Łączenie aku 18650 w pakiety i ładowanie pakietów

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Poozon

Łączenie aku 18650 w pakiety i ładowanie pakietów

Post autor: Poozon »

Witam,

Chciałbym połączyć aku 18650 w pakiet tak aby uzyskać na wyjściu napięcie 7,2V.
Planuję połączyć razem 8 szt. akumulatorów 18650 o pojemności 2500mAh (4x2 szeregowo i później równolegle).

1 pytanie: Czy tak można połączyć te akumulatory ?

2 pytanie: Czy jest jakaś procedura łączenia akumulatorów w takie pakiety ?
Znalazłem gdzieś w necie info o konieczności wyrównywania napięć w akumulatorach przed połączeniem ich razem.

3 pytanie: Jak ładować takie pakiety akumulatorów ?
Można je ładować razem jako pakiet przy pomocy ładowarki 7,2V ?
Jeśli można to jakim prądem powinniśmy ładować taki pakiet ?

Pozdrawiam,
Poozon
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Odwrotnie - po 4 równolegle i potem w szereg.

Można je ładować razem - raczej nie znajdziesz takiej ładowarki ale ładowarką do Li-Ionów spokojnie do 5A dla tej pojemności pakietu, bezpieczniej 4A.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
SzymonHK

Post autor: SzymonHK »

Najlepiej łączyć równolegle po pełnym naładowaniu, jest to mniej niebezpieczne przy łądowaniu bez balansowania. Naładowane ogniwa, mogą same wyrównać łądunek. Tak jak pisze Dominikpołącz najpierw 4 ogniwa równolegle, bedziesz miał jeden punkt niebalansowany, a przy połączeniu 4 x szereg - czery punkty niebalansowane.
mamut

Post autor: mamut »

a ja mam takie pytanie:
mam "pakiet"ogniw 18650 zapakowanych w 2 rury po 3 szt w kazdej,potem jest to polaczone rownolegle.Czy ktos moze mi jak 3 letniemu dziecku wkleic linka do jakiejs rozsadnej ladowarki, bo rozbieranie tego i ladowanie po 2 ogniwa w ladowarce trustfire jest meczace...
z gory dzieki :grin:
ODPOWIEDZ