Latarka dla dziadka ładowana przez USB
-
Latarka dla dziadka ładowana przez USB
Cześć. Byłem dzisiaj u dziadków. Dziadek zauważył że mam przy sobie latarkę, poprosił żebym pokazał, wyraził wielkie zdziwienie jak mocno świeci, a to tylko convoy s2, u siebie ma jakieś pseudo latarki na 6 diod. Zapytał czy bym takiej jemu nie kupił, wytłumaczyłem, że to inne baterie, że ładowarka potrzebna. Powiedziałem, że mam taką ładowarkę i przywiozę i wytłumaczę, ale powiedział że jednak nie chce, chyba myślał, że jest jest na baterie AA. Więc chciałbym mu kupić latarkę ładowaną przez usb(ma telefon z ładowarką na micro usb) więc liczę na waszą pomoc. Jaką byście doradzili latarkę na baterię 18650 ładowaną na micro usb? Teraz jest poniżej 100zł Astrolux MH10 XP-L Hi, ale nie wiem czy to dobry pomysł z wyświetlaczem i w ogóle mało recenzji jest tej latarki.
Dla dziadka to mi się też nie widzi MH 10. Oprócz wyświetlacza ma mało praktyczną zmianę siły światła, trybów i w ogóle obsługi. Znaczy dla nas by było fajnie ale nie dla starszej osoby.
Rozmiarowo pasował mu Convoy? Zobacz Eagle Eye X2R, wielkością i ceną podobne do s2, a ma ładowanie USB. Na GB głównie one są i w sklepiku u kogoś widziałem. Recenzji też trochę znajdziesz.
Rozmiarowo pasował mu Convoy? Zobacz Eagle Eye X2R, wielkością i ceną podobne do s2, a ma ładowanie USB. Na GB głównie one są i w sklepiku u kogoś widziałem. Recenzji też trochę znajdziesz.
-
Ja również polecę X2R. Kupiłem jedną sztukę dla kogoś niezbyt kumatego jeśli chodzi o ogniwa LiIon i ich eksploatację, a gdy przesyłka dotarła i pobawiłem się 15 minut to tak mi się spodobała jej prostota, że od razu zamówiłem drugą dla siebie (i czekam na nią). Ma tylko, albo aż 3 tryby - bez żadnych strobo itp. - według mnie w sam raz dla starszej osoby.
Nitecore Tube | Astrolux A01 (PWM) | Skilhunt H03 NW | Eagle Eye X2R U2 3C | Convoy S2+ RED XM-L2 T6 4C 2,8A | Convoy C8 New OP XM-L2 T6 4C 2,8A | JETBeam E10R | Astrolux S41 Nichia
Eagle Eye X2R, to chyba najrozsądniejsza propozycja. Jest jeszcze kilka, ale raczej ze zbyt pokręconą obsługą i mnogością trybów, a w X2R masz 3 tryby stałe i to wszystko. W najwyższym trybie 1,6A, więc latarka pozostawiona włączona tylko się zagrzeje, ale nie zagotuje.
Dużą zaletą jest to, że konstrukcja jest całkowicie i łatwo rozbieralna, więc nie będzie problemu z wymianą np. wyłamanego złącza USB.
Jeżeli dziadek radzi sobie z ładowaniem i obsługą telefonu, to z X2R nie powinien mieć problemu.
Dużą zaletą jest to, że konstrukcja jest całkowicie i łatwo rozbieralna, więc nie będzie problemu z wymianą np. wyłamanego złącza USB.
Jeżeli dziadek radzi sobie z ładowaniem i obsługą telefonu, to z X2R nie powinien mieć problemu.
- pegasus_sis
Oczywiście że się da. http://budgetlightforum.com/node/49369max333 pisze:Hej. przyłączę się do rozmowy, bo też się nad nią zastanawiam .
Mam pytanie do kolegów bo może ktoś ją przerabiał , chodzi o wymianę sterownika - czy się da ? bo jest tam właśnie ładowanie przez usb .
Olight jest jeszcze wygodniejszy w ładowaniu, tylko jest z nim taki problem, że żeby go naładować, to trzeba tą podstawkę mieć... X2R można naładować wszędzie, gdzie ma się dostęp do usb.pegasus_sis pisze:A Olight z podstawkami do ładowania? Odejdzie problem w wyłamanymi gniazdami
-
Z Convoy niezłe są też latarki ładowalne z serii BD. Różne rozmiary do wyboru, na 18650 i 26650. Taki Convoy BD06 jest z kodem ConvoyBD06 za $22.36 (odcień 3B, 1A jeszcze taniej) z darmową wysyłką rejestrowaną. Taniej niż prosto od Simona z AX - przynajmniej jak ostatnio sprawdzałem była u niego w zależności od odcienia diody w granicach 26-27$. Aktualnie Simon zrobił sobie miesięczną przerwę i nie ma nic wystawionego na sprzedaż, więc nawet nie ma jak cen sprawdzić. Na BG masz do wyboru kilka odcieni diody - wszystkie jak od Simona, bo na GB nie dosyć, że drożej to na dodatek tylko 2 odcienie i trzeba dopłacać za tracking.
W BD06 można używać 18650 jak i 26650. Jedyny minus to też dedykowany system ładowania - ładuje się przez złącze magnetyczne przyczepiane do wyłącznika - jest taka przejściówka do zwykłych ładowarek USB - powinno to kosztować grosze, ale nie widziałem nigdzie żeby sprzedawali osobno. Pewnie od Simona z AX by można dostać.
Moim zdaniem w X2R ładowanie ze względu na wyłącznik z tyłu jest też dosyć nieintuicyjne - najpierw trzeba włączyć latarkę, i dopiero przy włączonym wyłączniku (obwód musi być zamknięty) da się ładować (główna dioda wtedy gaśnie). Jak się podłączy ładowarkę do wyłączonej latarki to dioda ładowania świeci na niebiesko i to wprowadza w błąd bo wydaje się że już ładuje albo jest naładowana. Podczas poprawnego ładowania świeci na czerwono i jak jest pełna to też zapala się właśnie na niebiesko. W Convoy BD03 z wyłącznikiem z tyłu jest to inaczej rozwiązane - jest specjalny koszyk baterii z wyprowadzeniem obu biegunów, więc nie trzeba zamykać obwodu i się zastanawiać czy jest ok, ale nadal trzeba mieć przejściówkę magnetyczną.
W BD06 można używać 18650 jak i 26650. Jedyny minus to też dedykowany system ładowania - ładuje się przez złącze magnetyczne przyczepiane do wyłącznika - jest taka przejściówka do zwykłych ładowarek USB - powinno to kosztować grosze, ale nie widziałem nigdzie żeby sprzedawali osobno. Pewnie od Simona z AX by można dostać.
Moim zdaniem w X2R ładowanie ze względu na wyłącznik z tyłu jest też dosyć nieintuicyjne - najpierw trzeba włączyć latarkę, i dopiero przy włączonym wyłączniku (obwód musi być zamknięty) da się ładować (główna dioda wtedy gaśnie). Jak się podłączy ładowarkę do wyłączonej latarki to dioda ładowania świeci na niebiesko i to wprowadza w błąd bo wydaje się że już ładuje albo jest naładowana. Podczas poprawnego ładowania świeci na czerwono i jak jest pełna to też zapala się właśnie na niebiesko. W Convoy BD03 z wyłącznikiem z tyłu jest to inaczej rozwiązane - jest specjalny koszyk baterii z wyprowadzeniem obu biegunów, więc nie trzeba zamykać obwodu i się zastanawiać czy jest ok, ale nadal trzeba mieć przejściówkę magnetyczną.
A dziadek zamierza często podróżować? Dla starszej osoby Olight z dockiem magnetycznym może być wygodniejszy. Obsługa trybów też prosta.pietros pisze:Olight jest jeszcze wygodniejszy w ładowaniu, tylko jest z nim taki problem, że żeby go naładować, to trzeba tą podstawkę mieć... X2R można naładować wszędzie, gdzie ma się dostęp do usb.
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
Z mojego doświadczenia wynika, ze nie powinno być różnicy/problemu z latarką bez ładowania plus prostą ładowarką typu Lii-100.rafal_5000 pisze:Dziękuje za pomoc. Czekam też na inne propozycję, co byście polecili, lubię wybierać wśród paru.
Skoro ktoś starszy obsługuje telefon i ładowarkę usb to jaki problem, żeby rozkręcił latarkę , wyjął ogniwo, włożył do Li--100 i automatycznie naładował.
Przecież to równie proste czynności co naładowanie ogniwa w latarce, a czasem nawet łatwiejsze.
A jeśli tak, to do wyboru jest cała masa latarek z popularnymi i pewnymi Convoyami na czele.