latarka na rower i nie tylko

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Panoramiks

latarka na rower i nie tylko

Post autor: Panoramiks »

Cześć dużo tu tematów podobnych trochę czytałem i polecane widzę są te latarki CONVOY , interesuje mnie zakup latarki na rower głównie ,ale i na pieszą turystykę też, interesowała by mnie latarka o zróżnicowanej sile świecenia by innych z naprzeciwka nie oślepiać, i o szerokim kącie świecenia i w miarę jak najwięcej światła żeby dawała , fajnie jak by miała zoom ale nie koniecznie , może doradzicie co kupić myślałem nad czym takim :http://allegro.pl/latarka-led-convoy-c8 ... 01164.html

czy to dobry wybór ,ewentualnie co jeszcze ...
Awatar użytkownika
sp5it

Re: latarka na rower i nie tylko

Post autor: sp5it »

Panoramiks pisze:interesowała by mnie latarka o zróżnicowanej sile świecenia by innych z naprzeciwka nie oślepiać, i o szerokim kącie świecenia i w miarę jak najwięcej światła żeby dawała
Takie cuda tylko w Erze. Ja tu widzę 2 źródła światła. Jedno na rower a drugie w rękę.
Poza tym przez 5 miesięcy na forum można było poczytać a nie zadawać pytanie, które przewija się tu kilka razy dziennie.
M
My flashlight is smaller than yours...
Panoramiks

Chciałem się upewnić przed zakupem by kupić coś z czego będzie się zadowolonym bo jednak trochę to kosztuje, ok to niech będzie na rower ,
bo jeszcze myślałem nad ta zachwalaną:http://allegro.pl/latarka-convoy-s2-roz ... 91914.html

ciężko wysnuć opinię jak mocno to świeci nie widząc na żywo , a chciałbym coś mocniejszego od zwykłej lampki rowerowej.
Awatar użytkownika
sp5it

Na rower BT40s, forumowe manufaktury świecą przy tym jak pet przy żarówce H7.
Poza tym deklarowany poziom lumenów ta latareczka z linku ma przez kilka minut, potem spada na łeb w dół.
M
Panoramiks

fajna ,ale jednak za droga wolałbym coś za około 100zł +- w tych okolicach cenowych,

chodziło ci o tą Convoy S2+? . to co innego w tej cenie....
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Zaleta latarek typu Convoy jest to że są na tyle uniwersalne że bez specjalnych modyfikacji pod konkretne potrzeby poprawnie dają sobie radę zarówno na rowerze jak i w ręku do podświetlania na odległość do 25m - dalej to już potrzeba pewnych ulepszeń ale i tak zazwyczaj powyżej 50-60 metrów z podstawowej wersji S2/S2+ nie uzyskasz.
Lekko specjalizowana pod kątem kierunkowości i nie "robryzgiwania" światłem na boki jest soczewka TIR o kącie rozsyłu 30-45 stopni - zawęża się w ten sposób jak w latarce zoom pole świecenia co sprzyja nie oślepianiu podczas jazdy ale jednocześnie "pole świecenia" jest na tyle duże że można latarki używać jako ręcznej. Zaleta soczewki TIR jest "kółko światła" miękko przechodzącej z jasnego w ciemne przez półcienie - zoomy "wykrawają" ostre teatralne koło z mocno zarysowaną granica jasno\ciemno - niektórzy tak lubią większość zaś nie.
Jeśli poruszasz się na rowerze po ciemku w terenie zabudowanym z prędkością 20-25 to 350-400 lumenów z Convoya S2+ i soczewką TIR 30-45 stopni powinno Ci wystarczyć, z kolei z ogniwa ok. 3000mAh da Ci jakieś 3,5h autonomii - jak chcesz więcej bierzesz 2 ogniwa.
Jeśli masz dłuższe/dalsze/wymagania to ... bez próby nie sprawdzisz - póki co macasz kijem cukierka przez szybkę.
Ja gdy jeżdżę "po miejsku" na rowerze mam S3 z TIR-em 45 stopni, do jazdy na szybko po asfalcie dokładam S2 z TIR-em 15 stopni, na co dzień używam zooma z podtrzymaniem na 350 lumenach 7-8h, dla zabaw i pokazów używam A8 z XHP70 na 3000 lumenów itd itp - a nie są to wszystkie latarki - w szafie czają się UF-1407 napędzający XHP50 prądem 3A i maleństwo S2 na 2x18350 i XHP50 i kilka pomniejszych rozgrzebanych dla ludzi ciekawostek.
A podsumowując wszystkie powyższe najbliższy memu sercu jest zoom i niestety nie pasujący do uchwytu rowerowego.
Krótko - ogólnie to powinno się mieć minimum dwie latarki - zacznij od Convoya S2+ z TIR-em 30-45 stopni i max. prądem 2,1A i co najmniej 2 ogniwa 3,4Ah plus ładowarka.
Ostatnio zmieniony wtorek 18 kwie 2017, 22:07 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 4 razy.
Panoramiks

właśnie o taką odpowiedź mi chodziło :)

mieszkam na dalekich przedmieściach i chciałbym jej używać do jazdy drogami gruntowymi nie oświetlonymi ,a i czasem normalnie po mieście też ,,ale to już taką Zwykłą mam ale słaba trochę, i szukam czegoś mocniejszego...
Ostatnio zmieniony wtorek 18 kwie 2017, 22:08 przez Panoramiks, łącznie zmieniany 1 raz.
cervandes

Post autor: cervandes »

sp5it pisze:Na rower BT40s, forumowe manufaktury świecą przy tym jak pet przy żarówce H7.
Poza tym deklarowany poziom lumenów ta latareczka z linku ma przez kilka minut, potem spada na łeb w dół.
M
Za długo sobie chyba w oczy świeciłeś tymi petami :mrgreen:
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A REF
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A kolimator 15*90
Panoramiks

Gdzie takie coś mogę kupić/obejrzeć tego: Convoya S2+ z TIR ?...

Zdarza mi się jeździć też na dłuższe wycieczki rowerowe z sakwami to długość świecenia ma dla mnie znaczenie , szkoda że nie można poprzez usb jakiegoś powebanka podłączyć, tylko trzeba zabierać dodatkowe ogniwo?.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Panoramiks pisze:szkoda że nie można poprzez usb jakiegoś powebanka podłączyć, tylko trzeba zabierać dodatkowe ogniwo?.
Jak by mieć druga dupkę, to by ją można przerobić na gniazdko do kabla i zasilać bezpośrednio z większej baterii. Zasilanie przez USB z PB generowało by ok. 50% straty energii na niepotrzebne podnoszenie i znowu obniżanie napięcia. :(

Co do obejrzenia, to ja chętnie pokaże, ale do Szczecina niestety możesz mieć daleko.

Jak Ci Mociumpel Ci pomógł, to kliknij mu pod postem POMÓGŁ ;)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 19 kwie 2017, 15:41 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Panoramiks

Ok nie wiedziałem teraz taka moda na powerbanki do wszystkiego :razz: .

To gdzie mogę takie cudo kupić ?, np. u Dariusz70 , wersja 2)latarka na rower Convoy S2+ wersja trzy diodowa. Będzie dobra?. Choć trochę droga …
Awatar użytkownika
sp5it

3 diodowe są OK, ale maja krótki czas świecenia. Mam 2 z driverem FET i Nichią, dają mnóstwo światła ale nie za długo :)
Panoramiks

czyli , co wybrać...
gdzie zakupić...
a są takie na więcej niż jedno ogniwo na wielkości i ciężarze mi nie zależy ,byle do roweru się nadały.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć biorąc pod uwagę budżet i zapotrzebowanie. Jak od Darka jest dla Ciebie za droga to tylko Chinol i lekka przeróbka u kogoś bądź jechać na fabrycznej wersji np. 2.1A.
Awatar użytkownika
sp5it

Żeby było jasno i długo proponuję BT40S.
Na gearbest masz za 47.79$ z batterypackiem 2s2p albo za 28.42$ bez. Do tego http://www.kaidomain.com/p/S024616.KBP- ... ttery-Pack i masz długo i jasno.
M
ODPOWIEDZ