Maglite 3D kryptonowa - adaptacja do LED

co i jak zrobiłem...
Vigo

Post autor: Vigo »

grigo pisze:Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
Wcześniej w tym wątku przeczytałem że przeróbka na led jest nieopłacalna a teraz wiem że ten zamiennik żarówki też olbrzymiej różnicy nie zrobi. Mimo wszystko latarkę sobie zostawię bo ją lubię i pomimo rewolucji LED ma dwa wielkie plusy.
- niezawodność
- gabaryt i trwałość pozwala jej użyć w funkcji zaczepno - obronnej ;)
Istnieje prosty, bezinwazyjny oraz odwracalny sposób na upgrade o którym wspominałem wyżej, można zamiast oryginalnej żarówki żarnikowej włożyć moduł LED, o coś w ten deseń: http://www.ebay.com/itm/MAGLITE-LED-UPG ... 33a2852051

A MAGi fajne są bez dwóch zdań. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Vigo, bawiłeś się tym? Jaki tam prąd idzie na tą XP-G2?
Vigo

Post autor: Vigo »

piciex pisze:Vigo, bawiłeś się tym? Jaki tam prąd idzie na tą XP-G2?
Nie, ale kiedyś trzeba będzie sprawdzić któryś z tych wynalazków z czystej ciekowości co zacz, niby piszą, że taka wkładka robi 220lm, jednak podejrzewam, że prąd to jakaś malizna, to jest pewnie jakaś prosta konstrukcja, ale wiadomo każdy LED pędzony nawet małym prądem połknie wszelkie, latarkowe "kryptony" i "xenony" na przystawkę.

___
Awatar użytkownika
piciex

Byłoby to fajne gdyby to był walec, a nie rurka, ale żeby to stwierdzić to trzebaby pomacać.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

A Panowie widzieli jak sobie zmajstrowałem coś w deseń tego modułu z ebaya?

https://picasaweb.google.com/1066285394 ... ite3D350mA

U mnie 350mA, po dłuższym czasie robi się lekko gorąca, pewno ciut większy prąd też by dioda przy takich (słabym) chłodzeniu przeżyła, ale jak duży to nie wiem. Chciałem przetestować 700mA, ale AMCki mi wyszły :P a potem czas też wyszedł.

Vigo. Zazdrość mi się budzi, gdy widzę, tego pomarańczowego Maga twojego :wink:

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Taki zamiennik nie ma sensu bo:

1-led ma inny rozkład światła niż żarówka, więc to nie zaświeci prawidłowo
2-takie mikro chłodzenie to max 300 - 400 mA, przy 700 całość się usmaży
3-dobra przeróbka to dorobiona duża piguła + nowe lustro
ILPT
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

skaktus, a widziałeś jak świeci XP-G w refie od Maga? A świeci bardzo dobrze, skupienie przyrównałbym do większego niż standardowo w C8, tylko spill szerszy, co też na plus dla mnie. Do tego mamy standardowa regulację skupienia. Naprawdę jak komuś na szperaczu nie zależy, to standardowy ref z maga bardzo dobrze z diodami współpracuje bo jest szeroki.

Z punktem 3. się zgadzam z zastrzeżeniem, że wymiana lustra zależy od tego, czy chcemy mieć wąski spill, czy nie. Z 2 by trzeba przetestować 2 AMCki ;-) choć to trochę ryzykowne przyznaję.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
piciex

Jest jeszcze taka sprawa, że Magi dla wielu osób (czyt. marmez :wink: ) to klasyka, kolekcjonerski obiekt kultu i wbijanie do nich piguły jest jak wkładanie V8 HEMI do Mercedesa W115. Konstrukcja zaproponowana tutaj w żaden sposób nie ingeruje w klasyka i w każdej chwili można wrócić do stanu oryginalnego.
Ostatnio zmieniony niedziela 11 paź 2015, 10:45 przez piciex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

piciex pisze:Jest jeszcze taka sprawa, że Magi dla wielu osób (czyt. marmez :wink: ) to klasyka, kolekcjonerski obiekt kultu i wbijanie do nich piguły jest jak wkładanie V8 HEMI do Mercedesa W115. Konstrukcja zaproponowana tutaj w żaden sposób nie ingeruje w klasyka i w każdej chwili można wrócić do stanu oryginalnego.
To jeszcze inna para kaloszy, choć sprostuję, ze akurat marmez akurat lubi, i przerabiać i nieprzerabiać.

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony niedziela 11 paź 2015, 11:08 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Mazik

Post autor: Mazik »

Marmez a taką masz? :)

http://olx.pl/oferta/latarka-maglite-us ... f22658dc49

Oraz COŚ! dla wielbicieli magów
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Mazik, dzięki za informację :) Złotą widziałem, nawet zacząłem korespondować ze sprzedawcą, bo akurat 2C jest modelem, który bym sobie jeszcze jeden dokupił, bo fajny poręczny i 26650, które mam wejdą w niego :) , sprzedawca miał sprawdzić gwinty i dosłać zdjęcia, obiecał to, a potem już przestał odpisywać. Złoty nie jest moim ulubionym kolorem, to sobie podarowałem, kupiłem tę, mimo, że ma trochę zarysować, których zdjęcia mi sprzedawca przysłał: http://olx.pl/oferta/dluga-latarka-magl ... boWuX.html od wczoraj jest już w drodze.

A ten zestaw, nawet interesujący, ale osobiście jestem raczej neutralny w miłości, czy antypatii do USA i amerykańskie symbole patriotyczne mnie specjalnie nie kręcą.

A co do estetyki to bardziej podobają mi się te: http://maglite.com/shop/flashlights/col ... iJfKlTtmko http://maglite.com/shop/flashlights/col ... iJfLFTtmko

Obrazek
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Mazik

Post autor: Mazik »

Hehe ta złota to jest bardzo RARE! Ja gdyby nie to ze byla by to moja szósta to bym ja napewno do kolekcji dokupil niestety mam remont i kazda stówka sie liczy :(, Poluję bardziej na 3c Orange, purple i camo :) a zdradzę ci ze jest jeszcze jeden kolor którego mag nie wypuścił a ja będę go za jakiś czas miał :twisted:
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Pomarańczowe duże to tez mi się marzą. Jak będziesz miał oryginalny kolor to się pochwal. Trochę pozazdrościć nie zaszkodzi ;P

Fioletową jedną mam, ale mnie nie urzeka, ale zacząłem modować, to pewno zostanie póki innej o podobnych parametrach nie będę miał.

No i w ogóle w dziale Galeria podziel się zdjęciami swojej kolekcji. Chętnie popatrzę.

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

marmez, Masz szczęście bo miałem brać tego maga, skoro tyle czasu na olx wisiał, ale na szczęście się powtrzymałem:)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Ebola, dziękuję :)
Tekst podpisu:
ODPOWIEDZ