Wczoraj stałem się posiadaczem Raspberry Pi w wersji 3ciej.
RPi z BG w końcu przyszło (od 1 czerwca w WER Wawa leżało) nieco pogniecione pudełko ale chyba wszystko działa. Niebawem może też dojdzie Orange Pi PC 2 (nowa wersja z eMMC i WiFi za ~20$ więc żal nie kupić) i będę myślał o inteligentnym domu. Szykuje się remont i uposażanie nowego lokum więc można od razu pomyśleć o dodatkowych funkcjonalnościach. Oczywiście oświetlenie LED do tego system awaryjnego zasilania z energii pozyskanej z solarów + ... poprzeczkę wysoko sobie postawiłem.
Zachciało mi się zabawy z routerem z openwrt no i zablokowałem go wgrywając firmware. Na szczęście bootloader działał więc po obszernej lekturze, z pomocą PL2303 i po 3h "walki", wszystko działa jak wcześniej
Tak na marginesie polecam HG553 z openwrt - chyba jeden z tańszych do modemów 3G a na dodatek ma 2gi port USB umożliwiający podpięcie drukarki/dysku/pendrive ...
ElSor pisze:stałem się posiadaczem Raspberry Pi w wersji 3ciej.
Proszę, wrzuć w wolnej chwili jakąś reckę / porównanie obydwu pod kątem funkcjonalności i wykorzystania ich do automatyki (zwłaszcza dostępności kodów/tutoriali). Czasami nie ma sensu bawić się w coś swojego tylko chyba łatwiej wykorzystać to co oferują Rasp/Orange Pi (zwłaszcza w tych cenach..)