LED 2835 vs 5050

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
geotech

LED 2835 vs 5050

Post autor: geotech »

Witam
od pewnego czasu planuje wymienić kilka kostek brukowych na kilka podświetlanych odlewów. Cena za gotową kostkę jest zbyt wysoka a koszt przeźroczystej żywicy jest stosunkowo niski na znanym portalu aukcyjnym 1 kg to koszt raptem 18 zł format kostki 10x10 grubość 5cm z 1,5 kg żywice otrzymuje 3 kotki a koszt jednej kostki tego wymiaru na portalu aukcyjnym to około 50-70 zł . Dwie kostki już wykonałem i sprawują się bardzo dobrze ale mam dylemat otóż do tych kostek użyłem diod 5050 a chciałbym wykorzystać 2835 których mam sporo no i teraz się zastanawiam jakiego podłoża użyć do montażu tych diod , czy zwykły laminat będzie ok diody niby tej samej mocy , ten sam prąd poza tym sam dioda 2835 posiada spore pole lutownicze pełniące formę radiatora .
Do tej pory montowałem te diody na laminacie o rdzeniu aluminiowym ale jest to uciążliwe gdyż bez podgrzewania laminatu nie idzie wlutować nic . Aktualnie laminat ten mi się skończył a mam sporo zwykłego .
Czy jeśli ograniczę prąd diody do max 40mA będzie można ze spokojnym sumieniem zamontować je na zwykłym laminacje bez obaw ze się przegrzeją .
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Sam laminat przy 40 mA to już wyzwanie dla leda a ty to jeszcze chcesz zalać żywicą...Odpada jeśli ci zależy na trwałości.
ILPT
geotech

ok czyi obniżenie prądu do 25-30mA tez nie będzie miało sensu , zastanawiam się w takim razie jak się ma żywotność gotowych zestawów tamte są budowane zazwyczaj na diodach 5050 i na zwykłym laminacie lub po prostu jest cięta taśma która potem jest naklejana na płytkę ( tekstolit albo pleksi ).
Awatar użytkownika
skaktus

A wiesz jaki prąd idzie w leda w gotowych produktach ?
ILPT
michal1

Post autor: michal1 »

Może od spodu jakimś aluminium podkleić?
geotech

Według opisów rożnych firm jedni używają do budowy 9 x 5050 RGB moc 1,3W, inna firma podaje że buduje to na 9X5050 RGB + osobno diody białe by odwzorowanie tego koloru było rzeczywiste a nie zabarwione na niebiesko lub różowo moc 4,3W . Są firmy które lądują 1 DIODĘ RGB podając prąd znamionowy 120mA i moc 1,44W . Ogólnie w zależności od rozmiaru moc podawana waha się od 0,33 do 4,5-5W w przypadku diod RGBW . Teoretycznie mogę zrobić to na laminacie o rdzeniem ALU 9x2835 prąd ograniczyć do 30mA tylko czy to da pewność że taka kostka poświeci trochę .
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

geotech pisze:a mam sporo zwykłego
przede wszystkim sprawdź w DSie, czy pad termalny jest odizolowany od katody/anody i czy można je łączyć.
Następnie rozplanuj diody tak, aby na laminacie można było stworzyć dużą powierzchnię miedzi spełniającą rolę radiatora.
Całość miedzi grubo pocynuj, aby polepszyć odprowadzanie ciepła.
Zaplanuj miejsca, które połączysz np z aluminiową obudową kostki, która spełni rolę odprowadzacza ciepła, lub kawałkiem miedzianej blaszki, pełniącej tą samą rolę lub nawet laptopowego radiatora heatpipe, którego możesz wpasować w część kostki i wystawić go równo z powierzchnią zewnętrzną. Może trochę poniosła mnie wyobraźnia, pomysłów jest mnóstwo, ale najpierw się zastanów, czy nie opłaca Ci się skorzystać z nowych diod 1W lub innych gotowych rozwiązań.
geotech

w przypadku diody 2835 padem termalnym jest katoda , sama płytka o rdzeniu ALU o grubości 1mm będzie miała wymiar 75x80 , prąd myślę ograniczyć do 30mA ilość diod 9 szt ewentualne myślę dokupić radiatory z chipsetu i tak jak sugerował kolega GanzConrad wypuścić nieznacznie żeberka ponad żywice .
Awatar użytkownika
skaktus

Przy 30 mA gruby laminat + pocynowanie powinno wystarczyć. Gorzej jest przy 50 mA czy 60.

Dobrym wyjściem mogą się okazać diody 5050 - 30 mA w leda to 10mA na strukturę, czyli niewiele.
ILPT
domino_pl

Post autor: domino_pl »

A nie lepszym rozwiązaniem byłoby gotowy pasek w silikonie z taśmy ledowej? Jedna dioda 22-24lm , w pasku są 3. Zalane silikonem, więc żywicą można też dalej zalać. Pod spód profil aluminiowy, lub radiatorek.

Ja mam zalane tak w profilu aluminiowym, ale silikonem polimerowym, można by powiedzieć że IP68.
Awatar użytkownika
skaktus

Te w sylikonie to w 99% wypadków tandea. Po iluś tam miesiącach sylikon powoduje degradację luminoforu. Przykład:

Obrazek
ILPT
domino_pl

Post autor: domino_pl »

Trzebab wiedzić gdzie kupować, logiczne. Dla niedowiarków może być też taśma ip68. Ze swojego doświadczenia nie spotkałem tak marnej jakości silikonu jak na foto powyżej. Klikuletnie taśmy , leżaki magazynowe mają silikon stwardniały, dobrej klasy silikon nie stwardnieje. Mam w aucie 2835 w silikone i jest fajnie. Obecnie też są dostępne taśmy RGB w tzw. Nanotechnologi, ze złotą nitką, o wiele lepsze barwy niż w zykłych RGB. Dodatkowo pokryte cienką warstwą silikonu, IP54.W takiej kostce zalanej tworzywem spełniło by fajnie funkcję. Ponad 100 zł za rolkę 5m, więc koszt trochę wyższy.
tisher

Post autor: tisher »

Kolega domino_pl zaraz dostanie punkcik za pisanie bzdur i głupią reklamę? :D
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
Awatar użytkownika
skaktus

Czytam o tej nanotechnologii i jedyne co doczytałem sensownego to to, że warstwa sylikonu jest dużo bardziej cienka niż w typowych dotychczasowych rozwiązaniach. Nic więcej.
ILPT
ODPOWIEDZ