Modem LTE na USB

....nie pasujące gdzie indziej...
Jacekkg

Modem LTE na USB

Post autor: Jacekkg »

Jaki kupić modem do LTE na USB , z wyjściem na anteny, ma chodzić w play
Awatar użytkownika
jarroq

Post autor: jarroq »

Ja mam obecnie HUAWEI E3372 HiLink. Posiada złącze dwóch anten. Był z plusa, wgrałem soft ze strony PLAY i śmiga.
Podłączyłem go do routera D-Link DWR-116.
Zestaw można tanio upolować. Modem 100zł. Router 100zł. Do tego karta Red Bull Mobile z DARMOWYM LTE na każdy miesiąc w którym masz kasę na koncie powyżej 30zł i ważne połączenia wychodzące.
Ogólnie wychodzi 16zł za "nielimitowany" LTE miesięcznie (100GB). Karty RBM sprzedają na allegro, nigdzie ich już nie dostaniesz, tylko tam. Jak coś to pisz. Temat mam opanowany :).
Awatar użytkownika
abyss

Post autor: abyss »

Miałem Huawei E5573s-22 [Three - sieć w Irlandii]. Całkiem przyzwoity modem, Mi-Fi (ale chodzi też przez kabel USB), ma złącza do anteny zewnętrznej. Oczywiście wolniejszy od B593s-22 który mam teraz jako stacjonarny, domowy - ale nie narzekał bym, gdybym potrzebował przenośny to bym brał ponownie. Nie wiem, czy jest teraz dostępny w Polsce i czy da się zdjąć łatwo simlocka (W Irlandii w three kosztuje 70€)
Awatar użytkownika
komor

Post autor: komor »

Też mam E3372 i nie narzekam. Mam to wpięte do routera TP-Link TL-MR3420 jako backup gdy internet z Multimedia pada. Sprawdza się bardzo dobrze, transfery przyzwoite. Używam zewnętrznej anteny.
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
Jacekkg

no niestety mój airlive nie działa z powyższymi

http://fs.airlive.com/firmware/AirLive_ ... y_List.pdf
Awatar użytkownika
jarroq

Post autor: jarroq »

Lista modemów LTE które obsługuje ten router jest krótka.
Jest na liście E3276 ale jakoś jest mało popularny.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

jarroq pisze:Ja mam obecnie HUAWEI E3372 HiLink. Posiada złącze dwóch anten. Był z plusa, wgrałem soft ze strony PLAY i śmiga.
Podłączyłem go do routera D-Link DWR-116.
Zestaw można tanio upolować. Modem 100zł. Router 100zł. Do tego karta Red Bull Mobile z DARMOWYM LTE na każdy miesiąc w którym masz kasę na koncie powyżej 30zł i ważne połączenia wychodzące.
Ogólnie wychodzi 16zł za "nielimitowany" LTE miesięcznie (100GB). Karty RBM sprzedają na allegro, nigdzie ich już nie dostaniesz, tylko tam. Jak coś to pisz. Temat mam opanowany :).
Hej jarroq.

Którą kartę Red Bull z Allegro byś polecił? Jest ich parę i laikowi ciężko się połapać. Najlepiej by co 3 miesiące 50 PLN na konto (przelewem jak się da) i LTE bez limitu na 100 lub 150 dni.

Czy E3372 HiLink da sie używać jako zwykły nie HiLink, ze sterownikami? Jest jakiś lepszy modem do tego RedBulla, czy nie ma sensu bo i tak szybciej nie będzie, a ta konstrukcja popularna i sprawdzona?
Jacekkg

a czym sie różni hilink od zwykłego?
Awatar użytkownika
tty5150

Z tego co się zorientowałem to HiLink nie potrzebuje (zwykle) driverów, konfiguruje się go przez interface WWW wbudowany w modem i łączy się szybciej z netem niż zwykły modem. Ale za to mniejsze możliwości konfiguracji i brak podglądu o zasięgu na żywo. I nie wiadomo jak pod Linuxem (to znaczy ja nie wiem)
maro21

Post autor: maro21 »

Podobnie jak koledzy e3372(z PLUSa ale gwary zostało 1,5 roku) + mr 3020(oprogramowanie gargoyle - stabilniej działa) + powerbank 4 x 18650 i używam zestaw mobilny :)
Popytaj jak masz TV z polsatu może na promocji teraz podarują Ci albo ktoś ze znajomych co nie potrzebuję ;)

Co do karty z RBM to można kupić ją spokojnie i nie dopłacać komuś na aledrogo...
taką musisz kupić http://www.redbullmobile.pl/fileadmin/f ... PREVKA.png
W inmedio/orlen(stacja) widywałem takie - kwestia poszukania i popytania :)
P.S. dodatkowo redbulla wypijesz :D

W modemie musisz ustawić na sztywno LTE bo będzie Ci łączyło 3g i zje kasiurę ;)
Za taką kasę to nie ma lepszej opcji 15zł/miesiąc i 100gb a transfery max down 20mbps - co więcej chcieć?
Dużym plusem jest obsługa karty przez play24 więc aktywacja/podgląd środków masz online:)
Ganzo G718B
Awatar użytkownika
tty5150

Dzięki maro21,

Jak jest z zasięgiem WiFi tego TP-MR3020? Czy przez jedną, dwie ściany da sygnał na odległość 10 metrów? Bardzo mi się podoba jego rozmiar i zasilanie z USB.
maro21

Post autor: maro21 »

Ja używam to przez metalową ścianę + 3-4m odległości i mam ping na poziomie 50-60ms, zasięg ~90% a LTE na poziomie -70db. Nie mam pojęcia jak zachowuję się przez 10m i 2 ściany, mogę potestować.

Co do działania z USB to musisz mieć mocny PB lub stale zasilanie pod ładowarką, bo spadek prądu = spadek WiFi + nie zapomnij dobry kabelek usb(ja mam taki 20cm) bo czytałem, że ludzie mieli problemy z tym routerem i kupowali HUBy do zasilania i etc...

Dodatkowo przesiadka z oryginalnego firmware na gargoyle pomogła w stabilności działania.

Na PB w zależności od używania wytrzymuję 10-12h (w PB 4 x 18650 wyciągnięte z baterii lapka)

Co do stacjonarnego działania to wolałbym kupić jeden porządny router a do mobilnego to kombinację różne są ;) a do lapka nie wsadzisz modemu??

Wracając do LTE z RBM mobile to musisz mieć aktywne 3G - polecam ogarnąć ten temat(poszukać pakietów w promocji lub kupić) przed aktywacją i jak kolega powiedział wyżej min. 30zł

Jak coś to pisz PW
Ganzo G718B
Awatar użytkownika
tty5150

Karta idzie, E3372 też.

Zastanawiam się nad TP-MR3020, bo potrzebuje mobilnego routera. Czy coś lepszego w cenie do 150 pln jest na rynku? Ten to sprawdzona konstrukcja, ale nieco leciwa, nawet zamiast micro ma nimi USB.
Awatar użytkownika
tty5150

Karta i modem dotarły - net lata aż miło :-)
mantech

Post autor: mantech »

Czołem,

A kupiłeś HiLink'a czy zwykły ? I gdzie ,jeśli to nie tajemnica.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ