Witam,
Chciałbym połączyć aku 18650 w pakiet tak aby uzyskać na wyjściu napięcie 7,2V.
Planuję połączyć razem 8 szt. akumulatorów 18650 o pojemności 2500mAh (4x2 szeregowo i później równolegle).
1 pytanie: Czy tak można połączyć te akumulatory ?
2 pytanie: Czy jest jakaś procedura łączenia akumulatorów w takie pakiety ?
Znalazłem gdzieś w necie info o konieczności wyrównywania napięć w akumulatorach przed połączeniem ich razem.
3 pytanie: Jak ładować takie pakiety akumulatorów ?
Można je ładować razem jako pakiet przy pomocy ładowarki 7,2V ?
Jeśli można to jakim prądem powinniśmy ładować taki pakiet ?
Pozdrawiam,
Poozon
Łączenie aku 18650 w pakiety i ładowanie pakietów
Odwrotnie - po 4 równolegle i potem w szereg.
Można je ładować razem - raczej nie znajdziesz takiej ładowarki ale ładowarką do Li-Ionów spokojnie do 5A dla tej pojemności pakietu, bezpieczniej 4A.
Można je ładować razem - raczej nie znajdziesz takiej ładowarki ale ładowarką do Li-Ionów spokojnie do 5A dla tej pojemności pakietu, bezpieczniej 4A.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Najlepiej łączyć równolegle po pełnym naładowaniu, jest to mniej niebezpieczne przy łądowaniu bez balansowania. Naładowane ogniwa, mogą same wyrównać łądunek. Tak jak pisze Dominikpołącz najpierw 4 ogniwa równolegle, bedziesz miał jeden punkt niebalansowany, a przy połączeniu 4 x szereg - czery punkty niebalansowane.
a ja mam takie pytanie:
mam "pakiet"ogniw 18650 zapakowanych w 2 rury po 3 szt w kazdej,potem jest to polaczone rownolegle.Czy ktos moze mi jak 3 letniemu dziecku wkleic linka do jakiejs rozsadnej ladowarki, bo rozbieranie tego i ladowanie po 2 ogniwa w ladowarce trustfire jest meczace...
z gory dzieki
mam "pakiet"ogniw 18650 zapakowanych w 2 rury po 3 szt w kazdej,potem jest to polaczone rownolegle.Czy ktos moze mi jak 3 letniemu dziecku wkleic linka do jakiejs rozsadnej ladowarki, bo rozbieranie tego i ladowanie po 2 ogniwa w ladowarce trustfire jest meczace...
z gory dzieki