Zakup kapsułek z trytem
Zakup kapsułek z trytem
Witajcie,
Pytanie może głupie, ale cóż...
Zawsze chciałem mieć trytowe świecidełko i ostatnio znalazłem różne oferty na Aliexpress (w końcu się zarejestrowałem i przestałem prosić kolegów o zakupy ). Z tym, że nie mam pojęcia jak wygląda legalność takiego zakupu. Nie znam się kompletnie, dopiero zaczynam kupować z Chin, ale w końcu to izotop radioaktywny, w dodatku u nas praktycznie niedostępny, może jest jakiś powód. Jakiś czas temu można było kupić zawieszki trytowe, ale teraz zniknęły ze wszystkich sklepów, nie wiem dlaczego. Można coś takiego z Chin kupić bez narażania się na ewentualne problemy, czy nie można? Najbardziej mnie dziwi znikoma ilość informacji w internecie na ten temat, jakby to był jakiś temat tabu.
Widziałem w komentarzach tych produktów polskie flagi, ale to że ktoś kupił i mu się udało nic jeszcze nie znaczy.
Pytanie może głupie, ale cóż...
Zawsze chciałem mieć trytowe świecidełko i ostatnio znalazłem różne oferty na Aliexpress (w końcu się zarejestrowałem i przestałem prosić kolegów o zakupy ). Z tym, że nie mam pojęcia jak wygląda legalność takiego zakupu. Nie znam się kompletnie, dopiero zaczynam kupować z Chin, ale w końcu to izotop radioaktywny, w dodatku u nas praktycznie niedostępny, może jest jakiś powód. Jakiś czas temu można było kupić zawieszki trytowe, ale teraz zniknęły ze wszystkich sklepów, nie wiem dlaczego. Można coś takiego z Chin kupić bez narażania się na ewentualne problemy, czy nie można? Najbardziej mnie dziwi znikoma ilość informacji w internecie na ten temat, jakby to był jakiś temat tabu.
Widziałem w komentarzach tych produktów polskie flagi, ale to że ktoś kupił i mu się udało nic jeszcze nie znaczy.
Pozdrawiam
LED1234, dowiedz się najpierw co to jest dokładnie tryt i jakie ma właściwości.
Tutaj można kupić w rożnych kolorach http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?400324-Merkava-Tritium-Vials
Tutaj można kupić w rożnych kolorach http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?400324-Merkava-Tritium-Vials
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Jak by było z płatną przesyłką to się podłączę żeby obniżyć koszty.
Ostatnio zmieniony niedziela 15 lis 2015, 10:56 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
Główny spammer tego Forum
Albo jeszcze na Ebay są bryloczki w różnych kolorach http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1311.R1.TR4.TRC2.A0.H0.Xtritium+ke.TRS0&_nkw=tritium+keyring&_sacat=0
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Te świecące kapsułki posiadają warstwę luminoforu, która nie przepuszcza promieniowania beta do otoczenia, które i tak przy tak małej energii i ilości tego trytu na poziomie 1/1000g nie przechodzi przez skórę. Może by zaszkodziło gdybym to połknął.
PS: Już kol. Rysiu mnie wyprzedził.
EDIT:
Ze względu, że raczkuję w zakupach zza granicy to raczej bym się ograniczył do Aliexpress, tam też mają i to z darmową wysyłką. Przy obecnej cenie dolara i tak nie zamierzam kupować, ale jak stanieje i wpadnie trochę grosza to chętnie bym coś takiego przygarnął... No tylko nadal pozostaje otwarta kwestia ewentualnych problemów z importem izotopów radioaktywnych.
PS: Już kol. Rysiu mnie wyprzedził.
EDIT:
Ze względu, że raczkuję w zakupach zza granicy to raczej bym się ograniczył do Aliexpress, tam też mają i to z darmową wysyłką. Przy obecnej cenie dolara i tak nie zamierzam kupować, ale jak stanieje i wpadnie trochę grosza to chętnie bym coś takiego przygarnął... No tylko nadal pozostaje otwarta kwestia ewentualnych problemów z importem izotopów radioaktywnych.
Pozdrawiam
Też nic wielkiego by się nie wydarzyłoTomeqp pisze:Może by zaszkodziło gdybym to połknął.
W najgorszym wypadku, gdybym w napadzie fantazji postanowił rozgryźć ampułkę, koniecznie z zamkniętą buzią i zatykając nos, otrzymałbym dawkę promieniowania odpowiadającą… prześwietleniu dentystycznemu. Nie mam licznika Geigera, ale ponoć nie rejestruje on promieniowania nawet przystawiony bezpośrednio do breloczka. Warstwa fosforu zupełnie go nie przepuszcza.
Doczytałem teraz dużo dokładniej. Podsyłam też link do fajnego opisu trytu link
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Żeby nie rozpoczynać nowego tematu to odgrzeje kotleta.
Orientuje się ktoś gdzie obecnie najkorzystniej kupić pałeczki z trytem??
Orientuje się ktoś gdzie obecnie najkorzystniej kupić pałeczki z trytem??
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
- smokuxx1987
Kupiłem tam dwie sztuki nawet z rabatem i jestem zadowolony.1984 pisze:http://hvt.com.pl/produkt/zipmarker-zielony
Mogę polecić, wieczorem w sypialni to naprawę jest widoczne z daleka.
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
AHE+ v1
KHE
v201 / v211