...znalezieniem DDR2 do P5Q-E
...znalezieniem DDR2 do P5Q-E
Witam, szukam pamięci ram 2x4GB lub 4X2GB 800MHz DDR2 kompatybilnej z płytą główną ASUS P5Q-E .
Manual
Kompatybilna pamięć
Czemu sam sobie nie poszukam?
Szukałem i nie znalazłem
Wiele godzin szperałem na allegro, i jak już coś znalazłem z listy to wychodziło 300zł za 8GB lub więcej co jest absurdalną kwotą.
Przy użyciu google i wpisywaniu modelu ramu nie znalazłem nic, bo wielu ludzi nie wpisuje tegoż modelu...
Nawet szukałem na ebay z USA/CN/DE ale podobnie jak na allegro
Więc może ktoś ma lepsze umiejętności i odnajdzie coś(albo sam posiada na sprzedaż)?
PS co za paranoja, przestarzały DDR2 prawie 2x droższy od aktualnych DDR3 z dwukrotnie większą częstotliwością pracy
Manual
Kompatybilna pamięć
Czemu sam sobie nie poszukam?
Szukałem i nie znalazłem
Wiele godzin szperałem na allegro, i jak już coś znalazłem z listy to wychodziło 300zł za 8GB lub więcej co jest absurdalną kwotą.
Przy użyciu google i wpisywaniu modelu ramu nie znalazłem nic, bo wielu ludzi nie wpisuje tegoż modelu...
Nawet szukałem na ebay z USA/CN/DE ale podobnie jak na allegro
Więc może ktoś ma lepsze umiejętności i odnajdzie coś(albo sam posiada na sprzedaż)?
PS co za paranoja, przestarzały DDR2 prawie 2x droższy od aktualnych DDR3 z dwukrotnie większą częstotliwością pracy
Ostatnio zmieniony środa 03 lut 2016, 18:52 przez Doctore, łącznie zmieniany 1 raz.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Jest opłacalne, bo właduję tam xeona x5450, który jest to quad core, 3ghz bazowy i 4ghz po podkręceniu oraz 12MB cache, odpowiednik aktualnych i5 za 1100zł, a ten xeon kosztuje 100-150zł.
A płyta główna stara ale idealna do tego procka, bardzo mocna sekcja zasilania itd.
Specjalnie ją do tego celu wylicytowałem na allegro za 200zł.
A płyta główna stara ale idealna do tego procka, bardzo mocna sekcja zasilania itd.
Specjalnie ją do tego celu wylicytowałem na allegro za 200zł.
Niestety ale tanio nie będzie, sytuacja ta sama co z DDR3 obecnie, wiem bo jeszcze tydzień temu polowałem na aukcjach.
Z DDR2 800 MHz są np.
4x2GB
2x4GB
4x2GB
2x4GB
4x2GB
Więc jak widzisz ceny zaczynają się od 200zł niestety.
Z DDR2 800 MHz są np.
4x2GB
2x4GB
4x2GB
2x4GB
4x2GB
Więc jak widzisz ceny zaczynają się od 200zł niestety.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Nie, przecież DDR3 2x4GB 1600MHz kosztuje 179zł.Rysiu. pisze:sytuacja ta sama co z DDR3 obecnie
Pamięć z pierwszego i drugiego linku nie widnieje na liście kompatybilnych.
Nie wiem jak z tym czwartym, bo w liście jest jakiś kingston 4GB 800MHz ale zamiast modelu jest N/A więc nie wiem o co chodzi.
A te z piątego linku to niekompatybilne, drogie i cztery kości...
Więc te korsarze tylko są kompatybilne, cena d... nie urywa, może sprzedawca obniży cenę.
Aj daj se spokój z kompatybilnością.
Jest coś takiego jak JEDEC i każda kość musi współpracować z chipsetem ( tylko P35 miały jazdy z pamięciami 2 stronnymi --analogia do BX440 i wymagały kości 1 stronnych )
Widziałem już wiele kombinacji i to różnych producentów ( 3 producentów w quad channel i zero problemów )
A te kości kompatybilne to myślisz że producent ma wszystkie kości produkowane na świecie i czas na sprawdzanie czy działają ? Wiec nie panikuj bo nie ma co.
Jest coś takiego jak JEDEC i każda kość musi współpracować z chipsetem ( tylko P35 miały jazdy z pamięciami 2 stronnymi --analogia do BX440 i wymagały kości 1 stronnych )
Widziałem już wiele kombinacji i to różnych producentów ( 3 producentów w quad channel i zero problemów )
A te kości kompatybilne to myślisz że producent ma wszystkie kości produkowane na świecie i czas na sprawdzanie czy działają ? Wiec nie panikuj bo nie ma co.
No koleś z którym rozmawiałem(ma tą samą mb co ja) miał kingstony, ich model różnił się JEDNĄ LITERKĄ od tych z listy i nie działały...
A jak producent produkuje setki milionów płyt głównych i obraca miliardami to chyba nie problem by mieć zestaw 100 kości DDR2 i je przetestować w dzień-dwa???
Tutaj: http://allegro.pl/show_item.php?item=5947778684 znalazłem w dobrej cenie 2x4gb, do tego są nowe oraz na gwarancji, aukcji dotyczą dwa różne modele, hynixa i samsunga, tylko te samsunga są na liście, więc wysłałem zapytanie do sprzedawcy czy wyśle mi samsungi.
Ale trochę nie ogarniam bo w opisie z aukcji jest że nie działają w MB z chipsetem intela
A jak producent produkuje setki milionów płyt głównych i obraca miliardami to chyba nie problem by mieć zestaw 100 kości DDR2 i je przetestować w dzień-dwa???
Tutaj: http://allegro.pl/show_item.php?item=5947778684 znalazłem w dobrej cenie 2x4gb, do tego są nowe oraz na gwarancji, aukcji dotyczą dwa różne modele, hynixa i samsunga, tylko te samsunga są na liście, więc wysłałem zapytanie do sprzedawcy czy wyśle mi samsungi.
Ale trochę nie ogarniam bo w opisie z aukcji jest że nie działają w MB z chipsetem intela
Tak ale najtańsze byle jakie, jak szukałem żeby dołożyć to mój model startował np. od 250złDoctore pisze:Nie, przecież DDR3 2x4GB 1600MHz kosztuje 179zł.
Tak jak wyżej.Kwazor pisze:Aj daj se spokój z kompatybilnością.
Jest coś takiego jak JEDEC i każda kość musi współpracować z chipsetem
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Co z tego że najtańsze, przecież będą działać, firma też nie byle jaka bo crucial, a więcej jak 1600mhz nie trzeba.
Są też hyperxy kingstona za 180-190.
Tak czy inaczej DDR2 powinny chodzić max. 50zł za 8gb, przecież one od dawna nie są produkowane i stosowane tylko przez tych co bawią się w xeony, czyli mało kto.
Czyli mówicie że jak zamówię byle jakie DDR2 2x4gb to na pewno będą działać?
EDIT: Koleś od samsungów 2x4gb powiedział że ich nie ma, tylko hynixy, ale zaproponowałem mu 20zł więcej czyli 180zł i powiedział że we wtorek/środę dostawa i może będzie miał
Są też hyperxy kingstona za 180-190.
Tak czy inaczej DDR2 powinny chodzić max. 50zł za 8gb, przecież one od dawna nie są produkowane i stosowane tylko przez tych co bawią się w xeony, czyli mało kto.
Czyli mówicie że jak zamówię byle jakie DDR2 2x4gb to na pewno będą działać?
EDIT: Koleś od samsungów 2x4gb powiedział że ich nie ma, tylko hynixy, ale zaproponowałem mu 20zł więcej czyli 180zł i powiedział że we wtorek/środę dostawa i może będzie miał
Jest zasada żeby wszystkie kości były możliwe najbardziej zbliżone więc dokładanie jakiś najtańszych mija się z celem i powoduje tylko problemy.Doctore pisze:Co z tego że najtańsze, przecież będą działać,
Nie nie powinny, DDR2 są produktem niszowym teraz a dużo ludzi właśnie potrzebuje do starszego sprzętu dołożyć/wymienić więc ceny są wywindowane zwłaszcza pojemniejszych modułów które już na starcie nie były najtańsze.
Do Xeonów czy Opteronów nie dajesz przeważnie zwykłych DDR tylko ECC które są odpowiednio droższe.
No ok, ale koleś może będzie miał takie z listy to poczekam.
A jak jednak nie będzie miał to kupie byle jakie...
Tylko że skoro wszystkie muszą działać to czemu na allegro na większości ofert ddr2 jest informacja że nie działają z mb z chipsetem intela?
A jak jednak nie będzie miał to kupie byle jakie...
Tylko że skoro wszystkie muszą działać to czemu na allegro na większości ofert ddr2 jest informacja że nie działają z mb z chipsetem intela?
Z tych linków co podawałem wyżej tylko w 2-gim jest taki zapis, ale i tak obstawiałbym po prostu że ktoś wkładał kości do płyty która nie miała aktualnego BIOS-u i była przez to niestabilna.Doctore pisze:Tylko że skoro wszystkie muszą działać to czemu na allegro na większości ofert ddr2 jest informacja że nie działają z mb z chipsetem intela?
Po prostu zbyt mało danych na jakiej płycie i biosie pracowały by tak stwierdzić, a JEDEC jednak po coś istnieje.
No dobra sprzedawca jednak w nowej dostawie nie dostał szajsungów.
Ale mówicie że te hynixy z drugiej foty będą działać?
http://allegro.pl/nowa-pamiec-samsung-h ... 86856.html
Ale mówicie że te hynixy z drugiej foty będą działać?
http://allegro.pl/nowa-pamiec-samsung-h ... 86856.html
Jakby ktoś chciał, to mam DDR1, ale 512MB. Kingston, Geil Dual Channel z radiatorami i GoodRAM. Parami po dwie 512MB. Razem 6 sztuk. I 2 sztuki GoodRAM 1GB. Zamienię na dwie kości po 2GB, bo mam tylko dwa banki na płycie i oba zajęte jedynkami, a przydałoby się rozbudować, bo strasznie się zapycha.
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki