Latarka LED do 99zł. Moc, focus, dimmer.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
adamszulc

Latarka LED do 99zł. Moc, focus, dimmer.

Post autor: adamszulc »

Bardzo serdecznie witam wszystkich użytkowników forum swiatelka.pl.

Jest to mój pierwszy post także proszę o wyrozumiałość.

Szukam latarki LED do stu złotych lub mniej.

Cechy które musi posiadać:
- jak największą możliwą moc za tę sumę,
- funkcję skupiania wiązki światła (potocznie nazywaną zoom'em)
- funkcję zmiany mocy emitowanego światła, najlepiej 25%,50% i 100% (mile widziany strobe).

*nie będzie używana w trudnych warunkach (nie musi być superwytrzymała).

No więc wpisałem w aledrogo:
Latarka LED supermocarz oślepia agentów mossadu w dzungli z 1 kilometra i wyskoczyła taka spełniająca powyższe warunki:

http://allegro.pl/latarka-led-zoom-cree ... 98529.htmlCREE XM-L T6 +AKCESORIA 2x18650

lub

http://allegro.pl/wojskowa-latarka-dioda-led-cree-xml-t6-power-bank-i5874532675.html?bi_s=ads&bi_m=p2,2&bi_c=89085

Chciałem zapytać bardziej doświadczonych użytkowników czy ten produkt jest warty swojej ceny. Może w tej cenie można dostać coś lepszego ?

Czy potrzebujecie jakichś dodatkowych informacji ?

Zapraszam do dyskusji.
Adam
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Na allegro kupisz nie to co widzisz tylko to co marketing sprzedawcy i Twoja łatwowierność wynikająca z nieznajomości realnych parametrów latarek łyknie - krótko: przepłacisz a dostaniesz co najwyżej latarenkę a nie LATARĘ,.
Poniżej 100 zł nie dostaniesz NIC z ZOOMóW co mogłoby Cie zadowolić - cos co u nas kosztuje 80 zł w Chinach można kupić za 5 dolców. Wprawdzie można znaleźć fajne latarki w niskiej cenie ale trzeba wiedzieć czego szukać i na co zwracac uwagę - drobne niuanse w produkcie za kilka dolców mają ogrome znaczenie.
Jeśli upierasz się skorzystaj z tego - http://www.banggood.com/MECO-XM-L2-5-Mo ... 82520.html - latarka z potencjałem i z pełna pigułą - za taką latarkę w Polsce na allegro chcą co najmniej 150 zł za takie minimalistyczne "cudo".
Krótko - dobry zoom z baterią i ładowarką to minimum 150 zł u nas i 25 dolców w chinach.
Jeśli chcesz kupić marzenia za drobne to zagraj w ToToLotka ;)
Uwierz tym co przechodzili fazę tanio/dobrze (owszem da się ale wtedy gdy będąc mocno obeznany w temacie - podkreślam - MOCNO OBEZNANY - spośród setek modeli wybierzesz ten właściwy) a obecnie stojąc na ziemi twardo raczej unikają zoomów.
Większość forumowiczów uważa zoomy za "dupniane świecidełka" - i dobrze prawią, ja zoomy lubię bo znam ich wady a prosta metodą podmiany drajwera na mocniejszy da się je nieco zniwelować - niestety to kosztuje.
Dobre zoomy maja kilka istotnych parametrów których przy cenie 100 zł nie przeskoczysz jeśli nie umiesz grzebać w latarkach.
Przykładowo dobry zoom http://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_300404.html i bardzo dobry zoom https://www.fasttech.com/products/1601/10019029/4156800 - ceny odzwierciedlaja poziom wykonania - czyli to co widzisz to otrzymujesz - one nie potrzebują marketingu bo "sprzedają się" same ...
Jeśli dokładnie popatrzysz na ceny zauważysz "znaczące" różnice - uwierz na słowo bo bez większej wiedzy w temacie nie zauważysz ich a wręcz uznasz za wady (np. duża waga czy olbrzymia 4-5 cm głowica i szklana soczewa - to są podstawowe "wady" które są cechami dobrych zoomów)
Acha - pojęcie dobry zoom dla laika a DOBRY ZOOM dla obeznanego w temacie to coś jak różnica pomiędzy samochodem klasy mini typu maluch a samochodem klasy średniej typu Toyota jakakolwiek.
adamszulc

Dzięki za szybką i obszerną wypowiedź !
Mociumpel pisze:Na allegro kupisz
Tak jak pisałem, najważniejsza jest dla mnie maksymalna moc i możliwość skupiania.
W "bardzo dobrym zommie" przez Ciebie zaproponowanym, zobaczyłem fatalny kołowy wzór wokół głównej wiązki w maksymalnym skupieniu. Choć jest uznany za "bardzo dobry" dla mnie jest bezużyteczny.

Moją uwagę zwróciła Twoja pierwsza propozycja MECO XM-L2.

Dlaczego laratka Meco XM-L2 jest lepsza od tych zaproponowanych z allegro ?

Będę także wdzięczny za opinie innych użytkowników.

Adam
Mociumpel

To co uznałeś za fatalny "dodatek" w b.dobrym zoomie jest w tych najtańszych widoczne jako coś takiego http://img.dxcdn.com/productimages/sku_29095_8.jpg czy https://img.fasttechcdn.com/120/1206301/1206301-2.jpg- ta "kupa prążkowa" jeśli nie zaakceptujesz w tej "dobrej" to Cie w najtańszej obrzydzi i odrzuci ...
Taka jest specyfika zoomów niestety z przesuwana głowica na asferycznych soczewkach, szczególnie przy plastikowych i niezmatowionych odbłyśnikach oraz przy grubaśnej aluminiowej koronce. To one powodują właśnie takie efekty zarówno na "szerokim" jak i "wąskim".
Poza tym nie ufaj wszystkiemu co widzisz - nie wszystkie prezentowane "beamshoty" czyli rzuty świateł w terenie są prawdziwe lub są uciążliwe.
Jeśli byłbyś we Wrocku jestem w stanie zaprezentować Ci różnice między zmodowanym zoomem (http://www.banggood.com/PALIGHT-M900-S- ... 54019.html na diodzie XPL i sterowniku 3,04A) a zoomkiem klasy tego co podałem Ci jako rozwiązanie budżetowe - zaprawdę powiadam Ci kopara Ci opadnie i zrozumiesz że moje teoretyzowanie wiedzą i Twoje przyszłe niewypowiedziane argumenty zgasną w obliczu konkretnego "świetlnego przykładu" - po prostu na własne oczy zobaczysz "przyzwoity" zoom (nie najlepszy ale tak kompaktowy jak tylko się da i tak dopasowany do moich potrzeb jak tylko umiałem sam zrobić)
Ogólnie zoomy są do dupki i tylko niektóre po akceptacji wad potrafią zaskoczyć i być "fajne".
Pytasz dlaczego ta MECO jest lepsza od tych z allegro - ano chociażby dlatego, że za DOBRĄ uznało ją ponad 200 osób (w kategorii cena/możliwości) czego w produkcie allegrowym raczej nie uświadczysz, a po drugie ma pełna pigułę (co to oznacza poczytaj na forum bo to jedna z najbardziej istotnych cech w latarkach a w tanich NAJWAŻNIEJSZA)
Ostatnio zmieniony wtorek 20 wrz 2016, 23:36 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 2 razy.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Podobne tematy były wałkowane na forum wiele razy, za taką kasę nie kupisz dobrej latarki a tym bardziej ze zmianą wiązki. Fajnego zooma zrobił Fenix ale nieco przekracza twój budżet https://www.moto-akcesoria.pl/outdoor-i ... -fd40.html
Zoomy robi też Led Lenser ale też są dość drogie.
Dodatkowo dobre markowe ogniwo z ładowarką to koszt około 50zł i więcej więc cena za latarkę wraz z ogniwem i ładowarkami jest dość mocno podejrzana.
adamszulc

Mociumpel pisze:To co uznałeś
Dzięki za pociągnięcie tematu.

plecho1 pisze:nie kupisz dobrej latarki
Dobrze że o tym piszesz. Czy jest jakaś lista podpunktów które charakteryzują latarki dobre ? Co powinna mieć "dobra" latarka a czego nie ma "zła" ?
Będę wdzięczny za odpowiedź lub link.

Adam
plecho1
Kontakt:

Dobra latarka musi mieć dobrze zrealizowane chłodzenie diody bo diody przy takich mocach wydzielają sporo ciepła. Musi mieć dobry sterownik zasilający diodę aby szybko nie spadała jasność diody oraz sterownik musi mieć zabezpieczenie termiczne oraz przed nadmiernym rozladowaniem ogniwa. Sama dioda też minimum XML-2 lub coś mniejszego markowego a nie jakaś podróbka świecąca na niebiesko oraz dobra optyka, np reflektor z aluminium a nie z tworzywa. To takie minimum ale poczytaj może tematy o wyborze latarki w podobnym budżecie to sam zorientuje się o co w tym mniej więcej chodzi. Ja też na poczatku dokonałem dwóch nietrafione zakupów i dopiero później trafiłem na tę kopalnię wiedzy latarkowej i teraz na pewno tych latarek bym nie kupił :) Nie.że były jakieś kiepskie ale na pewno można było kupić lepsze trochę taniej. Miałem zooma Led lensera L7 ale w porównaniu np. Z Convoy M1 nie ma najmniejszych szans.
mathew

Post autor: mathew »

Mociumpel pisze:Jeśli upierasz się skorzystaj z tego - http://www.banggood.com/M...t-p-982520.html
Kupiłem w tamtym roku na TMART podobną latarkę , możliwe że to nawet to samo, tylko różni się napisami na obudowie :D Ta latarka nie ma 950lumenów tak jak w opisie (tym bardziej MECO nie będzie miała 2000), ale jak za te pieniądze to warto kupić. Mi się wtedy udało, bo była jakaś promocja i dorwałem tą latarkę za 20zł.

Jakość wykonania nie powala, ale tragedii też nie ma, z pewnością nie będzie się niczym różnić od tych latarek z allegro po 80-100 zł.
adamszulc

plecho1 pisze:Dobra latarka musi
Dzięki, klaruje mi się temat. Elektronika tak, musi być dobra. Jeśli chodzi o odbłyśnik to dla mnie chyba lepiej aby go nie było (może powodować otoczkę o której pisałem wyżej?). Barwa światła może być troszkę przesunięta w chłód, nie jest to dla mnie problem.

mathew pisze:Kupiłem w tamtym roku
Jestem dość mocno zdecydowany na latarkę którą posiadasz. Chciałem zapytać o parę rzeczy:

- czy jest możliwość odkręcenie soczewki/przedniej części ?

tam na zdjęciu widzę że przy maksymalnym skupieniu jest mocna otoczka
Obrazek

- czy w Twojej wersji też to tak wygląda ?

Adam
plecho1
Kontakt:

Kolega też za około 80zł kupił podobną latarkę z ogniwem i ładowarką i był zachwycony ale jak zobaczył jak świeci EDC X1 to był w szoku jak może świecić mniejsza latarka bez zooma. Ale może lepiej kup co chcesz i sam się przekonaj.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Tanie latarki z zoomem z allegro mają wspólne cechy:

-pod ledem jest dziura = brak chłodzenia leda i jego smażenie
-akumulatory z pojemnościami z kosmosu - niby mają 3000mAh a w rzeczywistości często jest to 500 - 1000mAh
-parametry latarki z kosmosu - niby 2000 lumenów, ale tyle nawet dioda z tej latarki nie osiągnie. Realnie osiągają jak dobrze pójdzie jakieś 300 - 400 lumenów
-często ostre krawędzie, kiepskie wykonanie
-niebezpieczne ładowarki najniższej jakości, zubożone do granic, aby tylko ładowały, a że przeładowywują to już mniejsza o to.

Po pierwsze powiedz do czego potrzebujesz latarkę. Po 2 zastanów się, czy warto się pchać w coś taniego, bo potem zapłacisz ponownie przy kolejnym zakupie.
ILPT
Mociumpel

Proponuję koledze przeczytać wątek http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... c&start=45 oraz http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=207127#207127 - są tam udzielone bardzo obszerne informacje dotyczące tanich zoomów oraz tych trochę lepszych.
Powtarzanie po raz kolejny tych samych informacji za pomocą kopiuj/wklej mija się z celem.
Po zapoznaniu się z wiedzą podstawową ogarniesz tło problemu i będziesz w stanie pytać precyzyjniej.
Forum jest po to aby pomagać ale odpowiadanie po raz kolejny na takie same pytania w tak samo obszerny sposób jak we wcześniejszych wątkach to strata czasu - nikt nie wskaże Ci najlepszego rozwiązania do 100 zł ot tak bo jest zarówno zoomów jak i zwykłych latarek (modeli i dostawców i producentów) ogrom, które mimo podobnej ceny różnią się diametralnie.
Tanie latarki to dosłownie niepowtarzalny biznes - czyli każdy zakup to loteria, chyba że kupujesz markowy wyrób wtedy wiesz czego spodziewać się po kolejnych wyrobach - trzymają pewien standard wykonania i jakości.
Znając podstawowe zalety można wybrać ten model lub rodzaj światełka który Ci najbardziej odpowiada.
Ja polecałbym zrobić sobie samemu - do 100 zł będziesz w stanie złożyć zooma samemu a za dodatkowe 50 zł kupisz ogniwo z prostą ładowarką.
I troche przekory na koniec - zapewne zastanowisz sie dlaczego ja sie udzielam a temat nie za bardzo sie rozwija - ano dlatego że lubię zoomy bo to trudny temat a inni uważają to za badziew niewart słowa poza jednym "g..o". Ja tylko dopowiadam na koniec "g..o" z potencjałem o ile wie jak się do niego zabrać (bo to w sumie proste rzeczy są ;) ) - po drobnych modach otrzymujesz wyrób rzemieślniczy który bije na głowę osiągami i uniwersalnością allegrowe wynalazki. Wprawdzie do profi celów będzie mu daleko (np. podwodne zoomki to już pierwsza liga konstrukcji latarkowych i w takim sprzęcie nawet latarki z reflektorem to konstrukcje proste są) ale miano JEDYNEGO ZOOMIARZA na dzielni będziesz miał ...
mathew

Post autor: mathew »

adamszulc pisze: Jestem dość mocno zdecydowany na latarkę którą posiadasz. Chciałem zapytać o parę rzeczy:

- czy jest możliwość odkręcenie soczewki/przedniej części ?

tam na zdjęciu widzę że przy maksymalnym skupieniu jest mocna otoczka

- czy w Twojej wersji też to tak wygląda ?

Adam
Da się odkręcić przednią część:

Obrazek

Maksymalne zbliżenie wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Maksymalne oddalenie:

Obrazek
adamszulc

skaktus pisze:Tanie latarki z zoomem
Dzięki za listę. Czegoś takiego mi brakowało.

Mociumpel pisze:Proponuję koledze przeczytać wątek
Thx !

mathew pisze:Da się odkręcić
Wielkie dzięki. Niestety to gorące centrum jest dla mnie dyskwalifikujące...

Wychodzi na to że nie znajdziemy konkretnego modelu.

Dziękuje za wszystkie wypowiedzi, porady, linki.
Temat do zamknięcia.

Serdecznie pozdrawiam
Adam
allonitium

Post autor: allonitium »

A ja proponuję obejrzeć Warsuna X50.
Za $15,99 jest kawał niezłego zooma. Pierścienie w dużym skupieniu będą jak w każdym zoomie, ale chłodzenie ma dobre i zasilanie też uniwersalne bo można używać ogniw 26650, 18650 albo 3 zwykłe (duże) paluszki. W tym ostatnim przypadku światła będzie mniej, ale nadal sporo. Na li-ion tych 1200lm z opisu też nie osiągnie ale pod tysiąc pewnie będzie blisko na dobrych ogniwach. Dioda to prawdziwe Cree XM-L2, można szukać recenzji Warsuna X65 - ta sama obudowa tylko dioda starsza (XM-L).
Generalnie to dobry budżetowy zoom, który zbiera dobre opinie. Za niewielkie pieniądze można przynajmniej zorientować się jakie są zalety i wady takich konstrukcji i rozeznać się lepiej w temacie własnych wymagań/potrzeb.
ODPOWIEDZ