lampki do czytania Audi A3 8l

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
malkontent

lampki do czytania Audi A3 8l

Post autor: malkontent »

Koledzy wymieniałem w swoim wysłużonym Audi A3 8l oświetlenie na ledowe. Jednak gdy wymieniałemm żarówki w lampkach do czytania to żaden rodzaj nie świeci. Idą tam żarówki typu T4W Ba9s. Kupowałem już coś takiego http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka- ... Ksenon/260 takiego http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka- ... -Zimny/434 i takiego http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka- ... y-Zimny/20 Żarówki były z różnymi biegunami na obudowie. Niestety żadna z nich nie chciała świecić. Dodam że w moim aucie nie mam komputera pokładowego żeby wbijało błąd CAN. Gdy wkładałem zwykłe żarówki (nie ledowe) to wszystko pięknie świeci. Może ktoś miał podobny problem i wie jakie ledy zastosować (chodzi o same żarówki, żeby nie trzeba było nic przerabiać w instalacji samochodu)?
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

Dokonaj pomiarow napiecia jak masz ledy wlozone
Ostatnio zmieniony piątek 25 wrz 2015, 16:28 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Ja wziąłbym kabelki i podłączył do żarówki odwrotnie polaryzację.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Dokładnie tak jak pisze Fluxor diody przewodzą prąd tylko w jednym kierunku.
Całkiem możliwe że masz w żarówce inaczej podłączony.
Spróbuj kabelkami podpiąć nowe " żarówki " w odwrotnej polaryzacji niż jest w oprawce.
Przeważnie na obudowie żarówki jest minus a wystający stożek cyny to plus.
Sprawdź miernikiem / woltomierzem jak masz u siebie w samochodzie.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Hej. Kupiłeś ledy najniższego sortu - w aucie będziesz miał niebiesko. Do oświetlenia to się nie nadaje.
ILPT
malkontent

skaktus pisze:Hej. Kupiłeś ledy najniższego sortu - w aucie będziesz miał niebiesko. Do oświetlenia to się nie nadaje.
Ja nie kupiłem dokładnie tych ledów tylko tak wyglądające. A jakie Twoim zdaniem powinienem kupić? Może podeślesz jakiś link?
Awatar użytkownika
skaktus

Kup coś o barwie ciepłej / neutralnej. Jakie kupić Ci nie powiem - nigdy takowych nie kupowałem bo robiłem je sam i efekt zawsze jest nieporównywalnie lepszy niż ta tandeta z allegro / sklepów po kilka zł. Ewentualnie kup coś na ledach większej mocy, jednak w tym wypadku za sztukę zapłacisz po 20 zł lub więcej.
ILPT
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

malkontent pisze:Koledzy wymieniałem w swoim wysłużonym Audi A3 8l oświetlenie na ledowe
Co skłoniło cię do wymiany oświetlenia na LEDowe? Nie można było kupić po prostu nowych żarówek za kilka złotych (wszystkie) i wymienić?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
malkontent

Fluxor, masz rację. Nie wiem czemu wymieniałem na ledowe. Jakoś naszła mnie pare lat temu ochota na to i wymieniłem. No ale te zimnie światło jest trochę przygnębiające :) Może faktycznie wrócić do zwykłych ciepłych żarówek.
skaktus, możesz napisać w jaki sposób je robiłeś? Czy na jakichś płytkach, modułach czy wymieniałeś ledy w tych tandetnych za parę zł/szt?
kalafon

Post autor: kalafon »

Tak czytam wasze opinie i powiem tak... U mnie w autku mam jedną główną lampkę oraz drugą do czytania dla pasażera (coś ala soczewka kierunkowa). Jako główne oświetlenie użyłem to co mam w postojówkach czyli żarówka z kilkoma ledami, a dla pasażera wstawiłem z jakimś pojedyńczym ledem świecącym na wprost. Jaki jest efekt? W samochodzie jest jasno, jaśniej niż na żarówkach. Światło kierunkowe dla pasażera świeci na tyle mocno, że w podróży spokojnie można sobie coś poczytać czy na szybko znaleźć w portfelu.
Ale oczywiście jak jesteście tak wymagający by mieć w kabinie oświetlenia jak w średniej wielkości pokoju z żarówką 100W to faktycznie... ładujcie tam nie wiadomo jak mocne ledy i radiatory z aluminium.
Awatar użytkownika
skaktus

malkontent pisze: skaktus, możesz napisać w jaki sposób je robiłeś? Czy na jakichś płytkach, modułach czy wymieniałeś ledy w tych tandetnych za parę zł/szt?
Głównie przeróbki gotowych produktów - swego czasu trafiłem na W5W na bazie ledów Brighteka (kolon XP-G) oraz na prawdziwej przetwornicy (nie na rezystorze). Obudowa z aluminium, jednak led leżał na mikro rancie. Dorabiałem do tego mini pigułę z alu, wciskałem w obudowę, na to led i w sumie tyle. Bez przeróbki led zdychał po kilkunastu minutach. Obecnie radiator nagrzewa się do około 70 st i całość pracuje już ponad 1,5 roku właśnie w aucie. Kilka razy przypadkowo zostawiłem włączone oświetlenie na dłuższy czas i całość wytrzymała, nie wytapiając nigdzie dziury :)

W porównaniu do ilości światła, te cuda które pokazałeś świecą jak "laserowe dzidy" - na niebiesko i bardzo słabo.
ILPT
Awatar użytkownika
lec

Re: lampki do czytania Audi A3 8l

Post autor: lec »

malkontent pisze:Koledzy wymieniałem w swoim wysłużonym Audi A3 8l oświetlenie na ledowe. Jednak gdy wymieniałemm żarówki w lampkach do czytania to żaden rodzaj nie świeci. Idą tam żarówki typu T4W Ba9s. Kupowałem już coś takiego http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka- ... Ksenon/260 takiego http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka- ... -Zimny/434 i takiego http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka- ... y-Zimny/20 Żarówki były z różnymi biegunami na obudowie. Niestety żadna z nich nie chciała świecić. Dodam że w moim aucie nie mam komputera pokładowego żeby wbijało błąd CAN. Gdy wkładałem zwykłe żarówki (nie ledowe) to wszystko pięknie świeci. Może ktoś miał podobny problem i wie jakie ledy zastosować (chodzi o same żarówki, żeby nie trzeba było nic przerabiać w instalacji samochodu)?

zastosowałeś zbyt słabe zamienniki, nie wiem czy wymieniłeś tylko te czy więcej, ale zamiennik ledowy musi miec w Audi odpowiednią moc aby działał, inaczej elektronika go odetnie - nawet w środku i nawet w 8L .Ledzik mrugnie i koniec i zapewne tak było u Ciebie. Dobierz takie aby miały realnie min. te 1.5-1.7W@12VDC i będzie dobrze - tylko upewnij się żeby sie zmieściły bo dużo miejsca tam nie masz, a wraz z mocami mocno rosną gabaryty... alternatywą jest demontaż lampki i na przewody zasilające wstawić 1W/200R i wówczas zadziałają nawet te co już kupiłeś.

ps
Audi pod tym względem jest bardzo kapryśne, w nowszych - np w 8P błąd na kompie potrafi wyrzucić nawet żarówka w schowku pasażera :P
Ostatnio zmieniony środa 30 wrz 2015, 16:17 przez lec, łącznie zmieniany 1 raz.
kalafon

Post autor: kalafon »

lec pisze:alternatywą jest demontaż lampki i na przewody zasilające wstawić 1W/200R i wówczas zadziałają nawet te co już kupiłeś.
A jak wtedy wygląda sprawa napięcia na żarówce, nie będzie za niskie?
Awatar użytkownika
lec

Post autor: lec »

zapomniałem dodać aby wstawić równolegle - rezystorek będzie działać jako dodatkowe obciążenie. Nie wpłynie na napięcie pracy samych ledów.
Awatar użytkownika
skaktus

Takie cudowne rezystory radzę dawać zdala od plastików itd - potrafią skutecznie wypalić dziurę, same się zapalić itd.
ILPT
ODPOWIEDZ