Zakup throwera

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Zbitykablem

Zakup throwera

Post autor: Zbitykablem »

Witam!
Jakoś niedawno zachorowałem na throwera...
Szukałem trochę w internecie i prócz dość popularnego convoya c8 znalazłem parę innych propozycji... jak np: convoy l2, ultrafire c10, ultrafire c12, solarstorm SP02
Jak wypadają owe latarki w porównaniu do convoya c8? Warto wydawać praktycznie 2 razy więcej pieniędzy?
Jaka dioda jest najodpowiedniejsza do dużego zasięgu?
Rozumiem, że do convoya l2 można włożyć normalne 18650? Nie ukrywam, że na razie nie widzę sensu kupować innych akumulatorów/ładowarek...
Najbardziej podobają mi się chyba solarstorm SP02, oraz convoy l2 - mógłby ktoś powiedzieć jak wygląda jakość w jednej, jak i drugiej latarce, która zaświeci dalej?
A może znacie coś podobnego/ fajniejszego w podobnych cenach? (do +/- 40$ za host/latarkę)
Latareczka byłaby używana na rybach czy czasem w lesie, bardziej "do mienia" :D
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Cześć

Jak chcesz mieć znacznie większy zasięg, to latarka powinna mieć znacznie większy reflektor, ew. znacznie mniejszy emiter (ale tutaj wiele się nie zejdzie, przy dalej dużej jasności). Tak, że C10, bym odrzucił. C12 i SP02 wymiarów nie znam. L2 ma ref chyba ok 60mm, a to powinno już być OK.

Dioda najlepsza z najmniejszym emiterem. XP-L HI, albo jakaś oskalpowana po prostu, inaczej szkoda mieć takie duże lustro. Super szperacze wychodzą też na XP-G2 oskalpowanej i przesterowanej do ok. 3A (albo więcej, ale nie ręczę za żywotność). No i przy przesterowaniu koniecznie podłoże DTP (bezpośredni pad termalny, czyli SinkPad, Noctigo itp).

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
michal1

Post autor: michal1 »

Może L2 i XP-L hi i 5A albo trochę poczekać na XP-G3 :)
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

SP02 i L2 ma taką samą średnice reflektora. SP02 ma mniejszą wysokość reflektora.
W przypadku throwera bardziej chodzi o spasowanie diody z reflektorem niż o wymiary.
Trzeba dopasować wysokość położenia diody pod reflektorem odpowiednią podkładką.

Zdjęcia porównawcze oby latarek z oskalpowaną diodą XP-G2 S4.
Odległość 90m - 95m.

SolarStorm SP02 XP-G2 S4 skalp x 4A

Obrazek

L2 XP-G2 S4 skalp zasilanie x 4,5A.

Obrazek

L2 z diodą XP-L HI ma niewiele gorsze skupienie jak z XP-G2 skalp.
Tu możemy zastosować 5,5A osiągając 1800lm - 1850lm.

Temat L2 i temat SP02 .
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Dariusz70 pisze:W przypadku throwera bardziej chodzi o spasowanie diody z reflektorem niż o wymiary.
Nie no, oczywiście, że nieodpowiednie umiejscowienie diody kompletnie zgubi skupienie, ale z małego refa (np. jak z M2, że o S2 nie wspomnę ;) ) choćbyśmy co do mikrona dopasowali, to szperacza nie uzyskamy :wink:

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Ma być gotowiec czy będziesz poprawiał latarkę?

Fajną bazą do moda jest Yezl Y3

Latarka zasilana z 1 lub 2 ogniw 18650/26650.
Sterownik można podkręcić do 5A spokojnie.
Włącznik z tył, zmiana trybów pod kciukiem.

Na minus jest widoczny pwm na niskich trybach oraz piguła do wyrównania w niektórych egzemplarzach.

Z gotowców to gdybyś dołożył są maxtochy.

Obecnie cenowo najlepiej wychodzi Sniper M24 na XM-L2 U3 ale to i tak 68$
Tutaj recenzja : http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=17897
Zbitykablem

smokuxx1987 pisze: Ma być gotowiec czy będziesz poprawiał latarkę?
Obojętnie mi. Jeśli nie są to poprawki typu "wytoczenie połowy latarki" to raczej sobie poradzę :D

Kurcze... Nie mogę się zdecydować... Maxtoch to już za dużo na moją kieszeń...
Najbardziej podoba mi się ten solarstorm, ale ten convoy, czy yezl też fajne...
A jak wygląda sprawa chłodzenia w solarstormie?
Sam już nie wiem... Wszystkie 3 z tych "długich" mi się podobają...
W solarstormie podoba mi się wygląd latarki :D, do convoya można włożyć 26650 (kiedyś najwyżej bym dokupił), a teraz jeszcze doszedł ten Yezl, do którego też można będzie włożyć 26650 i ma boczny przycisk + troszku tańszy :P
W każdym bądź razie dioda poleci xp-g2 na noctigonie
michal1

Post autor: michal1 »

L2 sprawdzony, dobry, niedrogi i dość prosty w modyfikacji. Do tego mnóstwo części i przy odpowiednim sterowniku może działać w wersji 1-2 ogniw. Tylko bierz XP-L, ewentualnie dasz większy prąd, bo światła dużo więcej i latarka będzie praktyczniejsza.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Najtaniej wychodzi Yezl.
Później SP02
następnie L2.

W Yezl-u fabryczny driver ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa i można go podkręcić do 5A, dla XP-G2 to i tak za dużo.
Dodatkowym atutem jest zmiana trybów pod kciukiem i zasilanie z 26650.

W SP02 Dariusz70 wymieniał driver więc pewnie nie ma zabezpieczenia przed rozładowaniem, ale za to ma większy reflektor.
Zbitykablem

Poczytałem troszkę o tym Yezlu i doczytałem, że ma wgłębienie pod diodą i bez tokarki się nie obejdzie, a bez znajomego z tokarką cena pewnie wzrośnie sporo...
Nadal nie wiem jak wygląda kwestia chłodzenia w SP02, a i tak dojdzie kupno drivera(fabryczny bez zabezpieczeń) i diody, więc chyba wybór padnie na convoya(chyba, że termika w solarstormie będzie dość ok, to jeszcze to przemyślę), chyba, że są jeszcze jakieś inne propozycje?
+ pytanie co do diody.
Nie znam się za bardzo na diodach, więc spytam. Którą byście mi doradzili z tego sklepu?
link
Są XP-L, XP-L HI -czym one się różnią? Którą byście wybrali(najlepiej link poproszę :D )
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Wersja Hi jest fabrycznie oskalpowana, zapewnia większy zasięg.
Szukaj najwyższego binu w najcieplejszej barwie czyli XP-L Hi V2 3B.
http://intl-outdoor.com/noctigon-xp20-c ... p-902.html
Policz sobie dobrze ile Cię wyjdzie ta modyfikacja bo może się okazać że dobijesz do ceny za którą można nabyć już jakiegoś maxtocha.

W Yezl Y3 nie w każdym egzemplarzu piguła ma wgłębienie, żaden tokarz nie powinien skasować cię więcej niż dyszkę za takie planowanie piguły.
Zbitykablem

Plany latarkowe trochę się przesunęły ze względu na parę usterek rowerowych, ale to tylko daje mi z tydzień- dwa tygodnie więcej czasu na wybór.
Buszując po necie znalazłem jeszcze takie cuda...(od góry te, które mi się najbardziej podobają :P )
SmallSun ZY-T13
Skyray stl v2
SmallSun ZY-A621
Spotkaliście się z którąś z nich?
Jaki driver mi polecicie dla takiej latareczki(dla którejś z nich, lub convoya l2, dioda xpl z linku z poprzedniego postu ), bo w necie tego pełno... ?
Na razie walczą ze sobą convoy l2, yelz y3, któraś z tych trzech... Solarstorma odpuściłem sobie ze względu na dziurę pod diodą(nie duża, ale zawsze...).
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

andriu2233

Post autor: andriu2233 »

Zbitykablem z tych co zaproponowałeś to ja bym wybrał Convoy L2 lub Small Sun ZY-A621. Z tym że Small Sun to jedna wielka niewiadoma. Wygląda trochę jak mało podobna podróbka Olight M3X. W zwiazku z tym po wymianie drivera i diody może wymiatać, albo okazać się kompletną klapą. Ze swojej strony polecam Maxtocha M24, lekka latarka (270g), a nieźle daje radę (w wersji BLF-TE te same osiągi co Olight M3X javelot).
Ze swojej strony to powiem że do przeróbek nadają się Convoye, inne latarki to już kombinacje i strata czasu i pieniędzy. Innymi słowy lepiej kupić gotowca.
Zbitykablem

Z tych linków to tylko convoy l2 mnie na razie interesuje. Chce coś długiego z dużym refem... Co to za COMETA 2016 ? W internecie nic nie znalazłem...
Small suny sobie jednak daruje, ze względu na plastikowe refy. Yelz też chyba odpada, bo w podobnej cenie (troszkę droższy) jest convoy l2, który jednak ma większy ref.
Strasznie podobają mi się te maxtochy i im podobne ze względu na ten wygląd...
Z tego co widzę to Sky ray zbiera dość pozytywne opinie na BLF, no i nie wiem którego wybrać...
Chyba polecę w pewniaka i wezmę tego convoya + xp-l hi, tylko jaki driver? Ogniwa będą póki co 18650 (jeszcze nie wiem czy długa czy krótka wersja... (na gearbest jest długa za 30$, ale podejrzane to więc chyba wezmę krótki host z banggod w podobnej cenie, a kiedyś dokupię przedłużkę...)
ODPOWIEDZ