Sprawdzony driver XHP-70
Sprawdzony driver XHP-70
Witam,
jaki jest sprawdzony driver do diody Cree HXP-70 dający prąd ok 5,5A? Mrelektronik jest ciekawą opcją (sprawdzone w jednej latarce z XHP), ale posiada sterowanie tylko przez dodatkowy przycisk, a takiego nie posiadam w budowanej latarce. Sterowniki do SST90 wyglądają ciekawie, ale nie jestem przekonany czy będą działać z XHP ze względu na inne napięcie wyjściowe.
Parametry jakie mnie interesują to:
- napięcie zasilania: 4S lub 2S (posiadam zasilanie 4S, mogę przerobić na 2S).
- prąd ok 5,5A,
- mile widziane zabezpieczenie przed rozładowaniem ogniw
- kilka trybów jasności.
Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.
jaki jest sprawdzony driver do diody Cree HXP-70 dający prąd ok 5,5A? Mrelektronik jest ciekawą opcją (sprawdzone w jednej latarce z XHP), ale posiada sterowanie tylko przez dodatkowy przycisk, a takiego nie posiadam w budowanej latarce. Sterowniki do SST90 wyglądają ciekawie, ale nie jestem przekonany czy będą działać z XHP ze względu na inne napięcie wyjściowe.
Parametry jakie mnie interesują to:
- napięcie zasilania: 4S lub 2S (posiadam zasilanie 4S, mogę przerobić na 2S).
- prąd ok 5,5A,
- mile widziane zabezpieczenie przed rozładowaniem ogniw
- kilka trybów jasności.
Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.
http://www.lightmalls.com/5-2-12v-5000m ... sc-p7-leds
Tylko że 5szt.
Tylko że 5szt.
Sterownik ma od 3,8A do niecałe 5A. Różnie.
W sterowniku jest wbudowane zabezpieczenie termiczne które wyłącza driver po przekroczeniu 60st.
Driver "wisi" na kabelkach nad płytką stykową. Trochę ciepła się produkuje - 5A . Z moich obserwacji nie za dużo.
Co należy zrobić:
1) Skalibrować driver za pomocą rezystorów pomiarowych.
2) Zapewnić chłodzenie samego drivera.
Do L2 mocuję płytkę drivera do płytki stykowej (lutuję razem za pomocą krótkich przewodów).
Pomiędzy płytki cienka warstwa thermoopad.
Tak zrobiony driver działa stabilnie, nie włącza zabezpieczenia (no chyba że cała latarka się przegrzeje).
Co do grzania to trzeba uważać przy lutowaniu. Miejsca mało i o zwarcie nie jest trudno.
W sterowniku jest wbudowane zabezpieczenie termiczne które wyłącza driver po przekroczeniu 60st.
Driver "wisi" na kabelkach nad płytką stykową. Trochę ciepła się produkuje - 5A . Z moich obserwacji nie za dużo.
Co należy zrobić:
1) Skalibrować driver za pomocą rezystorów pomiarowych.
2) Zapewnić chłodzenie samego drivera.
Do L2 mocuję płytkę drivera do płytki stykowej (lutuję razem za pomocą krótkich przewodów).
Pomiędzy płytki cienka warstwa thermoopad.
Tak zrobiony driver działa stabilnie, nie włącza zabezpieczenia (no chyba że cała latarka się przegrzeje).
Co do grzania to trzeba uważać przy lutowaniu. Miejsca mało i o zwarcie nie jest trudno.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl