
Czy taki zestaw spełni moje wymagania? Jak będzie się spisywała latarka niemodyfikowana, jak z działaniem ładowarki. Wydaje mi się to najbardziej dopasowana oferta do moich potrzeb.
Czy może lepiej zainteresować się latarką modyfikowaną jakie oferuje Dariusz70? Tu już poza budżetem. No i trzeba dobrać ładowarkę i ogniwa.

Proszę więc o pomoc co dla "świerzaka" będzie dobre? Jakieś tam zdolności manualne mam, więc jakieś modyfikacje mógłbym wykonać z czasem samodzielnie.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
SP5VR

Post autor: SP5VR »

Moim zdaniem Convoy S2+ z 3x Nichia i sterownikiem HE lub...Skilhunt H03.

Pierwsza w forumowym sklepiku, druga w chińskim sklepie.

Pierwszą też możesz sobie poskładać z elementów z chińskich sklepów ale najpierw trzeba trochę poczytać forum i poczekać na przesyłki.

Ale...podnieś budżet. Lepiej raz zapłacić więcej niż wymieniać za jakiś (niedługi czas).
Ostatnio zmieniony sobota 29 kwie 2017, 19:18 przez SP5VR, łącznie zmieniany 1 raz.
wujek_red

Post autor: wujek_red »

OK, więc w skrócie- s2/s3/s2+ z palcem w uchu sobie poradzą. Czy modyfikowana czy nie... Jest to raczej kwestia sterownika i jakie ma spełniać funkcje, ile trybów itd. Jeśli nie będziesz męczył jej na 100% przez dłuższy czas to zabezpiecznia termiczne są zbędne. Jeśli tylko trzy tryby ci wystarczą to podstawowa wersja sterownika też ci wystarczy. Jeśli chcesz więcej trybów ale bez full wypasu to nowy convoyowy sterownik ma całkiem dużo trybów i ładnie dopasowanych. Też sobie poradzi. Po dostaniu w łapki możesz chcieć wymienić pastę termiczna, posmarować gwinty piguły pasta i wazeliną resztę gwintów. Taka latarka małą kutopokalipse przeżyje ;)

Ogniwa kup powyżej 3000mAh i będziesz zadowolony. Ładowarka nawet lii 100 sobie poradzi. Chcesz ładować dwa ogniwa to weź 202. http://www.gearbest.com/chargers/pp_272183.html http://www.gearbest.com/chargers/pp_424662.html i do tego ogniwa. Jeśli ma być w polsce... to nie z GB :)

Najtaniej będzie chyba z Gearbest. Proszę cię bardzo http://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_44144.html w promocji, barwa zimnawa ale jasna. Sterownik stary, 2,1A jest optymalne. Za lepszą barwę dopłata i od wyboru do koloru https://www.fasttech.com/category/1601/ ... nvoy+s2%2b
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

SP5VR
Tylko że S2+ z 3x nichia i sterownik HE ze 2x przekroczy budżet.

SebaW
Jak chcesz się zmieścić w budżecie to tylko zakup w chinach.
Bierz S2+/S3 wersję ze sterownikiem 2.1A.
W trybie 40% jakieś 4 godziny świecenia na dobrym ogniwie.
S3 ma stalowy pierścień na górze więc trudniej go uszkodzić otwierając butelki.

Ładowarka Li100 albo miller ml-102.

Ogniwa kupisz w sklepiku w dobrych cenach i pewne.
Awatar użytkownika
SP5VR

To prawda Smokuxx1987... :oops:

Chciałem Koledze zaoszczędzić dodatkowych wydatków w przyszłości. Ja po wielu zakupach doszedłem do takiej konfiguracji EDC jak napisałem i jestem w końcu zadowolony.
W między czasie edytowałem post.
SebaW

Dzięki za tak szybki odzew.
Obawiam się, że S2+ z 3 x Nichia sama jest ponad budżet. Do tego dojdzie ogniwo i ładowarka.
Trudno mi się określić, czy trybu 100% bym dużo używał, gdyż tak na prawdę nie miałe styczności z czymś lepszym. Obecna Latarka GP zasilana 3xAAA daje mi użyteczne oświetlenie na ok 15/20 metrów. Jeśli taka S2/S3 będzie świeciła tak na trybie średnim, to tak będzie w większości użytkowana. Pełna moc będzie być może używana wtedy po kilka minut ze 3 razy w tygodniu.
Patrząc po cenach to latarka + ładowarka ze wschodu wyszła by ok 60/70 zł. Z ogniwami pewnie w 100 bym się zmieścił. Choć przyznam, że mam lekkie obawy. Kiedyś na Ali mnie oszukali...

Edycja:
Doczytałem edytowany post.
Kurczę, trochę ta opcja kusi. Obawiam się tylko, czy nie będzie to dla mnie przerost formy nad treścią. Jak się mają taka fabryczna S2+/S3 w trybie max do L6? Zaświecą jak ta na 40%? Taką maczugę ma znajomy i więcej niż 40% to ja bym raczej w życiu nie wykorzystał ;p
wujek_red

SebaW- GB/FT to nie alie ;) Jeszcze banggood możesz chcieć sprawdzić bo też mają różne promocje często.
Awatar użytkownika
SP5VR

S2+ z 3xNichia, ze sterownikiem HE, nie musisz używać zawsze w trybie max.

Przy niższych trybach latarka ma wysoką efektywność i akumulator wystarcza na dłużej.
Czasem potrzeba więcej światła i wtedy możesz wykorzystać jej potencjał.
Poza tym wysoki współczynnik oddawania barw Nichia, moim zdaniem, jest istotny.

Wydatek jednorazowy jest wysoki, to prawda.

L6 to 3800 lumenów i dość daleko a 3xNichia przy prądzie 3.5 A to pewnie 1000 lumenów z kawałkiem ale bliżej. Biorąc jednak pod uwagę rozmiar i praktyczność S2+ mały Convoy z trzema diodami jest bezkonkurencyjny.

Zacznij może od budżetowej S2+ z Chin a z czasem podejmiesz decyzję czy Ci to wystarczy. :)
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Tu masz przykładowy zestaw "rozruchowy" http://allegro.pl/nowa-convoy-s2-xm-l2- ... 57608.html - brakuje jakiejś prostej ładowarki np. http://allegro.pl/ladowarka-powerbank-l ... 07636.html i masz komplet.
Jeśli chciałbyś coś znacznie mocniejszego od razu na początek - http://www.kaidomain.com/p/S026780.KDIY ... ight-Black - wkładasz 18650 i świecisz - na wyjściu masz realnie trybach 100\600\1400\2000 lm i raczej szeroko niż daleko - niestety trzeba poczekać aż przyślą. Cena za sama latarkę o tych parametrach na jednym ogniwie bardzo przyjazna (33 dolce to ok 140 zł)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 01 maja 2017, 08:46 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Mociumpel pisze:Tu masz przykładowy zestaw "rozruchowy" http://allegro.pl/nowa-convoy-s2-xm-l2- ... 57608.html
Ta aukcja wali kiczem.
Bzdury w opisie.
Ogniwa nadające się na szrot.

Nie wiem co to oznacza : "Latarka została uruchomiona w celu wyeliminowania wady fabrycznej."

Chyba lepiej jest zapłacić za profesjonalny mod z gwarancją, niż za pośrednictwo w zakupie w Chinach.

Także moim zdaniem albo zakup w Chinach albo np na forum u Dariusza.
cwancisz

Post autor: cwancisz »

Z gwarancją, ze sprawdzonego źródła, po koniecznych modach, convoy s2+:

http://allegro.pl/latarka-edc-convoy-s2 ... 82260.html

Do tego kup jakieś markowe ogniwo i prostą ładowarkę, będziesz z pewnością zadowolony.

A tak BTW, to rozważanie zakupu L6 jako latari EDC to jakieś nieporozumienie. Jej rozmiary są takie że ciężko wyobrazić sobie że ktoś targa ją ze sobą codziennie :-) .
SebaW

Ok. Czyli najlepsze wyjście to S2+ jak dla mnie.
Jeśli zestaw fabryczny to z Chin, jeśli modyfikowany to raczej już z forum z gwarancją - choć tu już impreza staje się droższa :neutral:
Kwestia barwy światła: neutralna była by super, choć może być lekko chłodna.
Co do L6 chciałem mieć jako takie porównanie świecenia. Znajomy ma to w terenówce jak wybiera się na rajdy. Ja szukam czegoś mniejszego ;)

Korzystając z tematu, dopytam o latarki modyfikowane:
1) jaki sterownik się sprawdza najlepiej do codziennego użytku? Wspomniany sterownik HE będzie chyba aż nad to i zastanawiam się, czy przy wyborze czegoś modyfikowanego nie brać czegoś prostszego?
2) czy ktoś ma modyfikowane latarki od Pana Darka z pojedynczą i potrójną diodą? Czy różnica wart jest dopłaty?

Strasznie się obawiam, że skończę z full wypasem (którego nie wykorzystam pewnie) tylko i wyłącznie z własnej ciekawości ;P

Edycja:
Jak wygląda sprawa z zakupami na BG czy FT? Szczególnie chodzi mi o system płatności PayPal. Dużo zżera prowizja i jakieś dodatkowe opłaty?
Bo jak mi wyjdzie latarka i ładowarka ok 80/90 zł to nie wiem czy nie lepiej będzie dodać parę złotówek i kupić komplet w sklepiku i mieć szybciej.
cwancisz

Post autor: cwancisz »

Ty z Lublina jesteś, podałem Ci link do gościa który też jest z Lublina, zadzwoń, pogadaj, może znajdzie czas na spotkanie to sobie na żywo wszystko zobaczysz. Ja tak zrobiłem.
wujek_red

SebaW- s2+ z GB z chłodniejszą barwą masz za jakieś 40zł, ładowarka 15zl. Płatność kartą i żadnych prowizji... 55zl, ogniwo tutaj 12zl plus przesyłka i będziesz pan zadowolony ;) Nie będziesz zadowolony z koloru diody, za 3-4$ kupisz sobie dowolną i zmienisz. Żeby było śmieszniej to do mnie z GB rzeczy ostatnio jakie 10 dni szły.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Jakby co to mam S2+ z trzema XP-G2 i Convoy M1 i Astrolux S2 i mogę pokazać jak to świeci tylko że dopiero 7 maja.
ODPOWIEDZ