Żarówki LED do DRL P21/5W

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Ari93

Żarówki LED do DRL P21/5W

Post autor: Ari93 »

Witam, zakładam nowy temat bo poprzedni stricte o tych żarówkach jest chyba sprzed 5 lat...
Powoli zaczynam poszukiwania jakiejś pary ledów do DRL, znajdują się one na dole mniej więcej tam gdzie większość aut ma lampy przeciwmgłowe:
Obrazek
Czego szukam? Jak najtaniej ale żeby to dawało przynajmniej tyle samo światła co standardowe żarówki. Konstrukcje zbudowane z kilkudziesięciu ledów myślę że można sobie darować ale moją uwagę zwróciła ta konstrukcja z Aliexpress która rzekomo ma diodę cree na czubku żarówki, wydaje mi się że będzie to jakoś sensownie widoczne z odległości chyba że może coś takiego teoretycznie o dwukrotnie większej mocy? KLIK Co z tych wynalazków polecalibyście zamówić? :roll:
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Temat był już poruszany i są na forum świeże tematy ;) Ja powiem tak - mam takie cuda w wersji z ledami COB + Cree XP-E oraz taki na 10 ledach, prawdopodobnie Osram. Jako dzienne świeci, widzialność trochę mniejsza niż w przypadku żarówki. Niby wszystko OK, ale - realna moc to w przypadku COBów nie więcej niż 2 - 3W. COBy zasilane poprzez rezystor. W przypadku wersji na Osramie ledy mają przetwornicę.. Tutaj też świecą ładnie. W obu wypadkach problem jest ten sam - znikome lub żadne chłodzenie. Obudowa którą dał producent wystarcza góra na 1W poprawnej pracy w zamkniętej przestrzeni jaką jest reflektor. Dodatkowo te żarówki nie trafiają w ognisko lustra i świecą naprawdę różnie. Ja zrezygnowałem z tego cuda.
ILPT
Ari93

Post autor: Ari93 »

Ok, dzięki. Zamówiłem oba... jak kiedyś dojdą dam znać co z tego wyszło ;)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Te z drugiego linka zapewne spełnią swoje zadanie lepiej - więcej ledów i teoretycznie więcej światła.
ILPT
ODPOWIEDZ