Jakie ogniwa AA
- smokuxx1987
Wykres z testem wielu dostępnych baterii R6: http://testhub.pl/default.asp?i=934
A czemu nie akumulatorki??
A czemu nie akumulatorki??
ja kupuje marketówki. tylko alkaliczne. zwykle można kupić w cenie około 1 zł za sztukę. kiedyś sprawdzałem i różnice między drogimi markowymi są niewielkie a czasem na korzyść marketówek. Czemu nie akumulatorki? bo mam małe dzieci i najwięcej schodzi właśnie do zabawek które niestety krótka są w użytku bo zastępują je nowe.
w myszce np wymieniłem ostatnio pierwszy raz od nowości po paru latach a i to na używane bo akurat nie miałem nowych. ale wymieniłem pierwszy raz po kilku latach .
w myszce np wymieniłem ostatnio pierwszy raz od nowości po paru latach a i to na używane bo akurat nie miałem nowych. ale wymieniłem pierwszy raz po kilku latach .
Ja dawniej do latarki na AA też testowałem i w końcu wyszło, że najbardziej opłaca mi się marketówki, konkretniej GP z biedry bo akurat bardziej po drodze było
Po testach też wygląda, że marketówki nie są złe, a przynajmniej w stosunku cena/jakość wypadają dobrze.
Teraz tak wyszło, że prawie wszystko w domu na akumulatorki i nie muszę nic kupować
Po testach też wygląda, że marketówki nie są złe, a przynajmniej w stosunku cena/jakość wypadają dobrze.
Teraz tak wyszło, że prawie wszystko w domu na akumulatorki i nie muszę nic kupować
Z baterii do urządzeń wolnossących to Duracele i GP tzw. "OEM-owe przemysłówki" czyli wpychane pod tzw. pierwszy montaż przez producentów różnych urządzeń typu "lepszy pilot" baterie.
Kupuje się toto paletami i sprzedaje po sztuce za niewielkie pieniądze - taniej niż paczkowane.
Z ogniw to wynalazek z China - BPI Enelong 2400mAh (aku NiMH - taki chiński o niskim samorzoładowaniu) kupiony onegdaj w promocji na Fasttechu za psie pieniądze (12,09 dolara za 8 sztuk ...
Kupuje się toto paletami i sprzedaje po sztuce za niewielkie pieniądze - taniej niż paczkowane.
Z ogniw to wynalazek z China - BPI Enelong 2400mAh (aku NiMH - taki chiński o niskim samorzoładowaniu) kupiony onegdaj w promocji na Fasttechu za psie pieniądze (12,09 dolara za 8 sztuk ...
Wrzucać do kosza ? Lepiej nie. Jedna bateria AA potrafi zatruć o ile dobrze pamiętam 1m3 ziemi w takim stopniu że w nim już nic nie wyrośnie w najbliższych latach.
Jeśli koniecznie bateria to po zużyciu do pojemnika do recyklingu. Z samych baterii ja kupuje najtańsze alkaliczne "made in kaufland" i jak narazie była tylko jedna "skucha". Mianowicie baterie w pilocie do TV i pilocie do auta wytrzymały kilka dni.
Jeśli koniecznie bateria to po zużyciu do pojemnika do recyklingu. Z samych baterii ja kupuje najtańsze alkaliczne "made in kaufland" i jak narazie była tylko jedna "skucha". Mianowicie baterie w pilocie do TV i pilocie do auta wytrzymały kilka dni.
ILPT
Latarka to raczej nie jest urządzenie "wolnossące" więc raczej do niej można wsadzić dowolną baterie marketową i będzie tylko trochę krócej działać jak markowa (przynajmniej według wszystkich testów), tylko trzeba pamiętać żeby nie trzymać rozładowanych baterii w urządzeniach bo się rozlewają a dodatkowo zużyte baterie oddawać w specjalnie przeznaczonych do tego miejscach w większości marketów takie są, u mnie np. na poczcie jest pudło na zużyte baterie (więc w placówkach publicznych warto się rozglądać).
Hm, no wiesz - określenie wolnossące to takie żartobliwe miało być a oznaczać miało sporadyczne używanie - poświecić kilka minut i wrzucić na półkę - w takim cyklu to latarka może byc czynna kilka miesięcy. Ośmielę się stwierdzić nawet, że profesjonaliści to w ogóle nie używają bateryjek formatu AA czy AAA (jeśli już to akumulatorków tego rozmiaru) a jeśli używają w swojej robocie to są nieuświadomieni.
Poza tym lepiej brzmi markowy Duracel, GP, czy Panasonic za 1 zeta (bo za tyle mogę kupić a nawet mniej o 50% jak wezmę kilkanaście sztuk) niż niemarkowy z półki "chobździum" za 6 zł w czteropaku. Poza tym mając dostęp do tanich markowych bateryjek dlaczego nie miałbym nie korzystać z tego źródła?
Z litowo jonowymi ogniwami jest jak z przesiadką z malucha do dobrej klasy samochodu - jak raz pojeździsz to w kuperku będziesz miał poprzedni samochód - i będziesz się zastanawiał jak mogłeś być nieuświadomiony do tego krytycznego momentu ...
Ja pomału przechodzę w latarkach z rozmiaru 18650 na 26650 gdzie mogę używać zamiennie 26650, 18650 (z dodatkowa tuleja dystansującą) lub 3xAAA w specjalnym zasobniku - pod takie coś kupuję specyficznie dopasowany sterownik - kilka pierwszych trybów dla 3xAAA jako awaryjnych (mniej więcej 700mA max) i pozostałe do 3A dla ogniw 18650 lub 26650.
Jeśli dodatkowo latarka ma rozmiar 10-15 cm to już miodzio bo małe toto jest a dodatkowo zawsze pod ręką.
Poza tym lepiej brzmi markowy Duracel, GP, czy Panasonic za 1 zeta (bo za tyle mogę kupić a nawet mniej o 50% jak wezmę kilkanaście sztuk) niż niemarkowy z półki "chobździum" za 6 zł w czteropaku. Poza tym mając dostęp do tanich markowych bateryjek dlaczego nie miałbym nie korzystać z tego źródła?
Z litowo jonowymi ogniwami jest jak z przesiadką z malucha do dobrej klasy samochodu - jak raz pojeździsz to w kuperku będziesz miał poprzedni samochód - i będziesz się zastanawiał jak mogłeś być nieuświadomiony do tego krytycznego momentu ...
Ja pomału przechodzę w latarkach z rozmiaru 18650 na 26650 gdzie mogę używać zamiennie 26650, 18650 (z dodatkowa tuleja dystansującą) lub 3xAAA w specjalnym zasobniku - pod takie coś kupuję specyficznie dopasowany sterownik - kilka pierwszych trybów dla 3xAAA jako awaryjnych (mniej więcej 700mA max) i pozostałe do 3A dla ogniw 18650 lub 26650.
Jeśli dodatkowo latarka ma rozmiar 10-15 cm to już miodzio bo małe toto jest a dodatkowo zawsze pod ręką.
Chłopie, przepłacasz. Słowo do zapoznania dla Ciebie to Industrial. Poszukaj w sieci tego typu baterii i masz dzięki temu oszczędności.Tomson97 pisze:Za 6pln mam 2 Duracelle
Dla przykładu tutaj masz 10 sztuk za 12 zł, z wysyłką 20 zł czyli 2 zł za sztukę, a to najdroższa opcja. Im więcej tym taniej. Sprawdź też w google, może masz jakiś sklep je oferujący niedaleko i odpadnie Ci wysyłka.
Z Industriali mogę polecić : Energizer, Duracel. Te miałem i są ok. Warto zainteresować się też marką EverActive. Mam je aktualnie i są całkiem całkiem biorąc pod uwagę cenę.
EDIT :
Aby było taniej http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... f5b#233982
-
Z jednorazówek najbardziej opłacalne są ogniwa z Ikei, jak ktoś ma blisko (80gr/szt):
ALKALISK AA
ALKALISK AAA
Jakiś czas temu widziałem testy, które wykazały, że niewiele ustępują najlepszym Duracellom.
Nowe akumulatorki z Ikei (białe wysokoprądowe i beżowe odpowiednik Eneloop Lite) są produkowane w Japonii, i wszystko wskazuje na to, że pochodzą z fabryki Fujitsu, która wcześniej produkowała Eneloopy. Technologia ta sama. Testy potwierdzają, że to bardzo dobre ogniwa w niskiej cenie:
Ladda AA 2450 mAh (odpowiednik Eneloop Pro)
Ladda AA 1000 mAh (wersja niskoprądowa)
ALKALISK AA
ALKALISK AAA
Jakiś czas temu widziałem testy, które wykazały, że niewiele ustępują najlepszym Duracellom.
Nowe akumulatorki z Ikei (białe wysokoprądowe i beżowe odpowiednik Eneloop Lite) są produkowane w Japonii, i wszystko wskazuje na to, że pochodzą z fabryki Fujitsu, która wcześniej produkowała Eneloopy. Technologia ta sama. Testy potwierdzają, że to bardzo dobre ogniwa w niskiej cenie:
Ladda AA 2450 mAh (odpowiednik Eneloop Pro)
Ladda AA 1000 mAh (wersja niskoprądowa)
To jest raczej tylko wirtualny towar.allonitium pisze:Z jednorazówek najbardziej opłacalne są ogniwa z Ikei, jak ktoś ma blisko (80gr/szt):
ALKALISK AA
W żadnym ze sklepów Ikea go nie znajduje, reszty nawet nie sprawdzałem.
Edit.
A teraz znalazło... ciekawe czemu wcześniej było "page not found" na stronie Ikei...
Widziałem je w w Krakowie miesiąc temu.max4max pisze:To jest raczej tylko wirtualny towar.allonitium pisze:Z jednorazówek najbardziej opłacalne są ogniwa z Ikei, jak ktoś ma blisko (80gr/szt):
ALKALISK AA
Edit.
A teraz znalazło... ciekawe czemu wcześniej było "page not found" na stronie Ikei...
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_580df37ab91636406.jpg]Obrazek[/url]
-
Może coś aktualizowali na stronie - jak pisałem to strona działała. Generalnie pełno tego w sklepach jest zawsze i nigdy nie miałem problemu z dostępnością.rafalklis pisze:Widziałem je w w Krakowie miesiąc temu.max4max pisze:To jest raczej tylko wirtualny towar.allonitium pisze:Z jednorazówek najbardziej opłacalne są ogniwa z Ikei, jak ktoś ma blisko (80gr/szt):
ALKALISK AA
Edit.
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_580df37ab91636406.jpg]Obrazek[/url]