Jakie ogniwa AA

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Tomson97

Post autor: Tomson97 »

Cześć, jakich baterii AA używacie w swoich latarkach? Coś w rozsądnej cenie, zużyć i wyrzucić do kosza. W grę nie wchodzą eneloopy. Czy energizer wypada dobrze? Mam w sklepie 4-paki po dyszcze albo 11, nie pamiętam. Dobre to, czy lepiej kupić inne? Za 6pln mam 2 Duracelle, będą lepsze?
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Wykres z testem wielu dostępnych baterii R6: http://testhub.pl/default.asp?i=934

A czemu nie akumulatorki??
ww296

Post autor: ww296 »

ja kupuje marketówki. tylko alkaliczne. zwykle można kupić w cenie około 1 zł za sztukę. kiedyś sprawdzałem i różnice między drogimi markowymi są niewielkie a czasem na korzyść marketówek. Czemu nie akumulatorki? bo mam małe dzieci i najwięcej schodzi właśnie do zabawek które niestety krótka są w użytku bo zastępują je nowe.
w myszce np wymieniłem ostatnio pierwszy raz od nowości po paru latach a i to na używane bo akurat nie miałem nowych. ale wymieniłem pierwszy raz po kilku latach :) .
kemor90

Post autor: kemor90 »

Ja dawniej do latarki na AA też testowałem i w końcu wyszło, że najbardziej opłaca mi się marketówki, konkretniej GP z biedry bo akurat bardziej po drodze było ;)
Po testach też wygląda, że marketówki nie są złe, a przynajmniej w stosunku cena/jakość wypadają dobrze.
Teraz tak wyszło, że prawie wszystko w domu na akumulatorki i nie muszę nic kupować :)
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Z baterii do urządzeń wolnossących to Duracele i GP tzw. "OEM-owe przemysłówki" czyli wpychane pod tzw. pierwszy montaż przez producentów różnych urządzeń typu "lepszy pilot" baterie.
Kupuje się toto paletami i sprzedaje po sztuce za niewielkie pieniądze - taniej niż paczkowane.
Z ogniw to wynalazek z China - BPI Enelong 2400mAh (aku NiMH - taki chiński o niskim samorzoładowaniu) kupiony onegdaj w promocji na Fasttechu za psie pieniądze (12,09 dolara za 8 sztuk ...
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Wrzucać do kosza ? Lepiej nie. Jedna bateria AA potrafi zatruć o ile dobrze pamiętam 1m3 ziemi w takim stopniu że w nim już nic nie wyrośnie w najbliższych latach.

Jeśli koniecznie bateria to po zużyciu do pojemnika do recyklingu. Z samych baterii ja kupuje najtańsze alkaliczne "made in kaufland" i jak narazie była tylko jedna "skucha". Mianowicie baterie w pilocie do TV i pilocie do auta wytrzymały kilka dni.
ILPT
tracz666

Post autor: tracz666 »

Latarka to raczej nie jest urządzenie "wolnossące" więc raczej do niej można wsadzić dowolną baterie marketową i będzie tylko trochę krócej działać jak markowa (przynajmniej według wszystkich testów), tylko trzeba pamiętać żeby nie trzymać rozładowanych baterii w urządzeniach bo się rozlewają a dodatkowo zużyte baterie oddawać w specjalnie przeznaczonych do tego miejscach w większości marketów takie są, u mnie np. na poczcie jest pudło na zużyte baterie (więc w placówkach publicznych warto się rozglądać).
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Hm, no wiesz - określenie wolnossące to takie żartobliwe miało być a oznaczać miało sporadyczne używanie - poświecić kilka minut i wrzucić na półkę - w takim cyklu to latarka może byc czynna kilka miesięcy. Ośmielę się stwierdzić nawet, że profesjonaliści to w ogóle nie używają bateryjek formatu AA czy AAA (jeśli już to akumulatorków tego rozmiaru) a jeśli używają w swojej robocie to są nieuświadomieni.
Poza tym lepiej brzmi markowy Duracel, GP, czy Panasonic za 1 zeta (bo za tyle mogę kupić a nawet mniej o 50% jak wezmę kilkanaście sztuk) niż niemarkowy z półki "chobździum" za 6 zł w czteropaku. Poza tym mając dostęp do tanich markowych bateryjek dlaczego nie miałbym nie korzystać z tego źródła?
Z litowo jonowymi ogniwami jest jak z przesiadką z malucha do dobrej klasy samochodu - jak raz pojeździsz to w kuperku będziesz miał poprzedni samochód - i będziesz się zastanawiał jak mogłeś być nieuświadomiony do tego krytycznego momentu ...
Ja pomału przechodzę w latarkach z rozmiaru 18650 na 26650 gdzie mogę używać zamiennie 26650, 18650 (z dodatkowa tuleja dystansującą) lub 3xAAA w specjalnym zasobniku - pod takie coś kupuję specyficznie dopasowany sterownik - kilka pierwszych trybów dla 3xAAA jako awaryjnych (mniej więcej 700mA max) i pozostałe do 3A dla ogniw 18650 lub 26650.
Jeśli dodatkowo latarka ma rozmiar 10-15 cm to już miodzio bo małe toto jest a dodatkowo zawsze pod ręką.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Tomson97 pisze:Za 6pln mam 2 Duracelle
Chłopie, przepłacasz. Słowo do zapoznania dla Ciebie to Industrial. Poszukaj w sieci tego typu baterii i masz dzięki temu oszczędności.
Dla przykładu tutaj masz 10 sztuk za 12 zł, z wysyłką 20 zł czyli 2 zł za sztukę, a to najdroższa opcja. Im więcej tym taniej. Sprawdź też w google, może masz jakiś sklep je oferujący niedaleko i odpadnie Ci wysyłka.

Z Industriali mogę polecić : Energizer, Duracel. Te miałem i są ok. Warto zainteresować się też marką EverActive. Mam je aktualnie i są całkiem całkiem biorąc pod uwagę cenę.

EDIT :
Aby było taniej http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... f5b#233982
allonitium

Post autor: allonitium »

Z jednorazówek najbardziej opłacalne są ogniwa z Ikei, jak ktoś ma blisko (80gr/szt):
ALKALISK AA
ALKALISK AAA

Jakiś czas temu widziałem testy, które wykazały, że niewiele ustępują najlepszym Duracellom.

Nowe akumulatorki z Ikei (białe wysokoprądowe i beżowe odpowiednik Eneloop Lite) są produkowane w Japonii, i wszystko wskazuje na to, że pochodzą z fabryki Fujitsu, która wcześniej produkowała Eneloopy. Technologia ta sama. Testy potwierdzają, że to bardzo dobre ogniwa w niskiej cenie:

Ladda AA 2450 mAh (odpowiednik Eneloop Pro)
Ladda AA 1000 mAh (wersja niskoprądowa)
max4max

Post autor: max4max »

allonitium pisze:Z jednorazówek najbardziej opłacalne są ogniwa z Ikei, jak ktoś ma blisko (80gr/szt):
ALKALISK AA
To jest raczej tylko wirtualny towar.
W żadnym ze sklepów Ikea go nie znajduje, reszty nawet nie sprawdzałem.

Edit.
A teraz znalazło... ciekawe czemu wcześniej było "page not found" na stronie Ikei...
Obrazek
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

max4max pisze:
allonitium pisze:Z jednorazówek najbardziej opłacalne są ogniwa z Ikei, jak ktoś ma blisko (80gr/szt):
ALKALISK AA

Edit.
A teraz znalazło... ciekawe czemu wcześniej było "page not found" na stronie Ikei...
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_580df37ab91636406.jpg]Obrazek[/url]
Widziałem je w w Krakowie miesiąc temu.
allonitium

Post autor: allonitium »

rafalklis pisze:
max4max pisze:
ALKALISK AA

Edit.
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_580df37ab91636406.jpg]Obrazek[/url]
Widziałem je w w Krakowie miesiąc temu.
Może coś aktualizowali na stronie - jak pisałem to strona działała. Generalnie pełno tego w sklepach jest zawsze i nigdy nie miałem problemu z dostępnością.
ODPOWIEDZ