Ultrafire c2 HA-III - uniwersalna latarka dla moddera.

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
igi

Ultrafire c2 HA-III - uniwersalna latarka dla moddera.

Post autor: igi »

Moją recenzję zacznę od tego, że bardzo lubię tą latarkę.
Jest to chyba jedno z najbardziej uniwersalnych światełek na DX, dodatkowo kosztuje stosunkowo niewiele.

Uniwersalna jest dlatego, że daje niezłe skupienie i spory zasięg (100-150 metrów), przy jednocześnie bardzo szerokim i dosyć jasnym spillu, który świetnie oświetla wszystko wokoło.
Świetnie sprawdza się na rowerze, z tych samych względów, dużo światła na boki i dobry zasięg, to coś co większość rowerzystów chciała by mieć.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są osoby którym taki rozkład światła nie odpowiada, jednak dla zwykłego światełkowca, dla którego będzie to jedyna porządna latarka, stanowi ona chyba najlepszy kompromis jeżeli chodzi o użyteczność światła.

Przejdźmy więc do sedna sprawy czyli recenzji.

Ponieważ aktualnie mam dwie takie latarki - jedną moją zmodowaną - czyli sku 15880 + r2 od rgblighting + powlekane szkiełko, oraz drugą która dzisiaj przyszła z DX, postanowiłem przy okazji porównać te dwa jak by się mogło wydawać identyczne pod względem body światełka.
Na zdjęciach nieprzerobiona latarka z DX będzie widoczna po lewej stronie.

Wygląd - jednym może się podobać innym nie.
Mimo, że na zdjęciu na DX latarka jest czarna, najprawdopodobniej dostaniemy w wersji srebrnej.

Obrazek

Jest to już moja trzecia c2 w wersji HA-III i trzecia srebrna, co więcej, każda różniła się mniej lub bardziej szczegółami konstrukcyjnymi - pewnie wszystkie robione w innych fabrykach.

Jak widać na powyższym zdjęciu, latarki identyczne, jednak wprawne oko zauważy drobne różnice w wykończeniu, i inną gumę włącznika - stara ma 20 mm i można postawić w pozycji świeczki, nowa ma standardowe 16 mm i nie za bardzo chce stać na zakrętce.
Nie są całkowicie rozkręcalne, nie da się odkręcić głowicy od tulei środkowej - jest sklejona.

Obrazek

Powłoka HA-III w obu latarkach bardzo dobrej jakości, pierwszą mam już ponad pół roku, i nie ma na niej nawet najmniejszego zadrapania.
Body wykończone bardzo ładnie, bez zadziorów i ostrych krawędzi, gwinty bardzo dobre, dobrze spasowane, sporo materiału użyte do wykonania latarki - w odróżnieniu do wersji HA II którą też posiadałem.

Oringi dobrze dobrane, nakrętki zakręcają się dosyć ciasno, więc jest szansa na wodoszczelność.

Obrazek

Reflektory teksturowane - niestety oba inne :). Średnica i wysokość ta sama, ale nie pasują zamiennie - nie da się wtedy do końca jednej latarki zakręcić. Sama teksturka też się różni jeden ma drobniejszą, lepiej wykonaną, drugi grubszą ale i łagodniejszą.
Oba refki czyste bez odcisków palców. Szybki szklane, bez powłok.

Obrazek

Obrazek

Piguły - dwie całkowicie różne :).
W starej latarce jest miejsce na mcpcb okrągłe 20 mm w nowej 14 mm.
Stara ma inny mosiężny krążek na driver, i mniejszą powierzchnię styku z body, ma za to dziurki do odkręcania piguły, o czym w nowej chyba zapomnieli :]
Trzeba też wspomnieć, że w nowej diody do piguły nic nie dociska, jest pod spodem odrobina pasty, jednak u mnie dioda wisiała w powietrzu. Żeby to poprawić trzeba dorobić krążek z plastiku na diodę o średnicy 14mm dzięki któremu reflektor będzie dociskał diodę.

Obrazek

Obrazek

Włączniki - znowu różnice.
W starej standardowy DXowy duży włącznik, działający sprawnie, przynajmniej przy takich prądach jakie ja stosuję. W drugiej jakiś dziwny wynalazek, wkręcana aluminiowa tuleja z włącznikiem, który notabene też jest dość niespotykany - przynajmniej ja taki widzę pierwszy raz :). Jest raczej niewielki, ale pracuje bardzo przyjemnie - pod względem pracy chyba najlepszy z jakim miałem styczność, ciekawe tylko jak długo pociągnie.
Dodam jeszcze, że w trzeciej c2 haIII którą kiedyś miałem włącznik był jeszcze inny :].
I tu rodzi się moje pytanie - po co ?
Po co oni ciągle zmieniają konstrukcję włącznika i samej latarki - przez to człowiek który chciałby mieć kilka takich światełek musi do nich trzymać kilka kompletów gumek i włączników, a jak porysuje reflektor, to też nie wie czy nowy będzie pasował.
Niestety o powodach takich zmian wiedzą chyba tylko sami chińczycy...

Obrazek

Obrazek

Driverek to jakaś jedno trybowa nędza, na świeżym akku daje w diodę około 0.9A, przy 4.0 V daje 0.8A, przy 3.75 daje już 0.6A, więc o regulacji możemy pomarzyć.

Dioda to bliżej niezidentyfikowana XR-E - z tej nowszej serii z zredukowaną wielkością struktury o której już ktoś pisał na forum. Skupia się całkiem nieźle, lepiej od r2 w mojej zmodyfikowanej c2, kolor lekko fioletowawy, dużo zimniejsza od posiadanej przeze mnie r2.

Pomiary światła wykazały na świeżym akku około 7000 luxów z 1m, więc całkiem przyzwoicie, biorąc pod uwagę 0.9A w diodę.
Moja zmodyfikowana uzyskuje obecnie 9000-9200 luxów z 1m przy prądzie 1A na diodzie r2 od rgblighting i powlekanej szybce.

Beamshotów chwilowo nie będzie, bo wolałbym zrobić w terenie niż w pokoju. JAk się zbiorę w sobie to dodam ;).

Podsumowując
Jest to bardzo dobrze wykonana latarka, która jednak w swojej podstawowej wersji nie zachwyca.
Ja kupuję te latarki ze względu na jakość obudowy, wymieniam sterowniki i diody, dzięki czemu uzyskuję bardzo dobrą latarkę EDC. Do tej nowej mam zamiar wpakować pigułę i diodę z wersji MC-E + diver cali&df :), dlatego też jak tylko dojdzie do mnie wersja mc-e zrobię kolejną recenzję ;].

Dla kogoś kto boi się modyfikacji, lepsza będzie wersja HA-II z diodą q5 i wielotrybowym sterownikiem z DX, gdyż bez przeróbek świeci całkiem przyzwoicie..

Na koniec - zdjęcia nie są najlepsze - robiłem je wieczorem w pokoju bez lampy błyskowej i z ręki, stąd są takie a nie inne :).
Awatar użytkownika
yano

Post autor: yano »

Bardzo fajna recenzja :mrgreen:
Czy mógłbyś dopisać, jakie są koszty: zakupu latarki oraz elementów do modyfikacji. Z dostępnością latarki na DX chyba nie ma większych problemów? :wink:
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Awatar użytkownika
igi

Latarka - 25 dolarów, modyfikacja - q5 u rgblighting to koszt 23 zł, r2 to jakieś 32 zł, sterownik 5,5 dolara za sku 15880 co razem daje 120-130 zł.
Nie jest to może najtańsze światełko, ale ja wolę mieć solidne, nawet droższe body niż tańszą ale słabo wykonaną i mało trwałą latarkę.
Miałem na początku c2 w wersji ha-II i gwinty są dużo gorsze, wykonanie słabe a powłoka jak to haII - po miesiącu noszenia w kieszeni zaczęły się pojawiać wytarcia w powłoce na brzegach, a nic tak nie wkurza jak rysy na ukochanym światełku i to na dodatek pojawiające się tak szybko ;)
Awatar użytkownika
po100

Post autor: po100 »

To ja bardzo poproszę o link do tej latarki.
Na DX nie moge znależć, a na KAI czasowo niedostępna.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

A tam nie można... wpisujesz w wyszukiwarkę DX "Ultrafire c2 HA-III" i jest na pierwszym miejscu. sku.6177
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
SzymonHK

Post autor: SzymonHK »

Chinole robią wszystko z jednego powodu: żeby było taniej. Choc sama latarka nie jest zła, to te zmiany są w większości na gorsze.
Do sprzedania DARKTORT DT-E1.0 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1772
Awatar użytkownika
igi

No właśnie, jeżeli chodzi o pigułę i reflektor to się zgadzam. Na nowej ref jest tak zrobiony, że nie opiera się o pigułę, więc nie musi być wszystko idealnie spasowane, piguła też pewnie tańsza w obróbce, nie trzeba stosować tej plastikowej podkładki.
Ale włącznik - ten nowy to przerost formy nad treścią - w starej mamy kawałek plastiku dociskający gumę włącznika do body, włącznik, płytkę i krążek do skręcenia wszystkiego w kupę.

W nowej wkręcaną tuleję aluminiową, nagwintowaną z dwóch stron, płytkę, włącznik do tego krążek plastikowy od spodu, drugi krążek od góry wkręcony w tuleję, całość wkręcamy w zakrętkę dzięki czemu dociskamy gumkę do body.
Na pewno wykonanie eleganckie, zapewnia 100% szczelność, ale po co tak skomplikowane :), tańsze w wykonaniu też na pewno nie jest.
Awatar użytkownika
po100

Post autor: po100 »

greg napisał:
A tam nie można... wpisujesz w wyszukiwarkę DX "Ultrafire c2 HA-III" i jest na pierwszym miejscu. sku.6177
Przepraszam, nie sprecyzowałem chodzi mi o kolor. Tą dawno znalazłem. Chciałem TAKIE CUDO , ale napisali, że nie ma.
Awatar użytkownika
igi

No właśnie na DX na zdjęciu jest czarna, ale wysyłają srebrną, przynajmniej ja 3 razy już srebrną dostałem :)
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Brązowa (nie czarna) byłą tylko pierwsza seria, od tej pory ślą srebrne. Kai miał wersję trochę ciemniejszą, szarą.
ODPOWIEDZ