Nitecore HC30>Skilhunt H03r>Armytek Wizard PRO v3>X

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
salomon

Nitecore HC30>Skilhunt H03r>Armytek Wizard PRO v3>X

Post autor: salomon »

Na temat powyższych czołówek napisano już wiele. Chcę przekazać subiektywne opinie z mojego użytkowania. HC30 mam od dawna i o niej mogę powiedzieć najwięcej z doświadczenia. AT mam od lipca i skradła moje serce jakością wykonania. H03r mam od tygodnia czyli świeże spojrzenie na tą latarkę.
Do mojego słowa o latarkach dorzucę ważne informację i wątki z innych źródeł.

I tak zacznijmy od:

Nitecore HC30.

Lekkość to jej największy atut, 130g cały zestaw z ogniwem.
Jakość oceniam bardzo dobrze. Nie ma problemu z anodyzacją, ale jak ktoś używa klipsa to zacznie się wycierać.
Chcę w tym miejscu podkreślić zaletę numer jeden ta czołówka jest jednym z najlepszych dostępnych na rynku światełek do biegania. Nie ma problemu z trzymaniem się na głowie. Nie jest źle wyważona, bo prawie nic nie waży. I nie ma opcji że czołówka z zasobnikiem może być lepsza do biegania, bo nie może! Masa robi swoje i dynda, nawet jak będzie super wyważone to z większą masą jest tylko gorzej.

Max Output 1000 lumens
Max Beam Distance 162 m
Max Beam Intensity 6600 cd
LED CREE XM-L2 U2
Reflector SMO
Battery 1 × 18650, 2 × CR123
Special Modes Location Beacon, SOS, Strobe
Beam color Neutral white, White light
Length 98 mm
Head Size 24.2 mm
Weight 40.3 g (without battery)

Specyfikacja
Obrazek
Testowane na ogniwach 3400mAh w warunkach laboratoryjnych
Obrazek

Kilka informacji z zagranicznego forum. Są tu piękne zdjęcia terenowe, które moim zdaniem odpowiadają rzeczywistości.

http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... shots-comp

Armytek Wizard PRO v3 XHP50 2300LM Neutral White

Obrazek

Mam wrażenie technologicznego majstersztyku.
Tryby bardzo fajne, zmiana może komuś nie pasować. Widziałem wpisy, że jest za dużo klikania. No i owszem potwierdzam, ale jak ktoś wydaje tyle na czołówkę to raczej wie co kupuje i chce sobie poklikać. Sama przyjemność z użytkowania jak dla mnie. Ale z przykrością muszę zaznaczyć, że rozkład światła jest szeroki i nawet 2300lm świeci w terenie krótko, jak dla mnie za krótko. Na rowerze nie da rady, HC30 jest dużo lepsza poprzez wyraźny spot.

LED light output: 2300lm
OTF light output: 1800lm
Beam distance: 130m
Peak Beam Intensity 4200 cd
LED: Cree XHP50
Optics : TIR-optics
Hotspot: 70 °
Spill: 120 °
Hotspot diameter at 5 meters: 7 m

Dimensions & Weight
Length: 101mm
Body diameter: 24.5mm
Head diameter: 29mm
Weight (without batteries): 48g [bez baterii] z magnesem [bardzo dobry]

Output levels and runtimes: Turbo2 = 1800 (1h), Turbo1 = 900lm (1h40min), 390lm (4h), 165lm (10,5h), 30lm (50h), 5,5lm (40d), 1,5lm (40d), 0,15lm (200d)
Testowane na 3400mAh w war. lab.

Skilhunt H03r

Latarka wypróbowana na rowerze. I zostałem mile zaskoczony. Dawała radę, świeciła szeroko a i na odległość gdy spojrzałem w bok oświetlała las całkiem dobrze. Pozytywnie się zaskoczyłem. Do tej pory myślałem że, HC30 jest najlepszym wyborem bo ma dobre skupienie. A tu proszę niczego mi nie brakowało, doświetliła wszystko bardzo dobrze.

LED: CREE XM-L2 U4
Max output: ANSI 1000 Lumens
Max runtime: Few months
Max beam distance: 145 meters
Max peak beam intensity: 5300cd
Waterproof: IPX-8
Impact resistant: 1 Meter
Battery: 1×18650 , 2x CR123A , 2x RCR123A
Rated Range: 2.7V ~ 8.4V
Dimension:
Length 99.9mm
Head diameter 23.5mm
Body diameter 21.6mm
Weight: 44g (without battery) z magnesem [całkiem niezły, trochę słabszy od AT]

Accessories: Headband, clip, lanyard, magnet replace rubber pad, Operator’s manual, Warranty card, Spare O-ring

Specyfikacja
Obrazek

XTAR Warboy H3 Cool Light

Bardzo ciekawa propozycja. Latarka troszkę masywniejsza 50g, dobrze wykonana. Reflektor OP rozmiękcza dość wyraźny spot 6200 cd. Zaletą jest niewygórowana cena w stosunku do parametrów i jakości. Latarka wyposażona w zabezpieczenie termiczne. Zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją.
Niestety latarka w moich rękach była tylko kilka minut i nie zrobiłem więcej zdjęć. Miałem jednaj okazję się pobawić tym sprzęcikiem już jakiś czas temu i zrobiła ma mnie bardzo dobre wrażenie. Interfejs intuicyjny. Przycisk od boku stanowi płaską powierzchnię z głowicą latarki. Jedyny minus jak dla mnie to wygląd i tylko dlatego bym jej sobie nie kupił.

LED: CREE XM-L2 U3
Max output: ANSI 1000 Lumens
Max beam distance: 157 meters
Max peak beam intensity: 6200cd
Waterproof: IPX-8 [2m]
Battery: 1×18650

Dimension:
Length 105mm
Head diameter 30mm
Body diameter 22mm
Weight: 50g (without battery) brak magnesu

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=208730
Wątek z forum dotyczący H3

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia

Obrazek
Opaska H03r jest najsolidniejsza i ma dodatkowe trzymanie boczne, które akurat mnie uwiera w głowę
HC30 - delikatna, lekka, bez zarzutu
AT - trzeba ją związać samodzielnie! nie jest to trudne ale kilka minut trzeba poświęcić
Obrazek
Moim zdaniem nie ma powłok AR na szkiełku.
Obrazek
Cienkie gumowe ramiona trzymające latarkę. Jak ktoś ma zamiar ją wiele razy wyciągać i wkładać to ten element jest słabym punktem.
Obrazek
Zielona powłoka AR na szkle.
Obrazek
Umiejscowienie przycisku dla mnie wygodne jest we wszystkich.
H03r - przycisk od góry, z blokadą i diodą sygnalizacyjną, Bardzo wystający i gumowaty, na wszystkich zdjęciach dostępnych w necie poprzekręcany w różne strony [łatwy do zlokalizowania w ciemności]
HC30 - Od boku, o szorstkiej fakturze, lekko osłonięty srebrnym pierścieniem ale nie schowany głęboko [do zlokalizowania w ciemności nie najłatwiejszy ale spokojnie wyczuwalny]
AT wizard - Od góry, z dobrej jakości gumy, otoczony stalowym pierścieniem, wystający lekko [łatwy do zlokalizowania w ciemności]
Obrazek
Tak to wygląda wielkościowo
Obrazek
No i charakterystyka tych dwojga to obecność magnesu w dupce.
H03r wyraźnie słabszy ale latarkę powinien utrzymać
AT - trzyma bardzo solidnie i w dodatku jest demontowany.

Obrazek
H3 W porównaniu wielkości wychodzi na dość dużą. Do biegania na pewno HC30 i H03r będą lepsze.

Obrazek

Jak dla mnie niedościgniony wzór jakości wykonania. Najlepsze moletowanie i anodyzacja to Acebeam K60.

Obrazek

A tak wygląda wykończenie Nitecore TM06s na tle czołówek.

CDN... dodam jeszcze zdjęcia jak to świeci. Proszę o chwilę cierpliwości i wzbogacenie wątku o własne doświadczenia.
Przepraszam za brak profesjonalizmu w tekście, mam nadzieje że da się to przeczytać.
Załączniki
Wizard-v2_Pro_en.pdf
AT XHP50
(2.06 MiB) Pobrany 27 razy
Ostatnio zmieniony sobota 10 wrz 2016, 20:33 przez salomon, łącznie zmieniany 11 razy.
1984

Post autor: 1984 »

Ja dodam że wizard XHP50 grzeje się niemiłosiernie. Jak jest zimna to po kilku sekundach czuć ciepło, ale jak jest w środku zagrzana, świecimy sobie np w medium i wrzucamy turbo, to dosłownie czuć falę ciepła już w chwili przełączenia.
ODPOWIEDZ