Witam wszystkich!
Jako że ciągle, wstyd się przyznać, jestem zielony (choć w szufladzie kilka latarek już się kula) prosiłby o poradę jakie oświetlenie/materiał wybrać do oświetlenia przejścia korytarz/salon, raczej dodatkowe/okazjonalne (choć to wyjdzie na etapie użytkowania nowego lokalu). Taśma o długości 5,5m miałyby się znaleźć pod zabudową rur ciepłowniczych z płyty G-K (już mam wykonaną maskownicę pod taśmę).
I teraz moje pytanie: co brać? (proszę, korygujcie mnie na bieżąco jakbym głupoty pisał)
Myślałem żeby wziąć RGB z możliwością wybrania barwy białej zimnej lub ciepłej bo faktycznie to nie wiem, która bardziej będzie pasować jak lokal już będzie wykończony.
RGB no bo bajer, a na święta może coś bardziej kolorowego zaświecić - ale czy takie coś faktycznie się używa to nie wiem.
Na "ZnanymPortaluAukcyjnym" taśmy RGB + W z pilotem, sterownikiem, zasilaczem zaczynają się od 80, ale znając życie te można na wstępie do kosza wrzucić.
Poradźcie co sensownego zakupić, tak żebym co roku wymieniać nie musiał, a także żeby jak za złoto nie zapłacić.
Ps. Zakup przewiduję w kraju, czas mnie goni...
Taśma LED - oświetlenie korytarz/salon dodatkowe
Taśma LED - oświetlenie korytarz/salon dodatkowe
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Poświęciłem trochę więcej niż 5 minut, w tematach technicznych nie wszystko zrozumiałem, a w pozostałych nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania - dlatego pozwoliłem sobie założyć niniejszy temat.
Poprosiłem o pomoc w temacie z którym nie mam całkowicie styczności. Zgada się, że dla niektórych może być on błahy, mi jednak stwarza on więcej problemu.
Cóż, podjadę do hurtowni elektrycznej i na miejscu zdam się na opinię, mając nadzieję że trafię na specjalistę a nie tylko na sprzedawcę.
Temat sądzę że do usunięcia - szkoda serwerów forum.
Poprosiłem o pomoc w temacie z którym nie mam całkowicie styczności. Zgada się, że dla niektórych może być on błahy, mi jednak stwarza on więcej problemu.
Cóż, podjadę do hurtowni elektrycznej i na miejscu zdam się na opinię, mając nadzieję że trafię na specjalistę a nie tylko na sprzedawcę.
Temat sądzę że do usunięcia - szkoda serwerów forum.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Witam wszystkich,
Moim zdaniem możesz sobie darować taśmy RGB - na tych taśmach nie uzyskasz "czystej" bieli - szczególnie zimnej. Ja u siebie zastosowałem 2 taśmy białe. Jedną ciepłą drugą zimną z osobnym sterowaniem - w zależności od nastroju jaki mam tak sobie dobieram oświetlenie. Obie taśmy mają niezależną regulację natężenia światła co jest moim zdaniem niezbędne gdyż taśma zimna będzie miała wyższy strumień świetlny.
Taśma RGB nadaje się raczej do nastrojowego podświetlania wnęk niż do doświetlania korytarza.
Pozdrawiam
Strohs
Moim zdaniem możesz sobie darować taśmy RGB - na tych taśmach nie uzyskasz "czystej" bieli - szczególnie zimnej. Ja u siebie zastosowałem 2 taśmy białe. Jedną ciepłą drugą zimną z osobnym sterowaniem - w zależności od nastroju jaki mam tak sobie dobieram oświetlenie. Obie taśmy mają niezależną regulację natężenia światła co jest moim zdaniem niezbędne gdyż taśma zimna będzie miała wyższy strumień świetlny.
Taśma RGB nadaje się raczej do nastrojowego podświetlania wnęk niż do doświetlania korytarza.
Pozdrawiam
Strohs