Podłączenie grzejnika
Podłączenie grzejnika
"Musiałem" wyciąć rury 3/4" od grzejnika bo wystawały z podłogi i chciałem je schować pod nią.
Plan był taki, że obetnę rury do kształtu jak na obrazku i jeden kolega z migomatem pięknie przyspawa mi do nich rurę 1/2".
Z jednej strony rura 1/2" miała być nagwintowana a z drugiej nie. Nienagwintowana część miała wejść do rury 3/4" i być przyspawana, a gwintowana służyć do podłączenia poprzez system PEX do grzejnika.
Niestety głowica migomatu jest za duża i nie da rady obspawać rur dookoła, za mało przestrzeni pod rurami. Taka jest przynajmniej opinia właściciela migomatu.
I teraz mam zagwozdkę, bo nie wiem jak podłączyć się do obciętej rury 3/4" jak na rysunku, żeby uzyskać "jakieś połączenie" umożliwiające mi podłaczenie rur do grzejnika.
Macie jakieś pomysły?
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Hej, ja bym sobie poradził tak, dobrał bym jakiś gwintownik co by nagwintować te rury w środku i dorobił bym sobie przejściówkę z dowolnym gwintem z drugiej strony, kwestia dobrania gwintownika.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Też myślałem z gwintowaniem w środku, ale za dużo kombinacji jak nie ma się sprzętu.
W piątek przychodzi hydraulik (z prawdziwego zdarzenia ) i będziemy próbowali rozwiązać problem.
Dziękuję za zainteresowanie. Dam znać jak temat się zakończył.
A tak na "hydraulicznym" marginesie, czy używaliście do uszczelniania połączeń gwintowanych sznurka Loctite 55? Podobno rewelacja jeżeli chodzi o tempo i czystość prac. Muszę wymienić 10 zaworów termostatycznych i powrotnych w grzejnikach i chciałem użyć tej nici do uszczelnień.
W piątek przychodzi hydraulik (z prawdziwego zdarzenia ) i będziemy próbowali rozwiązać problem.
Dziękuję za zainteresowanie. Dam znać jak temat się zakończył.
A tak na "hydraulicznym" marginesie, czy używaliście do uszczelniania połączeń gwintowanych sznurka Loctite 55? Podobno rewelacja jeżeli chodzi o tempo i czystość prac. Muszę wymienić 10 zaworów termostatycznych i powrotnych w grzejnikach i chciałem użyć tej nici do uszczelnień.
Wypróbuj LOXEAL 58-11, działa należycie.tnt_gt pisze:A tak na "hydraulicznym" marginesie, czy używaliście do uszczelniania połączeń gwintowanych sznurka Loctite 55?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
tnt_gt, jak bardziej tam podkujesz, to może uda Ci się zastosować Gebo
Dzięki za informację, ale nie lubię połączeń klejonych.greg pisze:Wypróbuj LOXEAL 58-11, działa należycie.tnt_gt pisze:A tak na "hydraulicznym" marginesie, czy używaliście do uszczelniania połączeń gwintowanych sznurka Loctite 55?
Ostatnio zmieniony piątek 28 sie 2015, 11:15 przez tnt_gt, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciekawe rozwiązanie, jednakże ze specyfikacji wynika, że pracuje tylko do 80C. Także w mojej instalacji nie zda egzaminu.Hefajstos pisze:tnt_gt, jak bardziej tam podkujesz, to może uda Ci się zastosować Gebo