ładowarka solarna
ładowarka solarna
Witam
Poszukuję jakiejś ładowarki solarnej. Co wg mnie powinna mieć:
- wyjście usb do ładowania
- być rozsądnie wydajna- do mi 10400
- nie być ciężka.
- możliwość łatwego zamontowania na plecaku. niech sobie po prostu merda w czasie wędrówek a na postoju po prostu gdzieś się wyłoży.
- cenowo... różne opcje mile widziane. Jeśli będzie sens kupić coś droższego... to może bym i kupił. Wszystko ma swój rachunek ekonomiczny.
- nie musi mieć dołączonego powerbanku - zbedny.
Zakupy- ali, banggood i inne wynalazki sklepowe z tanim sprowadzeniem.
Złoty środek- lekka, wydajna, tania. herbaty ani śniadania robić nie musi
Jeśli ktoś ma sprawdzoną ładowarkę albo sam się za czymś podobnym rozglądał, będę wdzięczny za informacje.
Poszukuję jakiejś ładowarki solarnej. Co wg mnie powinna mieć:
- wyjście usb do ładowania
- być rozsądnie wydajna- do mi 10400
- nie być ciężka.
- możliwość łatwego zamontowania na plecaku. niech sobie po prostu merda w czasie wędrówek a na postoju po prostu gdzieś się wyłoży.
- cenowo... różne opcje mile widziane. Jeśli będzie sens kupić coś droższego... to może bym i kupił. Wszystko ma swój rachunek ekonomiczny.
- nie musi mieć dołączonego powerbanku - zbedny.
Zakupy- ali, banggood i inne wynalazki sklepowe z tanim sprowadzeniem.
Złoty środek- lekka, wydajna, tania. herbaty ani śniadania robić nie musi
Jeśli ktoś ma sprawdzoną ładowarkę albo sam się za czymś podobnym rozglądał, będę wdzięczny za informacje.
Mnie wpadła w oko taka i ma bardzo dobre recenzje :
http://www.banggood.com/BlitzWolf-20W-3 ... mds=search
Niedawno kupiłem też dla siebie w promocji na letnie kempingi bez prądu i czekam na przesyłkę
Niedawno kupiłem też dla siebie w promocji na letnie kempingi bez prądu i czekam na przesyłkę
I sprawdzi się, jeśli chcesz podładować sobie telefon(a nawet 2 ), a nawet powerbank.dfq pisze:Mnie wpadła w oko taka i ma bardzo dobre recenzje :
Przetestowałem tego lata w Bieszczadach i nieraz ratowała życie (chociaż po co, komu w Biesach telefon?! )
Mojego S4 do 100% ładowała w około 2-2,5h, przy pełnym słońcu. Działa również jak niebo jest trochę zachmurzone, ale oczywiście sprawność spada.
Można zawiesić na plecaku i podczas wędrówki po górach telefon/gps/tablet podładować.
Ja kupiłem w kwietniu za 40€. Cenę można zbić punktami, oraz dostać cashback GA - 7%
Osobiście też celowałem w tą ładowarkę rozważając oba modele. Po namyśle i rozplanowaniu sobie wyjazdów... stwierdziłem, że jednak prościej będzie mi zabrać dwa powerbanki razem z ładowarką sieciową i raz na kilka dni zatrzymać się gdzieś z opcją doładowania. Na przestrzeni tygodnia zawsze gdzieś mogłem się doładować do pełna przez noc postoju. Same powerbanki spokojnie wystarczą na ponad tydzień szlajania do podładowania kamerki, telefonu i jeszcze aku do latarki. Wagowo wychodzi podobnie a nie patrzę się na pogodę. Tak samo nie patrzę się na ich wydajność od jesieni do wiosny... Co naładuję to mam pewne. W przyszłym roku temat pewnie do mnie wróci, może wyjdą jeszcze sprawniejsze panele albo cenowo będzie ciekawsze. Przy okazji - warto łapać się na takie promocje w banggood i cashbackiem albo punktami można zbić koszt zakupu. Do wakacji jeszcze sporo czasu, to pewnie uda się coś upolować.
-
Z taką ładowarką co najmniej jeden powerbank nadal jest potrzebny - Blitzwolf nie ma żadnej baterii - to tylko sam panel + przetwornica do 5V z 2 portami USB. Bez powerbanku nadmiar energii będzie się marnował. 20W w słońcu wystarczy do naładowania powerbanku 10000mAh w 1 dzień , a jak mamy dobre warunki to i 2szt. da radę naładować, więc podłączenie do sieci nie jest w ogóle potrzebne i można mieć ze sobą więcej sprzętu i nie martwić się, że zabraknie prądu w najmniej oczekiwanym momencie.
Jeśli chodzi o cenę - to w temacie Dobra cena 2 parę razy pisałem jak były promocje - marka Blitzwolf należy do sklepu Banggood, więc dość często je przeceniają. Spokojnie można kupić za $40, a jak się ma punkty to nawet jeszcze taniej. Za bieżącą cenę $49.99 nie warto - ale tylko dlatego, że robią promocje, bo wydajnościowo markowe rozwiązania podobnej mocy to koszt nadal kilkukrotnie większy - taki przykładowo Nomad 20W od Goal Zero kosztuje w Polsce ~900PLN, za granicą $200. Jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny i wydajności do ceny to Blitzwolf całkowicie nie ma konkurencji - wszystkie tańsze zabawki z panelem wbudowanym w obudowę to moc do ~0,4W, więc naładowanie większego powerbanku z takiego panelu zajmie tygodnie
Te panele 20W (15W też) występują pod marką Anker (Blitzwolf to generalnie rebrand co lepszych produktów różnych marek) - można szukać recenzji pod nazwą Anker 20W albo Anker 21W.
Jeśli chodzi o czekanie na lepsze/bardziej wydajne ogniwa - to moim zdaniem nie ma większego sensu. Cały czas w różnej prasie pojawiają się kolejne doniesienia o przełomowych panelach itp, ale do produkcji albo nie trafia nic, albo jak w końcu wejdą to potrwa co najmniej kilka lat, będą nieproporcjonalnie drogie i zagoszczą w specjalistycznych niszach. Zanim coś odbiegającego wydajnością od bieżących ogniw na parę procent trafi do turystycznych ładowarek minie pewnie dekada, a jeśli mniej - to koszt będzie kosmiczny - dosłownie i w przenośni;) Nadal będzie taniej kupić kilka ogniw niższej wydajności w celu uzyskania wyższej mocy, więc tylko w zastosowaniach, gdzie liczy się gęstość mocy z jednostki powierzchni (bardzo ograniczone miejsce) - koszt może być usprawiedliwiony.
Z 20W panelem też nie trzeba się przejmować specjalnie porą roku - no chyba, że ktoś zużywa więcej niż 10Ah dziennie.
Jeśli chodzi o cenę - to w temacie Dobra cena 2 parę razy pisałem jak były promocje - marka Blitzwolf należy do sklepu Banggood, więc dość często je przeceniają. Spokojnie można kupić za $40, a jak się ma punkty to nawet jeszcze taniej. Za bieżącą cenę $49.99 nie warto - ale tylko dlatego, że robią promocje, bo wydajnościowo markowe rozwiązania podobnej mocy to koszt nadal kilkukrotnie większy - taki przykładowo Nomad 20W od Goal Zero kosztuje w Polsce ~900PLN, za granicą $200. Jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny i wydajności do ceny to Blitzwolf całkowicie nie ma konkurencji - wszystkie tańsze zabawki z panelem wbudowanym w obudowę to moc do ~0,4W, więc naładowanie większego powerbanku z takiego panelu zajmie tygodnie
Te panele 20W (15W też) występują pod marką Anker (Blitzwolf to generalnie rebrand co lepszych produktów różnych marek) - można szukać recenzji pod nazwą Anker 20W albo Anker 21W.
Jeśli chodzi o czekanie na lepsze/bardziej wydajne ogniwa - to moim zdaniem nie ma większego sensu. Cały czas w różnej prasie pojawiają się kolejne doniesienia o przełomowych panelach itp, ale do produkcji albo nie trafia nic, albo jak w końcu wejdą to potrwa co najmniej kilka lat, będą nieproporcjonalnie drogie i zagoszczą w specjalistycznych niszach. Zanim coś odbiegającego wydajnością od bieżących ogniw na parę procent trafi do turystycznych ładowarek minie pewnie dekada, a jeśli mniej - to koszt będzie kosmiczny - dosłownie i w przenośni;) Nadal będzie taniej kupić kilka ogniw niższej wydajności w celu uzyskania wyższej mocy, więc tylko w zastosowaniach, gdzie liczy się gęstość mocy z jednostki powierzchni (bardzo ograniczone miejsce) - koszt może być usprawiedliwiony.
Z 20W panelem też nie trzeba się przejmować specjalnie porą roku - no chyba, że ktoś zużywa więcej niż 10Ah dziennie.
No prosze - coraz fajniejsze informacje
Te Ankery tez gdzies widziałem - rzeczywiście bardzo podobne do Blitzwolfa, tylko nie było na nie dobrej promocji.
Powerbanki tez posiadam. Bedzie co doładowywać
A mój panel solarny wylądował juz w WER WARSZAWA
2016-11-13 20:37 Sortownia paczek międzynarodowych Guangzhou, nadejście przesyłki
2016-11-13 21:56 Zeskanowanie w centrum przetwarzania Guangzhou parcel
2016-11-13 23:12 Opuszczenie Guangzhou parcel process center, następny przystanek Guangzhou Airport
2016-11-14 10:16 Nadejście do urzędu celnego w Guangzhou
2016-11-14 15:17 Zwolnienie przez urząd celny Guangzhou Transit Station
2016-11-15 23:10 Nadejście na lotnisko Guangzhou
2016-11-15 23:38 Przekazanie do linii lotniczych
2016-11-21 12:27 Guangzhou załadunek do samolotu
2016-11-21 13:28 Nadejście na lotnisko Guangzhou
2016-11-22 00:00 Przekazanie do linii lotniczych
2016-12-04 08:13 Nadejście do sortowni [Polska Warszawa]
Te Ankery tez gdzies widziałem - rzeczywiście bardzo podobne do Blitzwolfa, tylko nie było na nie dobrej promocji.
Powerbanki tez posiadam. Bedzie co doładowywać
A mój panel solarny wylądował juz w WER WARSZAWA
2016-11-13 20:37 Sortownia paczek międzynarodowych Guangzhou, nadejście przesyłki
2016-11-13 21:56 Zeskanowanie w centrum przetwarzania Guangzhou parcel
2016-11-13 23:12 Opuszczenie Guangzhou parcel process center, następny przystanek Guangzhou Airport
2016-11-14 10:16 Nadejście do urzędu celnego w Guangzhou
2016-11-14 15:17 Zwolnienie przez urząd celny Guangzhou Transit Station
2016-11-15 23:10 Nadejście na lotnisko Guangzhou
2016-11-15 23:38 Przekazanie do linii lotniczych
2016-11-21 12:27 Guangzhou załadunek do samolotu
2016-11-22 00:00 Przekazanie do linii lotniczych
2016-12-04 08:13 Nadejście do sortowni [Polska Warszawa]
Ostatnio zmieniony niedziela 04 gru 2016, 20:35 przez dfq, łącznie zmieniany 1 raz.
W moim przeliczeniu zarówno przejście z dwóch powerbanków na powerbank+solar nie było tak oczywiste. Rzecz pierwsza- na pogodę wpływu nie mam, na lasy też nie. Więc idąc pół dnia lasem i w pochmurny dzień bardzo mało naładuję powerbank. Kilka takich dni i czeka mnie postój z kombinowaniem ładowarki. Dwa powerbanki dają mi spory zapas, ładowarką na 100% gdzieś w schronisku się doładuję, wykąpię i wyśpię przy tym. No i mam już te dwa powerbanki, więc wydatek zerowy. Nie mówię, że temat do mnie nie wróci. Zmienią się potrzeby to nabędę solara blitza.
Śliczny panelik dotarł i działa
Jest mniejszy (po złożeniu) niż myślałem.
Początki obiecujące :
Wczoraj w grudniowym, lekko zamglonym, słońcu po 13.00 pokazywał nawet do 0.9A (telefon (Galaxy S5+ rozładowany do 20%), przez szybę w oknie - ładowanie 0.3 -0.4 A
Dzisiaj rano tuz po 9.00 ładował prądem do 0.75 A ale tel był naładowany w 65% (możliwe ze nie potrzebował wiekszej mocy ładowania). Potem słońce zaszło
Przy podświetleniu żarówką 60W - bez problemu świecą 2 lampki USB
Generalnie latem powinno być naprawde nieżle
Jest mniejszy (po złożeniu) niż myślałem.
Początki obiecujące :
Wczoraj w grudniowym, lekko zamglonym, słońcu po 13.00 pokazywał nawet do 0.9A (telefon (Galaxy S5+ rozładowany do 20%), przez szybę w oknie - ładowanie 0.3 -0.4 A
Dzisiaj rano tuz po 9.00 ładował prądem do 0.75 A ale tel był naładowany w 65% (możliwe ze nie potrzebował wiekszej mocy ładowania). Potem słońce zaszło
Przy podświetleniu żarówką 60W - bez problemu świecą 2 lampki USB
Generalnie latem powinno być naprawde nieżle