JAk rozpoznać ogniwa?
JAk rozpoznać ogniwa?
Witam w swojej szufladzie natknąłem się ostatnio na dość dawno nabyte ogniwa dość okazyjnie na znanym portalu, z tego co pamiętam miały być one LIFEpo4 z tym że woltaż mi się nie podoba bo bardziej przypomina LI-ion
CZy idzie to jakoś rozszyfrować są jakieś metody sprawdzenia tego czy to li ion czy lifepo4?
Pozdrawiam Serdecznie Michał.
CZy idzie to jakoś rozszyfrować są jakieś metody sprawdzenia tego czy to li ion czy lifepo4?
Pozdrawiam Serdecznie Michał.
Idzie. Należy zdjąć charakterystykę rozładowania do bezpiecznej granicy 2,7V i porównać z Li-ion oraz LiFePo4.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Zawsze mi się wydawało, ze o ile dla prądu jest problem miernika, a zwłaszcza kabli to dla napięcia generalnie nie ma takiego problemu.
Nawet te tanie układy montowane w ładowarkach nie przekłamują więcej niż o 0,1 V, a często podają dużo dokładniej.
No i pozostaje część druga wypowiedzi - jeśli te ogniwa leżakowały to nie ma siły, by miały nawet w granicach 3,5 V nie mówiąc więcej.
Nawet te tanie układy montowane w ładowarkach nie przekłamują więcej niż o 0,1 V, a często podają dużo dokładniej.
No i pozostaje część druga wypowiedzi - jeśli te ogniwa leżakowały to nie ma siły, by miały nawet w granicach 3,5 V nie mówiąc więcej.
Skoro max to 3,7, a miernik pokazuje o 0,3% zakresu pomiarowego więcej, to dlaczego ma to być niemożliwe?
Ale załóżmy, że ogniwo ma 3,5V. Dlaczego uważasz, że błąd pomiaru napięcia rzędu jednego i ćwierci procenta jest niemożliwy? To, że miernik pokazuje dwa miejsca po przecinku nie oznacza, że się nie myli.
Ale załóżmy, że ogniwo ma 3,5V. Dlaczego uważasz, że błąd pomiaru napięcia rzędu jednego i ćwierci procenta jest niemożliwy? To, że miernik pokazuje dwa miejsca po przecinku nie oznacza, że się nie myli.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Tak jak wyżej napisałem - bo te ogniwa leżakowały.ptja pisze:Skoro max to 3,7, a miernik pokazuje o 0,3% zakresu pomiarowego więcej, to dlaczego ma to być niemożliwe?
Znasz ogniwa , które nie tracą napięcia zwłaszcza, gdyby były naładowane na maxa , co przy przechowywaniu nie jest zalecane, plus do tego to są ogniwa używane nie nowe.
Być może możliwy, nie jestem ekspertem w miernikach, tyle, że z matematyki różnica między 3,76 a 3,5 to nie błąd rzędu 1 i ćwierć % a rzędu 6,9% no chyba ze coś źle liczę.ptja pisze:Ale załóżmy, że ogniwo ma 3,5V. Dlaczego uważasz, że błąd pomiaru napięcia rzędu jednego i ćwierci procenta jest niemożliwy?
A wiadomo, jak były naładowane skoro nawet nie wiadomo, co to za ogniwa?max4max pisze:Być może możliwy, nie jestem ekspertem w miernikach, tyle, że z matematyki różnica między 3,76 a 3,5 to nie błąd rzędu 1 i ćwierć % a rzędu 6,9% no chyba ze coś źle liczę.ptja pisze:Ale załóżmy, że ogniwo ma 3,5V. Dlaczego uważasz, że błąd pomiaru napięcia rzędu jednego i ćwierci procenta jest niemożliwy?
Dokładność przyrządu jest podawana jako ułamek zakresu pomiarowego, a nie mierzonej wielkości.
Prawdopodobnie to są li-ion, ale moim zdaniem z jednego tylko pomiaru pewności mieć nie można.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Jak wyżej napisałem
Da się. Należy zdjąć charakterystykę rozładowania przy wysokich prądach. Po prostu.
Da się. Należy zdjąć charakterystykę rozładowania przy wysokich prądach. Po prostu.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>