Belka ostrzegawcza LED

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
BKK

Belka ostrzegawcza LED

Post autor: BKK »

Kolega mój ma lawetę. Ostatnio zdobył belkę oświetleniową, ale jeszcze mechaniczną opartą na silniczkach i lustrach. I jest to z racji wieku już w co najwyżej średnim stanie. Padł więc pomysł na przerobienie całości na wersję LED. Belka będzie się składać z dwóch bloków po 2 x 3 moduły - z lewej trzy z przodu i trzy z tyłu, po prawej tak samo. Ewentualnie dojdą jeszcze dwa moduły po bokach. Stworzenie sterownia do obsługi i generowania efektów nie będzie najmniejszym problemem. Cały problem, to moduły, których nie chciałbym robić, tylko kupić jakieś gotowe (chyba, że mnie skłonicie ku własnej produkcji). Co mi w tej chwili przychodzi do głowy, to gotowe kierunkowskazy LED np z firmy Waś. Ale nie wiem, czy takie światło nie będzie jednak za słabe w porównaniu do produktów fabrycznych. W związku z tym liczę na pomoc i porady, co zakupić lub zrobić.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Jakie wymiary ma mieć ta belka? Diody białe czy żółto/pomarańczowe?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
BKK

Belka na szerokość dachu w mercedesie kaczce (starego typu bus), na którym jest laweta. Belka jest z pomarańczowego plastiku, ale obawiam się że jest już dość wyblakły, więc jeśli biały kolor, to ciepły. Chyba, że faktycznie żółty lub pomarańczowy dla wzmocnienia efektu. Po środku belki kawałek białego plastiku.Belka ma taki kształt. Ale białego po środku jest znacznie mniej. Ma raptem jakieś 30 - 40 cm szerokości.
Obrazek
Myślałem, żeby zrobić na gotowych kierunkowskazach od Waś'a, choć te chyba będą za słabe. Widzę też, że mają też gotowe lampy ostrzegawcze. Nie kryję, że cena też gra rolę, więc chętnie zakupiłbym jakieś moduły bez sterowania i sam dorobił resztę. Nawet nie wiem, jak takich modułów w sieci szukać, bo jak wpiszę "kogut led" lub "lampa ostrzegawcza led", to wyskakują jakieś gotowe i drogie produkty.
Sam mam dobre kilkaset pomarańczowych diod 5mm, które są stosowane właśnie w kierunkowskazach samochodowych i kilka lasek pomarańczowych fluxów też z takich zastosowań i mogę sam zmotać panele, ale wydaje mi się, że i tak będzie za ciemno. Mogę też mieć listwy ledowe do podświetlania monitorów lcd. Choć nie przeczę, że jestem trochę leniwy i chętnie albo nabędę takie moduły, albo zlecę ich wykonanie.
Awatar użytkownika
SP5VR

Post autor: SP5VR »

AVT produkuje moduły efektów świetlnych. Może Cię zainteresuje?
Trochę drogo ale sama płytka i dokumentacja jest w rozsądnej cenie.

https://sklep.avt.pl/avt2720-o.html

Moduł np: AVT2720
BKK

Wiesz, takie moduły, to ja mogę złożyć i na płytce uniwersalnej :D Bo akurat takich diod mam pod dostatkiem. Tylko, czy one zapewnią dostateczną jasność? Bo jednak fabryczne moduły są robione trochę inaczej. Może diody 1 - 3W i do tego jakieś kolimatory?
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

Chyba w hc cargo widziałem lampy ostrzegawcze idalne do budowy belki
Jacekkg

BKK

Pomysł upadł, bo belka sprzedana. Trafiła się inna, dużo nowsza i ksenonowa.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Ma żarówki wypełnione gazem ksenonowym czy palniki ksenonowe- HID? Po jakiego w takim czymś montować ksenonowe źródło światła?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Jacekkg

Zeby spelnic wyniki normy
Ostatnio zmieniony wtorek 06 paź 2015, 21:03 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
BKK

Żadne żarówki ksenowe, ani hid'y. Wyładowcze palniki ksenonowe, czyli takie jak w lampach błyskowych. Standard w tego typu rozwiązaniach. Zresztą, to fabryczny produkt, więc wszelkie normy i homologacje będą spełnione.
ODPOWIEDZ